2023. május 12., péntek

Mocsonoky Anna könyvei

 

Mocsonoky Anna: Autista a gyermekem 

13 személyes történet küzdelemről és elfogadásról


Nagyon szeretem a riportköteteket és az autizmus is meglehetősen érdekel, szeretem az ilyen témájú regényeket, önéletrajzokat olvasni, mert nagyon informatívak és hiánypótlóak az ilyen könyvek, de szerencsére már egyre többet lehet találni a témában. 

Ebben a könyvben 13 család történetét ismerhetjük meg, amelyben arról mesélnek, hogy mennyiben változtatta meg életüket az, hogy autista gyermeket nevelnek. Elmesélik a diagnózis utáni reakciókat, van akit teljesen földhöz csapott a hír és van, aki szinte nyugodtan vette tudomásul, sőt már-már megnyugvással , mert  egy ideje érezte, hogy valami nem oké, és ezáltal tényeket és bizonyítást nyert a gyanúja. 

Félelmetes, hogy sokszor a szülők mennyire magukra maradnak ilyen esetben, sem az egészségügyi, sem az oktatási rendszer nem könnyíti meg a dolgukat. Mindenkinek ki kell járnia, tapasztalnia, megismernie a saját útját, mert ahogyan nincsen két egyforma ember, úgy nincs két egyforma autista ember sem. 

Vannak gyengébb és súlyosabb fokozatú autizmussal élők és vannak, akik magasan funkcionálók, kiemelkedően tehetségesek valamiben, de az élet többi területén nekik is megvannak a maguk problémái.

Nagyon érdekes és informatív könyv, egyes sorsok nagyon megérintettek, mások szomorúvá tettek.



Mocsonoky Anna: Szervátültetett vagyok

Történetek visszanyert életekről


Az Autista a gyermekem után láttam, hogy van még a szerzőnek egy hasonló felépítésű és tematikájú könyve, ezért mindenképpen szerettem volna elolvasni

Nincs fontosabb dolog az egészségnél, egy szervátültetés pedig nagyon kemény dolog. Ezt a könyv elolvasása előtt is tudtam, de a könyv történeteit olvasva, teljesen megbizonyosodhattam róla, mekkora szenvedések, akaraterő, kitartás, remény és reménytelenség kíséri a szervátültetésre váró emberek napjait, hónapjait, sokszor éveit. Van, aki nagyon sokáig vár egy új szervre és van aki viszonylag gyorsan, szinte hirtelen a műtőben találja magát, még gondolkodni sincs ideje. 

A szervátültetésnek nyilván nagyon veszélyes és fontos része az, hogy az ember szervezete mennyire fogadja be egy idegen ember szervét, kilökődik-e, küzd-e az idegen szervezettel, és ez iszonyat sok szenvedést jelent, de a lelki része is  borzasztó nehéz. Feldolgozni azt a tényt, hogy egy másik embernek meg kellett halnia azért, hogy ők életben maradhassanak. El kell tudniuk fogadni, meg kell érteniük, hogy nem azért haltak meg, hanem egy balesetben veszítették életüket, amihez nekik nem volt közük, de mégis megmentheti az életüket. Nehéz lelki teher ez a szervet fogadóknak.

Azért is tetszik ez a könyv, mert megmutatja a másik oldalt, megismerünk élő szervadományozókat és olyan családokat, akiknek elvesztett szerettük szervei tovább élnek más emberekben. 

Szívszorítók és érzelmekkel teliek ezek a történetek. Informatív és nagyon fontos ez a könyv, a szerző fentebb ismertetett könyvével együtt.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése