2015. június 27., szombat

Ígéretek 4. Antológia

Az Ígéretek 3. Antológia elolvasása után beszereztem az Ígéretek 4-et is. Előre tudtam, hogy kellemes, érdekes, izgalmas perceket fog szerezni a könyv olvasása és így is történt. Versek és novellák váltakoznak benne, a novellák a kedvenceim. De a versekkel sincs bajom, csak úgy érzem, egy vershez bizonyos hangulat, élethelyzet kell nekem, hogy meg tudjon érinteni. Értékelem őket, a szépen egymásba fonódó,  mélyről előbányászott szép szavakat, meglepő szókapcsolatokat találok bennük, szeretem őket, de úgy érzem sok verset kell még elolvasnom, hogy igazán egymásra találjunk.
A novellák ismét nagyon változatosak, meglepőek voltak. Sokan írtak a halálról, két novella is az öngyilkosságról szól, ezek számomra egy kicsit érthetetlenek, de mégis van bennük valami nagy bátorság. Olvastam a születésről is nagyon szép, megkapó történetet és találkoztam disztópiás novellával is. 

Pár kedvencemet ki is emelném:

Elizabeth Faltin: Terror ez, nem védelem!
Összetartó, dolgos halászközösség és a védelemre ajánlkozó maffia meghökkentő, drámai története.

Veress Anna: A színész
Fiatal ügyeletben lévő doktornő és a cukorbeteg vérbeli "színész" komikus esete.

Ignácz Judit: Öregapám utolsó látomása
Vers a megbocsátásról.

Gregoire de Vöő: El Diablo
Disztópikus történet  a reményről és a reménytelenségről. Lehangoló, borzongató.

Nagy Márton: Megjő a tavasz
Friss, kedves, szép vers a tavaszról.

Zentai Éva: Telihold
Egy férj lelki gyötrelmei, egy fiatal lány a HÉV-ről,  meghökkentő véggel. 

Karácsony Ibolya: Bátyó
Egy hajléktalan és egy kutya egymásra találása.

Simon Erika: Ragyogás
A születés és újjászületés megható, gyönyörű története

És akkor itt be is fejezem a felsorolást, mert közben rájöttem, hogy minden egyes történet adott egy élményt, érzéseket mozgatott meg bennem, ezért nem is igazságos kiemelnem bármelyiket is. Mert akkor kiemelném még Frank Édua: Gödrök című írását, Boga Eszter: Makáma című remekét, Eliza Beth: Krisztián-ját,  Bátyi Zoltán Szindbád szerelme novelláját, aztán most és  itt kérek elnézést a többiektől, akiket már nem sorolok fel, de köszönöm nekik is az élményt.

10/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése