2018. május 30., szerda

Kippkopp és Erdős Pál

Deborah Heiligman: A fiú, aki imádta a matekot

Erdős Pál hihetetlen élete

A fiú a matekot imádta, én meg ezt a könyvet! A fantasztikus címe miatt kölcsönöztem ki a könyvtárból, és most már tudom, hogy éppen ilyen fantasztikus az egész könyv is.

Felnőttként olvasva nyilván én teljesen máshogyan értem meg a dolgokat, de az a véleményem, hogy ezt a könyvet kisebb, 3-4 éves gyerekeknek is fel lehet olvasni, de éppenúgy a 7-9 vagy akár idősebb gyerekek is olvashatják, akár saját maguknak is. De amint láthatjátok, a felnőtteknek is.


Erdős Pál nagyon különleges életéről szól a történet, egy zseni gyermekkorát és felnőttkorát egyaránt megismerhetjük, érdekes, tartalmas és humoros formában. Az illusztrációk gyönyörűek, Erdős Pál teljesen élethűen ábrázolt, igazán sokáig el lehet böngészni az oldalakon. Főleg, ha még a könyv végén lévő, felnőtteknek szóló információkat is elolvassuk. 

Akkor némi értelmet nyernek az oldalakon szereplő számok is. Mondom,  nekem némi, mert én viszont sosem imádtam a matekot. De nagyon jó, hogy vannak ilyen zsenik, mint Erdős Pál, és hogy vannak olyan emberek, akik gyerekeknek szóló könyvet írnak az életéről. 

Van felnőtteknek szóló is, A prímember címmel, már a várólistámon van az is. 

10/10

Kedvenc idézetek:

"A dadus imádta a szabályokat.
Ez bizony nagy gond volt, Pali ugyanis utálta a szabályokat."


"Pali a hétköznapok során nem szerette a szabályokat, 
ám a számok világában annál inkább örült nekik."


"Vajon a barátai szerte a világban miért szerették annyira? Miért törődtek vele? 
Miért hívták Pali bácsinak?
Azért, mert Erdős Pál nem csupán zseni volt - meg is osztotta az emberekkel a tudását."



Marék Veronika: Kippkopp a hóban

Most ismerkedtem meg ezzel a cuki gesztenyegyerekkel, ráadásul egy 1983-as kiadást kölcsönöztem ki a könyvtárból, igazán nosztalgikus volt olvasni.

Aranyos, szeretnivaló kis főhős, elesett, megfagyott madárka és még több éhező cinke, az ilyen szereplők az én gyerekeim együttérzését annyira, de annyira fel tudták kelteni, hogy egyszerűen imádnivalóak voltak mindig, ahogy aggódtak a könyvbéli szereplőkért. 

Nem is tudom, miért nem találkoztunk annak idején ezzel a könyvecskével, és Kippkopp kalandjaival. A tél, a hideg, a segíteni akarás, ahogy Kippkopp csetlik-botlik a hóban, viszi nagy hősiesen a diót, nagyon aranyos, szeretnivaló történet. Kíváncsi lettem Kippkopp többi történetére is.

10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése