2021. szeptember 29., szerda

Ariel Lawhon: Fedőneve: Héléne


Még nincs vége az évnek, de én kijelentem, hogy 2021 egyik legjobb olvasmányáról olvashattok ebben a bejegyzésben. A Top3-ban mindenképpen benne van és egyáltalán nem kizárt, hogy az első helyen fog az én listámon végezni.

Fantasztikus stílusban írt, az érzelmek összes skáláját felvonultató és bennünk is mindent megmozdító történet, olvasása során egyszerre éljük meg a nőiességünket, esünk gyengéd szerelembe, majd kibírhatatlan izgalmakban van részünk. 

Elviselhetetlen borzalmakról olvashatunk, gonosztevőket gyűlölünk, ugyanakkor hálásak vagyunk a hősöknek, akik életüket kockáztatták és adták a háborúban azért, hogy más embereket megmentsenek és azért, hogy a náci uralmat meggyengítsék.

"Nancy Grace Augusta Wake: A második világháborúban a brit Special Operations Executive ügynöke volt. A Francia Ellenállási Mozgalomban vezető szerepet töltött be.

Franciaország 1940-es bukása után a francia ellenállás futára volt, majd később Ian Garrow százados hálózatához csatlakozott. 1943-ra Nancy Wake lett a Gestapo legkeresettebb személye, 5 millió frank volt kitűzve a fejére." /Wikipedia/

Madame Andrée, Lucienne Carlier, Héléne, A Fehéregér - mind a négy nevet Nancy Wake, vagyis ebben a könyvben a férje nevét felvéve Nanci Fiocca viselte, attól függően, melyik szerepéről olvastunk éppen. 

Madame Andrée - a francia ellenállásban ismert neve, ahol férfiakat megszégyenítő módon vállalt feladatokat és erősen, elszántan, megingathatatlanul végezte a feladatait, együttműködve az angol elhárítással. Feladatai közé tartozott a francia ellenállók felfegyverzése, mely fegyverek Angliából érkeztek cseppet sem veszélytelen módon. Miután kivívta a férfiakból álló partizáncsapatok tiszteletét, nem csak elfogadták közülük valónak, hanem vezetőjükként tisztelték. Elképzelhetetlenül bátor tetteivel méltán vált hőssé, a 2. világháborúban nagyon vakmerő akciókat hajtott végre, ugyanakkor könyvbéli  karaktere a humort sem nélkülözte. 

Nancy Ausztráliát elhagyva Londonban újságíróként dolgozott, saját állítása szerint interjút készített  Adolf Hitlerrel, a frissen megválasztott német kancellárral. De ennek az interjúnak semmi nyoma nincs sehol, és nem csak azért, mert nőként, a saját neve alatt nem publikálhatott, hanem azért is, mert ezek az írások nem lettek digitalizálva. 

Lucienne Carlier - ezzel a névvel egy francia orvos titkárnője személyiségét viseli, miközben iratokat, rádiókat, csempészárut, élelmiszerjegyet és embereket szállít a Szabad zóna egyik végéből a másikba, életeket mentve ezzel.

Héléne - A nő, aki Franciaországba megy, hogy megtalálja a férjét, a nő, aki minden körülmények között igyekszik megőrizni női méltóságát, aki alapos és különleges kiképzésben részesült, hogy nagyon fontos feladatokat tudjon végrehajtani, ha eljön az idő. 

A Fehéregér - a Gestapo ezen a néven emlegette és tűzött ki vérdíjat Nancy fejére. 

A nagyon sok valós adat és esemény ellenére a könyv nem életrajzi írás, a szerző ezt fontosnak tartotta kiemelni, a történet olvashatósága szempontjából eszközölt bizonyos változtatásokat, amelyek azonban szemernyit sem kisebbítették Nancy Wake érdemeit. 

Nancy mellett nagyon szeretni való karakterek jelennek meg a könyvben, a férje Henri a legnagyobb szerelemmel és tisztelettel rajongott feleségéért, nem korlátozta, hagyta mindenben szabadon dönteni, sőt támogatta is. Szerelmük nagyon szép, fájdalmas és tiszteletre méltó.

Néhány nagyon kemény, szívet tépő jelenet is van a könyvben, a nácik brutalitása közben levegőt venni is elfelejtettem, jól érzékelteti ez a néhány jelenet a civil francia lakosság tehetetlenségét, kiszolgáltatottságát a Gestapo  gaztetteivel szemben. 

Az események bemutatása két idősíkban felváltva történik, ami jól érzékelteti azt a kaotikus, bizonytalansággal teli állapotot, ami a háborúban jellemezte az emberek, az ellenállók és a földalatti mozgalmakban részt vevő partizánok életét. A végén a szálak összeérnek, a háború véget ér. 

Lenyűgöző írás egy olyan ember életéről, aki maximálisan megérdemli, hogy minél többen halljanak, olvassanak róla, ezáltal is megtartva őt az emberek emlékezetében. 

Egy fantasztikus nőről, aki bátorságával, elszántságával nagyon sok emberi életet megmentett, akinek vakmerően pimasz volt a modora, akit nem lehet nem szeretni, tisztelni és csodálni. Zseniális történet. 

Bea


"Sok néven ismernek.
Némelyik igazi, már a születésemkor  egyből négyet is kaptam, de a java része gondosan
kieszelt  identitás, amelyek védelmében átjutok az ellenőrző pontokon és határokon.
Hamis utazási okmányokra felvezetett hazugságok. Kormányzati nyilvántartásokba
begépelt adatok. Körözési falragaszokra kiplakátolt alteregók. A személyiségem a körülményekhez alkalmazkodó, folyton változó valami.
Ma éjjel Héléne vagyok, és hazamegyek."

******

"Mindig is szerettem ezt a ruhát. Egyszerű. Mély kivágás, gyöngyház gombok végig az elején,
hozzá fekete öv és fekete körömcipő. Új harisnyával. És rúzs. Hja, a stílus."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése