2023. február 17., péntek

Sárándi Nagy Péter: 8000 Mérföldre Otthonról


Az amerikai álom, egy kommunizmusban felnőtt, álmodozó kisgyerek szemével

"Hány embert ismersz, aki azt fontolgatja, hogy egyszer majd ír egy könyvet? Én is közéjük tartoztam. Mostanáig. Azt javaslom, hogy ha bármikor az életedben ezt fontolgattad, akkor kezdd el MOST." - hangzik a könyv szerzőjének tanácsa a könyv bevezetőjében. 

Sárándi Nagy Péter könyve olyan, mint egy hosszú, baráti levél. Levél egy olyan baráttól, akivel rég nem találkoztunk és beszámol élete elmúlt évtizedeiről, beleszőve gyermekkorát, kamaszéveit, azokat az eseményeket, amelyek elvezettek odáig, hogy elhagyja az országot. Közvetlen, szívből jövő és legfőképpen inspiráló. 

Mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, aki elköltözött az országból. Ki régebben, ki az utóbbi időben, de volt egy időszak, egy pont az életében, amikor úgy gondolta, hogy megpróbálja az életét máshol, máshogy folytatni, vagy éppen felépíteni egy újat. Kinek sikerült, kinek nem, mindenképpen bátorság szükségeltetik hozzá és egy bizonyos fokú kalandvágy.

Vannak akik felkészülten indulnak el, talán ismerősök is várják új lakóhelyükön, esetleg már munkahely is, így kisebb a rizikófaktor, de azért így sem egyszerű belecsöppenni egy másfajta kultúrába, a kisebbséghez tartozni egy másik országban. Vannak azonban, akiknek a kalandvágy, az ismeretlen felfedezése adja a nagyobb motivációt, úgy érzik, hogy bárhol megállnak a lábukon, ezért bátran, csak némi bizonytalansággal vágnak neki a nagyvilágnak. 

E könyv írója 49 évesen kezdett bele történetének leírásába, amikor éppen egy repülőgépen, sok ezer láb magasan utazott Amerika felett, 2020. novemberében. Visszautazunk vele egészen a gyermekkoráig, pontosabban Budapestre egy rózsadombi villába, ahová az újszülött Pétert a szülei hazavitték. A Rózsadombból és a villából gondolhatnánk azt, hogy de jó körülmények közé született ez a gyerek, de nem így volt. Albérletben laktak, egy szobán három másik családdal osztoztak, közös konyhával és fürdőszobával.  

Megismerjük a család életét, hogyan próbáltak talpon maradni, mi volt az ára annak, hogy Péter szülei meg tudjanak vásárolni egy új lakótelepi lakást és egy új kombi Trabantot, ami az akkori magyar kisembernek már a sikert jelentette, miközben sóvárogva nézték a nyugati rendszámú autókat a magyar éttermek parkolójában. 

Ahogy Péter cseperedett, kapott az élettől pofonokat,  amik komoly, meghatározó leckék voltak, később sportolni kezdett és NB 1-es röplabdázó lett belőle. Megvívta az iskolában a saját kis csatáit, majd 17 évesen úgy döntött, hogy az élet iskolájában folytatja tovább a tanulást. 

Megtudjuk, hogyan boldogult, milyen üzleti ügyeskedésekkel lehetett az akkori Magyarországon pénzt szerezni, egy valódi  korrajzot kapunk tulajdonképpen a rendszerváltás előtti országról, a hétköznapokról, az átlagemberek életéről, gondolatairól, megélhetéséről. Nosztalgikus és izgalmas olvasmány a könyvnek az első fele, aki pedig nem nosztalgiával olvassa, mert sokkal fiatalabb, annak nagyon jól bemutatja a szülei, nagyszülei fiatalságát, a 70-80-as évek Magyarországának hangulatát.

Péter nagyon vállalkozó szellemű volt már fiatalon is, bármilyen munkát szívesen kipróbált, és valószínűleg a rugalmassága, hatalmas vállalkozókedve és a jobb élet reménye vezette arra az elhatározásra, hogy elhagyja az országot és szerencsét próbáljon 8000 mérfölddel arrébb. 

Amerikában ha lehet, még bámulatosabb és lebilincselőbb volt Péter élete. Csak magára számíthatott, elszántan vette az akadályokat, a nehézségekből tanult, a sikerek, az örömök pedig vitték előre és motiválták. Nem riadt vissza semmilyen munkától, mindent megtanult és kipróbált, ami érdekelte és amire a boldoguláshoz, az előrejutásához szükség volt.

Megismerjük a szerző világról alkotott nézeteit, politikai véleményét, ami mindig érdekes, mert újra és újra megvilágítja, hogy mennyire mások vagyunk, mennyire másként láthatja az ember a világot, és mindig érdemes elgondolkozni egy más élet- és világszemléleten.  

Fantasztikusan kalandos és izgalmas életút, amit Sárándi Nagy Péter elmesél nekünk. Motiváló és elismerésre méltó a kitartása, az ereje, a találékonysága, az a fáradhatatlan energia és nyitottság az újra, az új ismeretekre, az új helyzetekre, az új kapcsolatokra, az hogy nem tántoríthatja el elhatározásától, elképzeléseitől senki és semmi. 

Egyszerre önéletrajzi  írás és motivációs könyv, amiből mindenki annyit vehet ki magának, amennyit akar, ami tetszik és amivel egyet tud érteni, vagy amit szeretne kipróbálni.

Bea


"Nincs azzal semmi gond, amikor valaki azt csinálja, amit szeret,
bármi legyen is az, amit csinál."

*****

"Kezdd el minél hosszabb időre letenni a telefont, és egy bizonyos tevékenységre  fókuszálni.
Mindegy, hogy ez egy könyv, egy beszélgetés, egy gyerekkel való játék, edzés, festés,
főzés vagy kerti munka. Tedd le a telefont és csinálj egy dolgot pár órán keresztül."

*****

Mennyire lehet félrevezető egy előítélet?
 Valószínű, hogy nap mint nap ítélnek meg téged is hibásan valami alapján,
amit viselsz, vagy amit nem; amit  mondasz, vagy ahogy mondod.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése