2018. február 22., csütörtök

Tasmina Perry: A lánykérés

Második olvasásom az írónőtől, az első könyve is tetszett, de A lánykérés végképp meggyőzött, hogy bátran fogjam kezembe Tasmina Perry könyveit, mert nem csalódhatok sem a témájában, sem a stílusában. 

Egyszerre könnyed, ugyanakkor rendelkezik mondanivalóval, tele van érzelmekkel és titkokkal, emberi küzdelmekkel a szerelemért, a szeretetért. Igaz ez A lánykérésre is, amely egy fiatal nő, Amy Carell és egy régebben volt fiatal lány, a ma hetvenkét éves Georgia története.

Amyvel éppen szakít a barátja, miközben a lány a lánykérésben reménykedett, karácsony közeledik, ő Londoban él, a családja Amerikában, igencsak elkeseredett hangulatban ismerjük meg. 

Georgia pedig feladja végre a hirdetést, amelyben úti- és segítőtársat keres amerikai útjához. Egy egész élet telt el azóta, hogy ő és szerelme Amerikába készültek és ott tervezték elkezdeni közös életüket. Ám az élet közbeszólt, Georgia élete nem úgy alakult, ahogyan fiatal lányként álmodott róla, reménykedett benne, de úgy érezte, hogy el kell utaznia oda, ahol talán boldog lehetett volna.

Mivel Amy álmai is romba dőltek, jelentkezik Georgia hirdetésére, így lehetősége adódik arra, hogy meglátogassa a családját  elhagyja Londont, ahol igencsak összetörték a  szívét.

A két nő közös pár napjának története a könyv, megismerhetjük Georgiát fiatal lányként, amikor az édesanyjával vidékről Londonba utaztak, hogy bevezessék elsőbálozóként a társaságba, édesanyjának nem titkolt abbéli szándékával, hogy egy megfelelő férjet talál magának.

Megismerhetjük az 1950-es évek társadalmi életét, a felső tízezer mindennapjait, elvárásait a fiatal lányok, nők felé, a szülők vágyait és a legtöbbször engedelmes fiatalok életének alakulását a londoni báli szezonban. 

Georgia mindeközben a szerelemmel is találkozott, és boldog, fiatal lányként kísérhetjük el életének ebben a szakaszában, ám a jelenben érezzük, hogy súlyos titkok lappanganak a múltban, melyek miatt Georgia élete nem éppen úgy alakult, ahogy alakulhatott volna. 

Amy és Georgia a közös utazás alatt közel kerülnek egymáshoz, mindketten lassan megnyílnak, Georgai szárnyai alá veszi Amyt és átadja tapasztalatát és tudását, amelyet az évek alatt megszerzett, ezzel önbizalmat és határozottságot adva Amynek, aki lassan kezdi máshogyan szemlélni a saját életét.

Nagyon tetszett Tasmina története, ahogyan a két idősíkon futó eseményeket szépen összefésülte, egyszerre jártunk a 50-es években és napjainkban, láttuk, hogy a szerelem időtlen, a család és a szeretet nagyon fontos, a féltékenység pedig szörnyű tettekre sarkallhatja az embert.


Megható, keserédes és érzelmekkel teli könyv volt, ha szeretitek a könnyed, de mégis tartalmas történeteket, melyek megmosolyogtatni és megríkatni is képesek, akkor mindenképpen ajánlom. 

9/10

Bea

Kedvenc idézetek:


"Ma teljes súlyával ránehezedett mind a hetvenkét éve. Nemrég fedezte fel, 
hogy a társadalom a hozzá hasonló emberek millióit azzal akarja becsapni, 
hogy van az öregedésben valami jó, valami örömteli."


"A magabiztosság széppé teszi a hétköznapi. Húzzátok ki magatokat, 
lassítsatok, mutassatok érdeklődést, legyetek érdekesek, és ha nincs mondanivalótok, 
tegyetek fel egy kérdést!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése