2022. május 31., kedd

Ashley Audrian: A szív sötétje


Ezt a könyvet Zsófi lányom ajánlására kölcsönöztem ki a könyvtárból. Akkor egy éppen 7 hetes kisbaba anyukája  volt,  és aki már olvasta a regényt, tudja, miért van ennek nagy jelentősége. Amikor én is olvasni kezdtem, meg is jegyeztem magamnak, hogy te jó ég, nem éppen a legjobb időszakban olvassuk ezt a könyvet, mert talán még közelebbről érint, még jobban át tudjuk érezni a könyvben szereplő anya érzéseit, így, hogy kisbaba van a családunkban. 

Bár ez enélkül is ment volna, de talán így még jobban jöttek a libabőrök olvasás közben, még jobban sokkolt az egész.  Erősen ható, megrázó történet, úgy gondolom, hogy nálam biztosan az év könyve lesz pszichológiai thriller kategóriában.

Nagyon jól van felépítve az egész történet, a kezdőkép és a folytatás is tökéletes. Egy anya gondolatait olvassuk, akiről a kezdő fejezetben már sejthetjük, hogy milyen helyzetben van. Utána következik az ő beszámolója, hogy hogyan jutott oda, ahol most van. És időnként betekintést nyerünk a gyerekkorába, valamint az anyja és nagyanyja életébe is néhány momentum erejéig. Amivel a szerző nagyon jól felkavarta a bennem körvonalazódni látszó képet. 

A történet Blythe Connor életét mutatja meg nekünk. A szerelmes feleséget, az anyát, a gyermeket, akinek nem volt egyszerű gyermekkora. Éppen ezért eltökélt elhatározása, hogy ő szerető anyja lesz gyermekeinek, nem engedi, hogy az történjen velük, mint vele. Kislánya születése után azonban nem fogja el a fennkölt öröm és boldogság, hanem egy idő után azt érzi, hogy valami nincs rendben a gyermekével. 

Kimerült, fáradt, stresszes, már saját magában és saját gondolataiban sem bízik. Hol elhiszem neki, amit gondol, hol pedig kétségbe vonom és a borzalmas gyermekkorára fogom, vagy esetleg meggyanúsítom, hogy neki vannak paranoid gondolatai. Szülés utáni depresszió, hisztéria, vagy jogosan felmerülő gondolatok uralják a napjait, és nem kap segítséget. 

És ez még nem a jéghegy csúcsa. Megszületik kisfia, Sam, aki egyből kiváltja belőle azokat a gyönyörűséges érzéseket, amiket az anyaság adhat, amikor magától értetődően érezni lehet az erős kapcsot, a megtartó szeretetet, amiről Blythe mindig is álmodott. Ott van azonban Violet. A kislány, aki áldozat. Vagy ő maga a gonosz? A körülmények, Blythe anyja, nagyanyja is a körülmények áldozatai voltak? Vagy betegek?

Violet nagyon szereti Sam-et és ez fordítva is igaz. Látszólag. Blythe férje, Fox nem támasza a feleségének, nem veszi észre, milyen állapotban, nem látja, hogy segítségre lenne szüksége. Majd teljesen magára hagyja a bajban.

Egy anya portréját ismerjük meg ebben a borzalmasan letaglózó könyvben, akinek nem csak a múltjával kell megküzdenie, hanem a jelene is egy hatalmas sötétség, egy olyan anyai gyászfolyamatot láthatunk, amibe megszakad a szívünk, miközben nem tudjuk, hogy ki az áldozat. Violet vagy Blythe? Blythe múltjának sötét emlékei törnek elő az asszony fejében és blokkolják érzelmeit a lánya irányában, vagy Violet tényleg az, akinek Blythe látja? 

Végig megrázó, izgalmas, letehetetlen, és olyan hatalmas befejezést írt Ashley Audrain, hogy le a kalappal. Egy igazi gyöngyszem, vagy inkább bomba, ami nálam nagyot robbant. Őrült és felkavaró. Lírai és megható. 

Bea

"Arra gondoltam, milyen sok módja van annak, hogy darabokra törjék egy anya szívét."

*****

"Ne hallgass azokra, akik meg akarják mondani neked, mit csinálj."

*****

"Tudod, sok minden van, amit nem tudunk megváltoztatni magunkban.
 Így születtünk és kész. De vannak tulajdonságaink, amelyeket az élet alakít ki bennünk.
Meg persze az, hogy mások hogyan bánnak velünk. Milyen érzéseket keltenek bennünk."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése