2023. február 22., szerda

Valentin napi könyves vakrandi

A soproni Széchenyi István Városi Könyvtár ebben az évben is megrendezte a címben említett eseményt, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy a könyveket becsomagolják, és ráírnak néhány jellemző dolgot, ami alapján kiválaszthatjuk és kikölcsönözhetjük a könyveket, azaz magunkkal vihetjük egy randira.❤️

Valentin nap keddre esett, a könyvtár viszont jelenleg csak pénteken és szombaton van nyitva, de ez nem volt akadály a kedves és kreatív könyvtárosok számára, hogy meglepjék az olvasókat ezzel a kis játékkal.


A korlátozott nyitvatartás óta én általában szombati napon jutok el a könyvtárba, így reménykedtem, hogy még marad arra a napra is néhány randizni vágyó könyv, mert tavaly is szerettem volna elmenni, de nem sikerült. 

Most azonban szerencsével jártam, a gyerekkönyvtárban és a felnőtt részlegen is sikerült titkos könyvcsomagokra bukkannom, így kettőt-kettőt választottam innen is, onnan is.

Nem is gondoltam volna, hogy ennyire izgalmas dolog így könyvet választani. Volt olyan, amiről azt gondoltam, hogy tudom, mit rejt a csomag a leírás alapján, de biztos persze nem voltam benne, ezért azt inkább otthagytam. És olyan könyv is volt, amelyről kiderült, hogy már olvastam, de kicsit megtévesztett a felirat. 

Ha van kedvetek találgatni, íme néhány könyv, de a választ csak a kiválasztott könyvek esetében tudom megmondani.



Ezt a könyvet így utólag nézve, nem tudom, miért nem választottam ki, ugyanis a pszicho-thrillereket kifejezetten szeretem. 


Erre semmiféle tippem nem volt. Először gondoltam egy színészi önéletrajzra, de gondolom, akkor azt  feltüntették volna, így inkább regény lehet.


Semmi tippem nem volt. :)



James Herriot állatorvosi témájú könyveire gondoltam, amelyekből már elég sokat elolvastam, így most ezt a könyvet nem hoztam el. 


Itt sem jutott eszembe semmi, valószínűleg nem olvashattam, de valamiért a krimi és a romantika kettőse nem tette vonzóvá nekem. 


Ez a könyv érdekesnek tűnt, mint japán krimi, de itt is a romantika és a nyomozás volt az, ami miatt inkább mást választottam. 

Akkor most következzen az a két könyv, amit a felnőttkönyvtár bőröndjéből választottam.


Nem volt tippem, de a különc szereplők, a csipetnyi varázslat, valamint a mulatságos és intelligens jelző nagyon vonzóvá tette. 


A skandináv családi történet nem szokásos élményt ígért, bár motoszkált a fejemben, hogy olyan ismerős. 

Miután eltávolítottam a csomagolópapírt, fény derült a titokzatos randipartnerekre:


Ez a könyv érdekesnek tűnik, valószínűleg, ha csak véletlenül akad a kezembe, akkor is kikölcsönöztem volna. Így szeretném is elolvasni. 

"Mert ​a boldogság nem mindig onnan érkezik, ahonnan várod.

Marnie MacGraw hétköznapi életre vágyik – férjre, gyerekekre és egy egyterűre a kertvárosban. Most, hogy férjhez menni készül álmai lovagjához, biztos benne, hogy valóban ilyen élet vár rá. Aztán találkozik Blix Hollidayjel, a vőlegénye lázadó, párokat összeboronáló idős nagynénjével, és minden megváltozik – éppen úgy, ahogy azt Blix megjósolta.

Amikor a házassága két kínos héten belül véget ér, Marnie érthetően megdöbben. És még jobban megdöbben, amikor megtudja, hogy ő örökölte Blix brooklyni házát, az összes befejezetlen „projektjével”: a megtört szívű, fura barátokkal és szomszédokkal, akik menekülnek a boldogság elől. Marnie nem hiszi magáról, hogy nagyon különleges volna, ám Blix valahogy tudta, ő lesz a tökéletes ember, aki átveheti a párvarázsló szerepét.

Marnie a maga kárán kénytelen megtanulni, hogy a boldogságot néha nehéz felismerni, és gyakran azoknak van a legnagyobb szükségük rá, akik leginkább eltaszítanák maguktól.

Mulatságos és intelligens kötet, szerethető, különc szereplőkkel, egy csipetnyi varázslattal.
Mondj igent a szerelemre!

Mélyedj el! Kapcsolj ki! Légy jelen!"


Ezt a könyvet nem is olyan régen olvastam, fel is ismerhettem volna. És éppen ezt a könyvtári példányt olvastam el.😊 Így ő marad nálam egy hétig, majd megy is vissza a könyvtárba. Nekem tetszett, bár bejegyzést nem írtam róla. Elgondolkodtató, különös humora van és kicsit nyomasztó.

"Ida sikeres építész, egyedül él, és rendszerint nős férfiakkal keveredik inkább rövidebb, mint hosszabb kalandokba. Egyre jobban aggasztja, hogy szingli, és hogy elszalasztja az anyává válás lehetőségét. Amikor betölti a negyvenet, úgy dönt, lefagyasztatja a petesejtjeit arra az esetre, ha találkozik majd a megfelelő társsal. A nagy elhatározást a tengerparti nyaralóban akarja bejelenteni a családtagjainak, ahol összegyűlnek, hogy megünnepeljék az anyja hatvanötödik születésnapját. Azonban Marthe, a húga megelőzi, és egy sokkal jelentősebb hírrel áll elő. Az idillinek induló nyaralás szép lassan kezd rémálomra hasonlítani…

Marie Aubert regényében, akár egy Dogma-filmben, egy diszfunkcionális család dinamikája, múltja és jelene bontakozik ki néhány nap történéseibe sűrítve. A pörgős és humoros elbeszélés pontos képet ad arról, milyen nehéz másképp viselkedni, mint ahogyan a rég megszokott szerepek diktálják. Nehéz, de talán nem lehetetlen."


Szeretek a gyerekkönyvtárban is időnként szétnézni, mert nagy a kínálat ifjúsági regényekből és a gyerekkönyvek választéka is bőséges. Onnan is választottam két Valentin napi könyvet. 



"barátság, fantasy, vicces és izgalmas" - ha nem tudnátok elolvasni. Tippem nem volt, de a vicces címkével engem mindig meg lehet venni.

Tóth Krisztina könyvét már olvastam 5 évvel ezelőtt, de most sem fogom olvasatlanul visszavinni.

"Tóth Krisztina meséi fontos dolgokra hívják fel a figyelmünket egy-egy kedves történetbe csomagolva. Megtudhatjuk, hogy mi lett a kis denevérrel, aki madár akart lenni, hogyan gyógyult meg a kis hal, akinek megsérült az uszonya, hogyan élnek a szappanbuborékok, vagy hogy mi történik éjszaka az óvodában. A mesék a gyerekkor sűrűjét idézik, a nyári vakációk izgalmas hangulatát, az óvoda zsivaját. De valójában kortalanok, gondolatokat ébresztenek kortól függetlenül, egyszerre szórakoztatnak és tanítanak."


Erről nem vagyok meggyőződve, hogy el fogom olvasni, távol áll tőlem a témája és a stílusa.

"Új ​sorozat Percy Jackson-rajongóknak a Titokfölde írójától.

Cole Randolph nem akart mást, csak egy kicsit szórakozni a barátaival Halloweenkor (na meg talán kicsit közelebb kerülni Jenna Hunthoz). De amikor egy ijesztő, kísértetjárta házról kiderül, hogy valójában átjáró egy még hátborzongatóbb világba, Cole hirtelen egy sokkal komolyabb kalandba csöppen. Végignézi, amint a barátait egy rejtélyes, föld alatti helyre ragadják el, és úgy dönt, utánuk ered – így kerül a Peremvidékre.

A Peremvidék egy köztes világ. Öt királyságból áll, amelyek az ébrenlét és az álom határán, a valóság és a képzelet, az élet és a halál között találhatók. Vannak, akik beleszületnek, de vannak, akik a mi világunkból kerülnek oda. És ha egyszer a Peremvidékre jutottál, nagyon nehéz onnan eljönni.

A mágikus Peremvidék felfedezése közben Cole-ra és egy különleges lányra, Mirára hárul a feladat, hogy megmentsék Cole barátait, helyreállítsák a világ rendjét, és lehetőleg hazataláljanak… mielőtt otthon azt is elfelejtenék, hogy Cole valaha létezett.

Kalandos, humoros és lebilincselő fantasy nem csak fiataloknak.

Vesd bele magad a történetbe!" 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése