2021. július 16., péntek

Gyerekeknek: Nyár, családfa, sötétség

Ma a gyerekeknek ajánlok néhány könyvet ebben a bejegyzésben. Nem is tudom, hogy nyáron könnyebb vagy nehezebb a kisebbeket vagy akár a nagyobb gyerekeket is az olvasásra rávenni? Azt gondolom, hogy talán a nagy hőség miatt, behúzódva a hűvös lakásba vagy egy árnyas fa alá, jó program lehet az olvasás vagy a mesehallgatás, miközben próbáljuk túlélni velük együtt a kánikulát, de talán éppen a meleg miatt a medencézés, pancsikolás, strandolás kerülhet inkább előtérbe. 

Bár szülőként azt is tapasztaltam, hogy amikor a gyerekek kitombolják magukat, akkor még ők is leülnek pihenni és ilyenkor bizony jól jönnek a könyvek, társasjátékok, kártyajátékok, amiből a Pagony Kiadónál bőven van választék. Ebben a bejegyzésben három könyvet ajánlok, amelyek akár esti meseként, akár napközbeni olvasásra is remek időtöltés és kellemes kikapcsolódást nyújtanak. 


Peter Vegas: Félsz a sötétben? A sötét jobban fél tőled!

Ez a könyv azoknak a gyerekeknek szól, akik félnek a sötétben, a sötéttől. És valószínűleg minden gyereknek van ilyen időszaka, ki könnyebben, ki nehezebben engedi el ezt a félelmet, ki pedig évekig él együtt a sötéttől való félelmével. 

A könyv zsenialitása a gyerekek érzékenységére épít, azaz a sötétet egy szegény kis valakinek tünteti fel, megszemélyesíti és elmondja, hogy a sötét is fél dolgoktól, például  a fénytől, ezért bújik el a fiókok mélyére, vagy este az ágy alól kukucskál ki félelmében. 

A könyv eléri, hogy a gyerekek megsajnálják szegény kis, magányos sötétet, és a könyvecske végére már talán kevésbé félnek tőle. 

Szerintem nagyon aranyos kis könyv, szívesen olvasnám valakinek a tapasztalatát, hogy beválik-e, mint féleleműző. Nagy hasznát vettem volna gyermekeim kicsi korában. 

A könyvet 2-5 éveseknek ajánlja a kiadó.



Philip Waechter: Hurrá, nyaralunk!

Amilyen vidám és felszabadult a címe ennek a könyvnek, olyan maga a könyv is. Nem kell komoly történetre számítani, Apa, Anya és két gyerek kempingezős, sátrazós nyaralásra indul a tengerpartra. 

A nagyobbik fiú kommentálásával láthatjuk a család készülődését a nyaralásra, az összes dolgot megmutatja nekünk, amit magukkal visznek, velük lehetünk a hosszú út alatt, majd megnézhetjük, hogyan állítják fel a sátrat, és persze azt is megtudhatjuk, hogy miért jó kempingezni.

Új barátokat szerezni és a régiekkel találkozni, homokvárat építeni, sárkányt eregetni, úszni, szörfözni és főzőcskézni. A könyv akár képregénynek is beillene, mert a sok-sok szövegbuborékba írt mondanivaló sokszor a képekre helyezi a hangsúlyt. Ami amúgy nagyon hangulatos, szép és sok néznivaló akad  minden oldalon. 

Jókat mosolyogtam az eseményeken, kedvencem volt a vicces felsorolás a sátorozók típusairól. Erre aztán tényleg azt lehet mondani, hogy egy igazi, nyári olvasmány. 

"Tíz óra autózás után igazi kihívás felállítani a sátrat.
Nincsenek olyan szülők, akik ne vesznének össze közben.
Ilyenkor kell a gyerekeknek közbelépni, és felvidítani őket. "


Szabó Borbála: Famama, Fapapa/Mummy tree, Daddy tree

A Most én olvasok! sorozat friss része ezúttal egy kétnyelvű történettel jelentkezett. 

Az egyik oldalon a magyar részt látjuk, a másik oldalon pedig angolul olvashatjuk ugyanezt. 

Egyszerű történet, Miklós különös feladatot kapott az iskolában, mely szerint valamilyen fát kell rajzolni. Nem teljesen értették a testvérek, hogy vajon karácsonyfát, facsaládot? A szüleik azonban megfejtették a rejtélyt, családfát kell rajzolniuk. 

Miután a szüleik elmesélték, hogy mi is a családfa, a gyerekek nagyszüleikhez és dédszüleikhez mentek, hogy meghallgassák a régi történeteiket és meg tudják rajzolni a feladathoz szükséges családfát.

Nekem személy szerint nagyon tetszett ez a kétnyelvű megoldás, annál is inkább, mert jó gyakorlási lehetőség olyanoknak is, mint pl. én, aki egy minimális szinten ért angolul, tulajdonképpen együtt tanulhatunk a gyerekekkel.

Baranyai (b) András remek illusztráció kísérik a történetet. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése