2015. június 26., péntek

Sorozat: Bates Motel - Psycho a kezdetektől


A port.hu-ról röviden: A Psycho előzmény sorozata, mely a tinédzser Norman Bates és édesanyja Norma életét mutatja be, közvetlenül az öreg és titokzatos Bates Motelbe való költözés után.

Először is leírnám, hogyan is kerültünk közelebbi kapcsolatba Hitchcockkal, ami akkor kezdődött amikor rákaptunk arra, hogy filmeket is hozzunk ki a könyvtárból. És bizony a soproni könyvtárban nagyon szép gyűjteményben meg is volt  sok Hitchcock film. Nézzünk akkor régi filmeket is címszó alatt kikölcsönöztük a Madarakat, ami nagyon tetszett, és utána megnéztünk még egy jó pár Hitchcock filmet és bizony kedvenc filmjeink is kerültek ki közülük, de ezekről bővebben majd egy másik bejegyzésben.  Aztán persze sorra került a Psycho is, amelyben Norman Bates személyében egy nagyon őrült, ám valamiképpen számomra egy kicsit jópofa gyilkost ismerhettünk meg, így nagyon megörültünk amikor szembe találkoztunk a Bates Motel sorozattal, és gyorsan meg is néztük mind a három évadot.


Norman Bates szerepében Freddie Higmore-t láthatjuk, aki bizony jól megnőtt a Charlie és a csokigyár óta, és nagyon jól alakítja a szerepét, bizonyos szemszögből hasonlít is Anthony Perkinsre, sőt egyes mozdulataiban, a beszéd stílusában is ráismerhettünk a nagy elődjére.
Norman anyját, a Normát alakító Vera Farmigával is meg voltam elégedve, és egyébként az összes többi szereplőt játszó színésszel is.

Az első évad első részében Norma és Norman előző életüket teljesen felszámolva érkezik White Pine Bay városba, ahol megvesznek egy motelt és egy ahhoz tartozó házat, és megkezdik bonyodalmakkal és nehézségekkel teli új életüket.
Szépen lassan mi is megismerjük a várost és lakóit, az iskola szépét Bradleyt, a város őrét Roméró seriffet, a kedves, mindig segítőkész Emmát, és feltűnik Norman féltestvére Dylan is.
A szereplőkről miden egyes rész után egy kicsit többet tudunk, és kiderül, hogy mindenki árnyaltabb, bonyolultabb személyiség, mint azt először gondoltuk. Amikor épp kezdenél valakit megutálni, megtudsz róla dolgokat, és rájössz, hogy kár volt túl korán ítélkezned felette. Nekem Emma személyes kedvencem lett a volkswagen bogarával, és a mindig csinos ruháival együtt.
Norma elképesztő egy nőszemély, nagyon erős személyiséggel rendelkezik, ami a fiára Normanra is kihatással van. A három évad részei során végigkövethetjük, hogy alakul Norman Bates személyisége, és belepillanthatunk abba, hogyan lett az aki.
Az első két évad tetszett nekem a legjobban, minden rész tartogatott meglepetéseket, izgalmakat, és bizony jó pár nagyon vicces jelenetet is. A harmadik évadot én egy kicsit már vontatottnak éreztem, olyan volt, mintha minden részben csak ismétlődnének a történések, de a tesómtól (aki egyáltalán nem érzett így) meg is kaptam a magamét, hogy csak ne feketítsem be a harmadik évadot.

Összegezve végül is egy nagyon jó kis sorozat volt ez, mindenkinek akinek felkeltette az érdeklődését csak ajánlani tudom. Külön említést tennék még a magyar hangokról is, ugyanis Norma és Norman szinkron hangja meglepően jó volt, nagyon sokat dobott az egész sorozaton is, ami ritka, mert általában épp fordítva szokott lenni.


Zsófi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése