2021. szeptember 2., csütörtök

Alix E. Harrow: Tízezer ajtó


Sokat vártam ettől a könyvtől és nem kellett csalódnom. Ha szeretitek a valóságon túli világot, ha szerettek elgondolkodni párhuzamos valóságokon, ha a képzeletetek tud szárnyalni és mindig is szárnyalt, ha egy különös élmény részesei lennétek, akkor el kell olvasnotok ezt a könyvet.

Olyan fantázia és valóság keveréke ez a történet, ez a könyv a könyvben, amit akkor tudtok értékelni, ha ti magatok is elgondolkodtatok már legalább egyszer, hogy vannak-e a fűben apró tündérkék, ha egy elhagyott ház romos ajtaja, ablaka régi történeteket sugallt, ha kíváncsiak voltatok egy túra alkalmával, hogy  hová vezet a hegy oldalában az elhagyott vasajtó, ha történtek veletek néha olyan dolgok, amiket ti magatok sem tudtatok megmagyarázni. 

Ha éreztetek valaha olyasmit, hogy valami van még, nem lehet, hogy csak ennyi az élet, ha meglátjátok a szépet az életben és az emberekben, ha kalandvágyóak és álmodozóak vagytok, akkor tetszeni fog ez a könyv. Mi több, imádni fogjátok és sokáig veletek marad. Minden ismeretlen ajtónál eszetekbe jut majd. 

Úgy érzem, nem is lehet elmesélni, hogy miről szól, mert kiszámíthatatlan, egyik ámulatból a másikba estem, és egy fantasztikus utazásban volt részem. De azért megpróbálom. :)

January Dudose története az 1900-as évek elején kezdődik. A fiatal lány a gazdag Cornélius Locke nevelt lányaként nő fel, tulajdonképpen gazdaságban, jólétben tölti a mindennapjait, míg édesapja Mr. Locke megbízásából járja a világot és régiségeket, kincseket kutat fel a férfinak. Emiatt nagyon ritkán látja a lányát, nincs is alkalmuk közel kerülni egymáshoz és mélyebben megismerni egymást. Ennek ellenére a lány nagyon ragaszkodik az apjához, nagyon fáj a hiánya és az állandó utazgatása.

De a történet egy kék ajtóval kezdődik, amit January 7 éves korában talált. Majd egy könyvvel folytatódik, amire egy ládikában bukkant rá és olvasni kezdte. Ez a könyv a könyvben egy új világot nyitott fel a lány előtt, és előttünk is. Hol ott voltunk a könyvbéli könyv történetében, hol pedig Alix E. Harrow történetébe élhettük bele magunkat.

January a könyvben további ajtókról olvas, olyan világokról, amik elképzelhetetlenek egy átlagember számára, de a lány érzi, hogy köze van ezekhez az ajtókhoz. Érzi, hogy a világ sokkal több, mint amit ő ismer és sokkal több dolog vár rá, mint amit elképzelhet. Velem sikerült a szerzőnek elhitetnie, hogy találhatok én is ajtókat. Sokat. Csak nyitottnak, kíváncsinak, kalandvágyónak kell lennem, annak kell maradnom. 

Felváltva olvashatjuk January és az édesapja történetét és azokét, akik velük tartanak, akik társak, segítők, szerelmek az életükben. Csodálatos emberek és egy csodálatos kutya is része ennek a kalandnak, ezt külön imádtam. 

Álmokról, vágyakról, lehetőségekről szól ez a könyv. Merjünk álmodni, merjünk hinni, merjünk szeretni és ne féljünk elindulni, belevágni, megcsinálni, mert nem tudjuk mi vár az ajtó másik oldalán, mi vár egy másik világban, amire sikerült rátalálnunk.  

A történet lassan indul ugyan, de van egy pont, amikor beszippant és onnantól nincs menekvés. Tudni akarod, hogy mi történik January-val, kiszabadul-e Mr. Locke fennhatósága alól, mit is csinál a Társaság, sikerül-e valaha együtt élnie az édesapjával, mi az édesanyja története, és az Ajtókról is mindent tudni akarsz majd. 

Nagyon kreatív, igazán örömteli utazásban volt részem ezzel a könyvvel, meglehetősen ritka és kivételes történet. A borítója is csodálatosan szépre sikerült. 

Bea

"Azok, akik nem csak távolról ismerik a könyveket - akik dohos könyvesboltokban töltik a szabad délutánjaikat, és titkon megcirógatják az ismerős kötetek gerincét -, tudják, hogy az átlapozás elengedhetetlen része az új könyvvel való ismerkedés folyamatának. Ilyenkor nem a szavakat kell elolvasni, hanem a szagokból benyomást szerezni, amelyek por- és rostfelhővel libbennek fel a lapokról."

******

"Csak akkor vesszük észre, mennyi apró hangot adnak ki a házak
- ketyeg az ingaóra,sóhajtozik a nyári szellő az ablaküvegen,
nyikorognak a padlódeszkák száz pár drága cipő alatt -,
amikor miattunk ül döbbent csend egy egész szobára."

*****

"Előfordulhat, hogy nem lehet kimenni, majd visszajönni egy ajtón anélkül,
hogy megváltoztatnánk a világot."


2 megjegyzés:

  1. Úgy látom eme kiváló leírás/bemutatás alapján, hogy ezt a könyvet épp a magamfajtának írták. 😀 ✌️ 🧡

    VálaszTörlés
  2. 😀 ✌️ 🧡 Így van! Meg a magunkfajtáknak. 🤣🤣

    VálaszTörlés