2015. június 25., csütörtök

Márton - Koczó Ildikó: Sztori-profit

12 külföldi híresség, 12 magyar üzletember, félszáz ütős sztori és a történetfeldolgozás módszertana

Ennek a könyvnek nem én vagyok a célközönsége. Nem én, aki egy egyszerű, hétköznapi halandó, közöm nincs az üzleti élethez. Nem szeretem az idegen kifejezéseket sem, bármennyire divatosak is legyenek. A hideg rázott az storytelling, a storyprocessing stb.(történetmesélés, történetfeldolgozás) kifejezésektől. Az üzleti életben valószínűleg nem zavarnak senkit, sőt mindennapos szavak ezek, így az én érzéseimtől el is tekinthetünk.

Tetszettek viszont a történetek, a 12 külföldi hírességé, köztük Oprah Winfrey-é, a média nagyasszonyáé, Le Corbusier-é, a zseniális építészé, Christopher Gardner-é, aki hajléktalanból lett bróker, történetéből filmet készítettek, Jethro Tull-é, aki egy 17. századi angol mezőgazdász és Joel Rosenman és John P. Roberts-é, akik 1969-ben megszervezték a Woodstocki Fesztivált.
Mindamellett, hogy érdekesek voltak, tanulságokkal szolgálnak, példát mutatnak és erőt adnak, hogy soha ne adjuk fel.

A kedvenceim azonban a tanmesék voltak, amelyek mindamellett, hogy tanítanak, szórakoztatnak is. 

Egyet muszáj ide írnom:

"Egyszer egy paraszt szamara beleesett a kútba. Az állat órákon át szánalmasan bőgött, miközben a paraszt megpróbált rájönni, mit is tehetne. Végül úgy döntött, hogy az állat már öreg, és a kutat úgyis ideje már betemetni; nem éri meg kihúzni  az öreg szamarat. Áthívta a szomszédjait, hogy segítsenek. Mindegyik lapátot fogott, és elkezdtek földet lapátolni a kútba. A szamár megértette, mi történik, és először rémisztően üvöltött. Aztán, mindenki csodálatára, megnyugodott...

Pár lapáttal később a paraszt lenézett a kútba. Meglepetten látta, hogy minden lapátnyi föld után a szamár valami csodálatosat tesz. Lerázza magáról a földet, letapossa és egy lépéssel feljebb mászik. Ahogy a paraszt és szomszédjai tovább lapátolták a földet a szamárra, lerázta magáról és egyre feljebb mászott. Hamarosan mindenki ámult, ahogy a szamár átlépett a kút peremén, és boldogan elsétált."

Érdekes dolgokat is megtudtam, pl. hogy Paul Ekman, a Kaliforniai Orvosi Egyetem pszichológiaprofesszora szerint tízezernél is több arckifejezés létezik, és ebből körülbelül háromezret tudunk értelmezni.
Egy másik: ha reggel elindulunk munkába és tizenegy ruhadarabot veszünk fel, akkor azt majdnem 40 millió sorrendben tehetjük meg. :)

Örülök, hogy találkoztam ezzel a könyvvel. Olvasd el, ha egy kis önbizalomra vágysz, ha tanácstalan vagy önmagadat és munkádat illetően, szórakozni akarsz. Még akkor is, ha nem szereted egy magyar szövegben az angol kifejezéseket.:)

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése