2018. június 5., kedd

Szofi, Slutty és Tilda kalandjai


Ezen mesekönyvek mindegyike megérne egy teljesen külön bejegyzést is, de úgy gondolom, az sem rossz, ha együtt írok róluk, talán könnyebb megjegyeznetek így őket, annál is inkább, mert mindhármat nagyon kedves, aranyos könyvnek tartom és jó szívvel ajánlom.

Nem is tudnék kedvencet választani közülük, bár annyi különbség van köztük, hogy Harcos Bálint Szofi átváltozik című könyve egy rövidebb, esti mesényi történet, míg a másik kettő elolvasására akár több estét is rászánhatunk, bár nem hiszem, hogy a gyerekek kibírnának több estét, vagy több napot is várni, hogy megtudják a történetek végét.

Harcos Bálint: Szofi átváltozik

Ebből a könyvből megtudhatjuk, mit kezdenek magukkal a gyerekek, amikor szüleik vásárolni mennek és összetalálkoznak egy ismerőssel, akivel vég nélküli beszélgetéseket folytatnak.

Nagyon ismerős volt ez az alaphelyzet, szerintem sokan átéltük gyerekként, amint a felnőttek beszélgetnek, mi pedig unatkozunk mellettük. Mit is lehet ilyenkor csinálni? 

Szofi és újdonsült barátja, Tomi a lehető legkalandosabban ütik el az időt, amíg anyukáik vásárolnak és beszélgetnek. Egy nagyáruház ruhái segítségével átváltoznak. Hol bohócok lesznek, hol pedig fának álcázzák magukat. Egy áruházban nem gond oroszlánná változni sem, de rablónak lenni is nagyon jó mulatság. 

Még dinóvá is változnak, de a móka legvégén hajtják végre a legnagyobb trükköt, Tomi lesz Szofi és Szofi lesz Tomi. Mindeközben az áruház igazgatónője csak ámuldozik és hüledezik.

Remek kis könyv ez, először a történet, majd a nagyszerű képek tanulmányozása nyújt vidám kikapcsolódást. 

10/10


Mészöly Ágnes: Slutty az űrből

Létezhet-e olyan űrlény, akinek nincs feje? Ez volt az a sarkalatos kérdés, amin a három jóbarát, Benedek, Zoárd és Ali összevesztek, miközben kedvenc játékukban vívták nagy csatájukat a fénykardjaikkal.

Ali elkeseredett, hogy a barátai nem értenek vele egyet a fejetlen űrlény tekintetében, viszont annak nagyon örült, hogy suli után a nagymamájához mehet haza, hiszen a Nagymi mindig olyan érdekes dolgokról mesél, és a csillagászati távcsövén át lehet kémlelni az eget. 

Miközben vihar érkezik, Ali pedig a távcsövön át nézelődik, egyszer csak egy tojás alakú valamit lát lezuhanni a Nagymi kertjében. Hamarosan megjelenik Slutty Ali szobájában, akit teljes nevén Slavenobrázolimontivairasnivalutty-nak hívnak és éppen úgy néz ki, mint egy törülköző. Pedig nem az, hanem egy fej nélküli űrlény, aki a slavenobrázok nemzetségéhez tartozik és kizárólag gondolatokkal kommunikál.

Mondanom sem kell, hogy innentől izgalmas és különleges kalandok várnak Alira és barátaira. Űrlény barátjuk soha nem látott és hallott helyekre viszi el őket, és ő is igyekszik megismerni a földi világot. A pop-corn például nagy kedvence lesz. 

Nekem pedig a könyv lett kedvencem, imádtam Sluttyot és a Mészöly Ágnes-féle világűrt. A gyerekek is imádni fogják, és bár a kiadó 6-10 év közötti gyerekeknek ajánlja, én azt mondom, hogy nyugodtan kiterjeszthetjük ezt a korhatárt 6-100 év közötti gyerekekre. 
A könyv illusztrációja is annyira bájos és vidám, mint maga az egész könyv. 

10/10

Kedvenc idézetek: 

"- Paximalaxima kulannavaxima tlixim - válaszolt hihetetlenül mély, reszelős hangon az óriásgiliszta, mire Slutty törölközőtestéből kinyúlt egy csápszerű valami, és megérintette a monitort.
- Takalixaxi lallakix - mosolygott Aliékra a gilisztalény, és a fejével egy mozgójárda felé intett."

"El sem tudjátok képzelni, hogy egyesek mivel táplálkoznak! - mondta Slutty. - A Talagrammán élő gulaneidák például mindent megesznek, ami piros. Teljesen mindegy nekik, miből van, csak a színe a fontos. Aztán ott vannak a hüpareiai ezerlábúak. Az ő kedvencük a kocsonyás klambóc, ami olyan irtózatosan büdös, hogy rajtuk kívül a Galaxis egyetlen lénye sem tudja elviselni a szagát. Épp ezért elég elszigetelten élnek. A Luyten-726 varázslatos szépségű repülő halai pedig... na, azt el sem mondom."


"- És a belvárosban kapható lamuellai szuperszendvics? Halbarid pompágópüré? Antrahallineai édes virágfelvágott? - sorolta Slutty. - Na ugye, hogy nem? Erre a bolygóra szerte a Galaxisból költöztek a népek, mert kivételesen jó levegője és csodás tájai voltak. Természetesen a csodás tájakat beépítették, és a jó levegő is csak ajándékboltokban kapható már, de mindenki, aki idejött, magával hozta az ételeit is. Van itt procyni gyorskajálda, kallirai falatozó, hétcsillagos étterem a Fiastyúk vidékéről. Szóval itt meg tudtok kóstolni egy slavenobráz ételt is. Na, van kedvetek?"


Kalas Györgyi: Tilda és a kövér macska

Igen, igen, a mai harmadik meséskönyvre is csak azt tudom írni, hogy szuper volt!

Tilda egy nyolcéves kislány, akinek édesanyja főszakács a környék leghíresebb éttermében, a Bodzásban. Tilda nagyon szeretne elutazni a tengerhez, de minden nyarat az étterem konyháján tölt, mert az anyukájának nyáron van a legtöbb munkája. Ráadásul ezen a nyáron a legjobb barátnője az egész nyarat távol tölti, így Tilda elég szomorúan néz a szünidő elébe, fogalma sincs, hogyan fog eltelni.

Ekkor lép a történetbe a kövér macska, akit Zellernek hívnak, de kiderül, hogy Besamel a valódi neve, és nem akármilyen macska ő. Hanem olyan, aki az emberek nyelvén is tud beszélni. Azt hiszem, ebből már sejthetitek, hogy Tildának mégsem lesz olyan unalmas a nyara, mint képzelte. Megismerkedik Besamel macskahaverjaival, és próbálja kideríteni, hogy az anyukája miért nem kap halat a megszokott beszerzési helyéről. 

Mindeközben az anyukája a legnagyobb izgalommal készül Elton látogatására. A nagy sztár ugyanis minden évben egyszer betér a Bodzás étterembe, és egy ilyen híres vendéget nem várhatnak akármivel, szükség lenne azokra a halakra, pontosabban pisztrángokra.

Sikerül-e vajon kideríteni az igazságot a halakat illetően, részesül-e Elton a szokásos színvonalú ellátásban, mire jut Tilda a macskák segítségével? Milyen szerepe van a történtekben Norbinak, a főszakácsnak? Miért segít Tildának Áron, aki annak a haltelepes Sanyinak a fia, aki nem adott Amarillának, Tilda anyukájának halat. Ki az a Borika és kit tisztelhetünk Ivánban? A fagylaltos Klári néni mire vágyik mindennél jobban? 

Izgalmas, kalandos és vicces történet, gyönyörű rajzokkal. Tökéletes így nyári szünet előtt, alatt, többek között azért, mert kiderül belőle, hogy a legunalmasabb nyári szünetből is lehet akár a legjobb vakáció, valamint, hogy a segítőkészség, a jó szándék és a barátság olyan dolgok, amelyek jelenlétében csakis jól sülhetnek el a dolgok.

10/10

Kedvenc idézetek: 

"Fogadjunk az  jár a fejedben, hogy mennyire szeretnél elmenni a tengerhez! Én mondjuk, nem értem, mit esznek az emberek annyira a vízen. Ha engem kérdezel, egy mézes májpástétom vagy egy halászlé ezerszer jobb, mint úszkálni a hideg vízben. De hát az emberek különös lények. Nagyon keveset alszanak például."


"Az emberek általában megijednek a beszélő macskáktól. Bár amikor az anyukád mindenféle maradékokkal akart megetetni, nehéz volt megállnom, hogy ne szólaljak meg. De mostanra rájött, hogy csak az igazán finom falatokat kedvelem: a májat, a puha csirkehúst, a tejszínes levest, a friss tejfölt és sajtot - mondta Besamel, és hirtelen olyan éhség tört rá, hogy még a száját is körbenyalta."

Bea

1 megjegyzés: