2018. február 15., csütörtök

Lindbergh és Holle anyó

Torben Kuhlmann: Lindbergh

A szerzőről már írtam egy korábbi mesés bejegyzésemben: ez a könyve volt a főiskolán, ahol illusztrációt tanult, a diplomamunkája. 

Ami annyira jól sikerült, hogy rövid időn belül nagy sikerekre tett szert, és több mint húsz nyelvre fordították le. 2014-ben pedig megnyerte a legszebb gyermekkönyv díját Németországban.


Mi más, azaz ki más is lehetne ennek a történetnek a főszereplője, mint egy kisegér. Ez a kisegér el szeretett volna utazni Amerikába, hogy megtalálja társait, akik eltűntek Hamburgból. A hajó egyszerű utazási mód lenne, ha nem lenne tele macskákkal, akik ugyancsak veszélyesek egy kisegérre, legyen az bármilyen ügyes és furfangos is. 

Egyik este denevérek tömegét figyelte meg a sikátorban, és ez adott ötletet neki arra, hogy mi lenne, ha ő is építene egy repülő szerkezetet és azzal jutna el Amerikába. 

A repülő megépítéséről és a kisegér kalandos utazásáról szól ez a nagyon szép könyv. Az illusztrációk ismét csodálatosak!

9/10
Bea

Boldizsár Ildikó: Holle anyó birodalma

Nem tudom, hogy a mai gyerekek mennyire ismerik Holle anyó történetét, az enyémek még igen, de ők már nem tartoznak a kisgyerekek kategóriába. Mai napig megvan egy Grimm-mesék című könyvem, még gyerekkoromban kaptam, egyik kedvenc mesekönyvem volt. 

Holle anyó és a párnából hulló hópihék, a jó és szorgalmas, valamint a gonosz és lusta testvér története, a minden cselekedet elnyeri a maga jutalmát mondanivaló már gyerekkoromban is nagyon tetszett, most sem volt ez másként.

A Boldizsár Ildikó által elmesélt és Szegedi Katalin által illusztrált Holle anyó szerintem a legszebb kiadás a Holle anyók között. 

Nagyon örülök, hogy Holle anyót egy kicsit jobban megismerhettem, mintegy főszereplőjeként ennek a történetnek. Tetszett a víz alatti világa, hogy ő ennek a birodalomnak az Úrnője, de imád takarítani, legfőképpen a párnáját rázni. 

A történet nem tér el az eredetitől, csak kicsit jobban megismerhetjük Holle anyót, kicsit a fiatalkorát és a napjait, nekem nagyon tetszett ez a változat.

Aki pedig ismeri Szegedi Katalin rajzait, annak semmit sem kell mondanom az illusztrációkról. Legyen elég annyi, hogy gyönyörű, mint mindig.

10/10
Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése