2018. május 11., péntek

Naomi Alderman: A hatalom

Mindenféle vegyes érzések kavarognak bennem a történet befejezése után. Nem azt a szót használnám egy ilyen témájú és volumenű könyv esetében, hogy tetszett, hanem inkább azt, hogy lenyűgöző, elgondolkodtató és felkavaró történet volt.

Lenyűgözött ez a női hatalommal felruházott világ, amit Naomi Alderman megteremtett, elgondolkodtatott, hogy a hatalom birtoklása és rossz felhasználása hová juttathat egy társadalmat és felkavart, hogy mivé tette az embereket, elsősorban a nőket a hatalom és az erő tudata, másodsorban pedig a férfiakat milyen tettekre és viselkedésekre kényszerítette az alárendeltség és a félelem.


Ebben a nagyon figyelemre méltó regényben abból indul ki minden, hogy a nők, de legelőször is a fiatal lányok rájönnek abbéli képességükre, hogy elektromos áram csörgedezik a testükben, amivel szinte bármire képesek. 

Gyönyört szerezni éppen úgy, mint kínozni és ölni. Megfélemlíteni és gondoskodni. Legyőzni és uralkodni.

Mivel az emberek, a nők, a lányok nem egyformák, ezért mindannyiukra máshogy hatott ez a különleges képesség. Van, akit akkora erővel és agresszióval ruházott fel a tudat, hogy olyan hatalommal rendelkezik, amivel tulajdonképpen bármit megtehet, hogy teljesen elvesztette a kontrollt a morális, emberi természete felett, és gátlástalanul belevetette magát a saját hatalmának gyakorlásába,  képességének minden célra való alkalmazásába. Volt olyan is, aki elbizonytalanodott, kereste a helyes utat és nem kezdte el például automatikusan gyűlölni a férfiakat, mint oly sok másik nő.

Ez a hirtelen jött hatalom egy nagyon érdekes disztopikus világot vázolt fel elénk. Női uralmat, amiben a hatalomra került vezetőket megszédíti a hatalom, előbb-utóbb eluralkodik a pénz és a még több pénz, még több hatalom utáni vágy, és akkor a férfiaknak is tenniük kell valamit. De tehetnek-e? Van-e remény egy ilyen világban normális életre? Egy olyan világban, ahol a nők elveszítik női mivoltukat, ahol a női vezetők nem a jó irányba tartanak és nem a jó példát mutatják a társadalomnak.

Ahol pillanatról pillanatra fordulhat jóindulatból tragédiába a helyzet, a normálisból tarthat az őrültségbe, miközben szerepet játszik a politika, a háború és a vallás is. A történet több nézőpontból tárul elénk, különböző életkorú és hatalmú nők és lányok gondolatain és tettein keresztül ismerjük meg a hatalom természetét, és ahol nők vannak, ott férfiak is előfordulnak. Még. 


Káosz, zűrzavar és agresszió. A rosszul kezelt hatalom látható eredményei. Vajon van-e kiút mindebből? Helyre lehet-e hozni azt, ami ennyire elromlott? Visszaállítható-e az egyenlőség? Volt-e egyáltalán egyenlőség? Ha mégis sikerül, akkor lesz-e béke és szeretet? Vagy a hatalom mindig félrevisz valakit?

Egy eredeti keretbe foglalt, nagyon sok kérdést felvető, izgalmas, hátborzongató történet. Nőknek és férfiaknak!

9/10

Bea

Kedvenc idézetek:

"Ha a nép változik, meginganak a palota falai."


"Amikor a sokaságnak egy a hangja, az nem más, mint erő és hatalom."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése