2021. július 22., csütörtök

Margit Auer: Mágikus állatok iskolája


Ne nevessetek ki, ezt a könyvet én magamnak kölcsönöztem ki a könyvtárból. Még nem találkoztam vele, de egy ajánlót olvastam róla, ami nagyon kedvcsináló volt. Gondoltam, elolvasom az első részt és majd eldöntöm, hogy érdekelnek-e a további részek. És érdekelnek bizony! 

Szerintem nincs olyan gyerek, akinek ne lenne plüssállatkája, sőt, olyan plüss is van, ami egy egész életen át elkíséri a gyereket, aki már kamasz ugyan, de AZ A bizonyos állatka, aki jóban-rosszban vele volt, nem merül a feledés homályába, hanem ott csücsül az ágya végében, szerényen meghúzódva. Mintha személyisége lenne és sugározna belőle a szeretet. Felnőtt fejjel is szeretem a plüssöket. 

Ez a könyv azonban nem plüssállatokról szól, hanem gyerekekről és a mágikus állataikról, akiket a felnőttek nem látnak. Ha egy felnőtt közelít, és a mágikus állatod az öledben, a válladon, az asztalodon ül éppen, akkor a felnőtt egy plüssállatnak látja.

A könyv történetének középpontjában Miss Cornfield osztálya áll, ami egy teljesen átlagos osztály, 24 gyerekkel. Ida Kronenberg új az osztályban, a nyáron költöztek szüleivel a városba, ezért a lány meglehetősen izgul, hogy fog beilleszkedni az osztályba, hogy fogják elfogadni. Miss Cornfield is új az osztályban, ezért a gyerekek nem is sejtik, hogy mi vár rájuk a új tanévben. 

Azok a gyerekek kapnak először mágikus állatot, akiknek a legnagyobb szükségük van rá, de szerintem nincs gyerek, akinek ne lenne szüksége bármilyen segítségre, mert mindenkinek jól esik, ha áll mellettük valaki, aki támogatja őket, és segít a nehezebb helyzetekben. 

Az állatok aranyosak, beszélnek az emberek nyelvén, a gyerekek a szokásosak, egyszer jóban vannak, egyszer meg nem. Az osztály történetében a gyerekek ráismerhetnek magukra, az osztálytársaikra, a megszokott hétköznapi helyzeteikre, szerintem ezért is tetszhet nekik annyira. 

Ne felejtsem el megemlíteni Mortimer Morrisont, aki a mágikus állatokat felkutatja, megtalálja és a városkába szállítja őket. Mortimer Miss Cornfield testvére, így kerülnek az állatok éppen ebbe az osztályba.

Ebben a kötetben Ida és Benni kerültek a történet középpontjába. Ida új az osztályban, Benni pedig nem a legnépszerűbb a társai között, gyakran ki van téve osztálytársai piszkálódásának. Apránként megismerjük az egész osztályt, és izgatottan várjuk a mágikus állatokat mi magunk is. Vajon ki kap először? Milyenek lesznek? Tényleg tudnak beszélni? 

Bájos, barátságos, melegséget sugárzó történet. Vicces és jópofa, ugyanakkor felölel olyan fontos témát is, mint az iskolai zaklatás. A rövid fejezetek könnyen olvashatóvá teszik, nagyon várom, hogy olvashassam a többi részt is. És más szemmel nézem a plüssállatainkat. :D


Bea


"A csillagos ég gondoskodik róla, hogy legtitkosabb vágyaink teljesüljenek ..."

*****

"Úgy tűnik, a legtöbben figyelmetlenek ahhoz, hogy észrevegyék maguk körül a csodákat.
Annyira el vannak foglalva a hétköznapi dolgaikkal, hogy a rendkívülit nem látják."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése