2023. május 15., hétfő

Dr. Andrási Nóra: Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!

 

Három és fél évvel ezelőtt, egy váratlanul diagnosztizált cukorbetegség miatt úgy döntöttem, áttérek a növényi étrendre. A férjem ekkor már néhány éve vegetáriánus volt, de ekkor azt mondta, hogy akkor ő is velem tart. Így lettünk mi egyszerre vegánok, és ez azóta is tart.

Életmódot váltottunk, elkezdtünk mozogni, jógázni, nordic walking botokat vásároltunk és hol azzal, hol anélkül nagy túrákat tettünk a soproni erdőkben. Így a cukorbetegségem rendeződött, elég, ha odafigyelek az étkezésre és kordában tudom tartani. 

Rengeteg pozitívumot tapasztaltunk mindketten az állati eredetű élelmiszerek elhagyása után, és rájöttem arra, hogy nem csak salátán és zöldségen élnek a vegánok, hanem ugyancsak kreatív és változatos ételeket lehet alkotni. 

Sokan nincsenek tisztában még a vegetáriánus, vegán, vega kifejezésekkel, és az is nagyon sajnálatos, hogy a vegán, azaz növényi étrendet szélsőségesnek tartják és éppen tegnap láttam a gazdaságos áruházban, hogy "speciális táplálkozás" elnevezéssel van kialakítva egy sarok, ahol a növényi eredetű tejeket és egyéb élelmiszereket tartják. 

A teljes értékű növényi étrend pedig azt jelenti, illetve abban különbözik a szimplán csak növényi étrendtől, hogy fontosnak tartja bizonyos növényi élelmiszerek bevitelét, amelyek tartalmazzák azokat a tápanyagokat, amikre a szervezetünknek szüksége van, valamint a felhasznált növényi hozzávalókat olyan módon készítjük el, hogy minél inkább megőrizzék értékes beltartalmukat, nem adunk hozzájuk sem finomított cukrot, sem finomított étolajat és sót sem nagyon.

Ezt még gyakorolnom kell, de azért már elég jól megy, míg régen rengeteg olajat vásároltam, most már több hónapig elég egy liter olaj, ugyanez van a cukorral is, leginkább a fiúk használják a kávéjukba, és megpróbálok kevesebbet sózni. 

A szerző nagyon szépen, érhetően megfogalmazza a teljes értékű növényi étrend lényegét, beszél a tévhitekről, meg arról, miért nem hóbort és divat ez, mint sokan azt gondolják.

De ezt a könyv első részének témája, a könyv 90 %-ában jobbnál jobb recepteket találunk, amelyekhez nem kell semmi extra hozzávaló. Gyönyörű fotók és nagyszerű ételek találhatók ebben a könyvben, néhány receptet kifotóztam magamnak, de biztosan kikölcsönzöm még a könyvet a könyvtárból máskor is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése