2022. május 16., hétfő

Dr. Belső Nóra: Félelem, szorongás, pánik


Hogyan találjuk meg a kiutat?


Nem ismerek olyan embert, aki ne szorongana valamiért. Van akinél rövid ideig tart és sikerül saját magában, magával feldolgoznia a szorongásának okát és van, akinél tartós ez az állapot. Rövid ideig tartó szorongásai mindenkinek vannak. Egy munkahelyen, egy közösségben, egészségügyi probléma esetében, párkapcsolatban és társas kapcsolatokban, tragédiák esetén és még rengeteg okból szoronghatunk.

Nem foghatjuk ezt csak szigorúan a mai világra, bár mai helyzetünkben konkrétan tényleg rengeteg okunk van szorongani, gondoljunk csak a covidra és a háborúra.


A világ és a helyzet olyan gyorsan változik, hogy nem tud mindenki éppen olyan gyorsan és kielégítően alkalmazkodni ezekhez a fordulatokhoz, ezáltal rengeteg stresszhelyzetet okoznak ezek az események. Vannak emberek, akik jól tudják kezelni a stresszhelyzeteket  és ilyenkor nincs is probléma általában.

A gondok akkor kezdődnek, amikor a stresszkezelés nem jól működik, de az is fontos, hogy jó vagy rossz stresszről beszélünk. A jó stressz előremozdít és aktivizál, a rossz stressz azonban megbetegít. A könyv segítséget szeretne adni abban, hogy az állapotok értelmezhetőek legyenek, körbejárja az ember szorongásainak, félelmeinek okát.

Pszichiátriai eseteken keresztül is megmutat néhány problémát és a vonatkozó szakirodalom alapismereteivel is kiegészíti. Ezzel segíteni szeretne az olvasónak abban, hogy kicsit elgondolkodjon a saját életén, saját problémáin, szorong-e, fél-e valamitől, tud-e ezen változtatni.

A mentális egészség védelme és megtartása éppen annyira fontos, mint a testi egészségünk megőrzése, ezért nem szabad szőnyeg alá söpörni a problémákat, minden zavart időben fel kell ismerni és kezelni, de legszükségesebb először is szembenézni vele. 

A könyvben három fő részre tagolódva alaposan áttekinthetjük a félelem, a szorongás és egyéb tünetegyütteseket. 

A legnagyobb félelmeinket az élet nagy és fontos dolgaival kapcsolatos események okozzák, amelyeket nem tudunk elkerülni, ilyen a születés, a pályaválasztás, a párválasztás, a betegségek, a veszteségek, a halál. Félelmet minden ember átélt már, akár kisgyerekkorban, akár felnőttként és legtöbbször ennek indokolható és érthető oka van. Amikor a félelemnek nincs igazán megmagyarázható oka, akkor szorongásról beszélünk, ami hosszú távon teljesen kikészíti az embert, képtelen lehet akár a mindennapi életének rutinjára, beteggé is tehet. 

Megismerjük a félelmeink három nagy csoportját, megküzdési módszerekről, stratégiákról olvashatunk, majd a szorongásokra térünk át, hiszen nagyon szoros az összefüggés a félelem, a szorongás és a pánik között. A szorongás kialakulásának nagyon összetett okai vannak, olvashatunk a szorongásos zavarok biológiájáról, a pszichoszociális háttérről, egyéni tulajdonságokról, karaktervonásokról.

A Tünetegyüttesek fejezetben pedig a pánikról, pánikrohamról, a szervezet összetett reakciójáról olvashatunk, ami szorongásos zavarok esetén igen gyakori. Fóbiákról: agorafóbia, szociális fóbia, generalizált szorongásról, pánikról, pánikzavarról, kényszeres zavarokról, poszttraumás stresszről, élethelyzettel kapcsolatos szorongásról és a végén a szorongásos zavarok gyógyításáról. 

Mindenekelőtt tegyük meg magunkért, amit megtehetünk. Töltsünk sok időt azokkal, akiket szeretünk, mert a szerető kapcsolatokban nagyon sok erő rejlik. Ügyeljünk a testi és lelki egészségünkre, mindennap keressünk olyan élményeket, amelyek örömet okoznak.


Sokak számára megnyugtató, hogy tudják nincsenek egyedül, hogy mások is küzdenek a problémáikkal, talán ez segít megküzdeni a nehézségekkel, támaszkodni kell az emberi kapcsolatokra, törekedni kell arra, hogy félelem nélkül éljünk. Ne felejtsük, mindenen lehet változtatni, és kell is, ha az javít az életünkön, segít azon, hogy úrrá legyünk a problémáinkon, félelmeinken és szorongásainkon. 

Ez a könyv segíthet az érintetteknek megérteni a félelmeiket és szorongásaikat, a hozzátartozóknak, megérteni a szorongással és félelemmel küzdőket, segít elhinni, hogy a szabad akarat és önmagunk megértése nagyon fontos a félelem, a szorongás, a pánik elűzéséhez, kezeléséhez. 

Bea

"Mi lett volna, ha az ősember nem érez félelmet, amikor egy ragadozó közeledik? Mi történne, ha nem tartanánk a magasságtól vagy a halált okozó fertőzésektől? Félelem nélkül óvatlanok lennénk, nem menekülnénk el a ránk leselkedő veszélyek elől, nem keresnénk elkerülő lehetőségeket, kiszolgáltatottá válnánk. Félelmeinkre szükségünk van a túléléshez."

*****

"...érdemes lenne azt a bizonyos "tízig elszámolok magamban" módszert alkalmazni, hogy tudatosítani tudjuk a valódi érzelmeinket, és ezáltal ki tudjuk védeni a pillanatnyi érzések által vezérelt  felesleges konfliktusokat."

*****

"Fogadjuk el tehát, hogy nincs élet félelem nélkül, 
de nincs félelem, amivel ne vehetnénk fel a harcot!"

2 megjegyzés:

  1. Hú & ha. Nagyon találó idézetek, felkeltette az érdeklődésemet . Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, ennek örülök. :) Én is szeretem az idézeteket elolvasni a molyon, már abból le tudom legtöbbször szűrni, hogy szeretném-e olvasni az adott könyvet. :)

      Törlés