2020. november 16., hétfő

A csodÁLLATos tanya és egyéb kalandok

Kicsi csúszással, de ismét jelentkezik a csodÁLLATos tanya. A csúszás emberi tényezőknek köszönhető, ezért mindenki elnézését kérem, aki már nagyon várta a rovat következő részét. Úgy gondoltam, hogy ezt a részt azoknak az állatoknak szenteljük, akikről nem olvastunk eddig még sokat, de szívesen megismernénk őket jobban. Részemről ezt Vivi mindegyik állatára elmondhatom, ezért  kíváncsiskodtam kicsit. Ismerjétek meg jobban ti is jobban Bingó mestert, Cucut és Pirit, Sanyit és Ricsit. 

"Az állatok rejtélyes módon érzékelik az ember lelkiállapotát, különösen, ha ellenséges érzelem vagy rosszindulat színezi. A nyitottság viszont előrevisz; kis türelem, némi kitartás, és hirtelen megy minden, mint a karikacsapás. Az benne a legjobb, hogy az ember fölismeri ezt a pillanatot. És higgyék el, mindenki képes rá! És érdemes - ezt már sokan tudják."



Bingó mester

Bingó mester négy éve él a Hajnal tanyán. Ő egy albínó boa. Az átlagosnál kevesebb képet láthattunk róla a Hajnal tanya oldalán, mert tipikus emberi tulajdonság, hogy amit nem ismer, nem kedvel az ember, arról szívesen mond véleményt. Így viszont nem tiszteli sem azt az embert, akit megbánt vele és sem azt az állatot, akiről véleményt alkot. Vivi sok negatív véleményt kapott már Bingó mester miatt. Mi lesz, ha kijön a terráriumból? Mi lesz, ha megeszi Hollyt vagy a tengerimalacokat? 


Magát és Bingó mestert védi azzal, hogy ritkán tesz fel róla képet, mert rosszul viseli az undorító és visszataszító jelzőket, amivel Bingót illették az érzéketlen emberek. Vivi családjának ugyanúgy része Bingó mester, mint a többi állat, akivel megosztja otthonát, ezért természetes, hogy igyekszik védelmezni, ahogyan csak tudja. 

Felelős állattartó lévén sosem hagyja felügyelet nélkül Bingót, amikor szabadon van és nyilván sosem engedi össze senkivel.  A helye bombabiztos, mindenki biztonságban van. Viszont jár neki az a kényeztetés, hogy Vivi felügyelete mellett, szép, meleg időben napozhat az udvaron.


Bizonyára sokan nem vagyunk tisztában azzal, hogy mit eszik egy kígyó. Megtudtam Vivitől, hogy egy hónapban egyszer egy kifejlett patkányt kap eleségül, ami általában fagyasztva kerül beszerzésre. Vivi érzelmei a patkányok irányában Holly miatt megváltoztak kicsit, így most már csak a fagyasztott példányok jöhetnek szóba Bingó-eleségként.

Bingó mesternek csodás lakosztálya van, gondosan felügyelve a hőmérsékletet, ami 29-30 celsius fok, és a megfelelő páratartalom is nagyon fontos. A terrárium tele van élő növényekkel, illetve egy félbevágott fatörzs is díszíti, amelyben Bingó előszeretettel bújik és amelyre tekeredik.

Egyáltalán nem társas lény, nagyon jól elvan egyedül. Növekedés során időnként levedli a bőrét, ami az általános elképzelésekkel szemben egyáltalán nem nyálkás, sőt, nagyon jó tapintású. 

Bingó jelenleg 3,5 kg és kb. 160 cm-es. Nem volt mindig ilyen nagy, nézzétek meg ezt a fotót, mennyire picike kis kígyócska volt és most milyen tiszteletre méltó, bölcs kinézetű, elegáns szépséggé nőtte ki magát. 

"Sokan azt mondják csak egy kígyó... Nekem mégis több. Ezt megmagyarázni nehéz lenne, egyszerűen csak más a kapcsolatom vele, mint sok hüllős gazdinak" - mondta Vivi. 

"Bölcsességet az életéhez
az Úr az állatnak adott;
nekünk mindent meg kell tanulni, 
és ez bizony kemény dolog.

(...)

Ó, bár lennék bölcs, mint a kígyó,
alul és túl a józan észen;
az Egyet egyben élni meg,
a száguldó lelkem tüzével."
(Margaret Atwood: Az özönvíz éve)



Cucu és Piri

Cucu és Piri, a két tengerimalac szabadon él az előszobában Sanyival, a papagájjal. Cucu megunt állatként került Vivihez 5 évvel ezelőtt, akkor 1 éves volt. Azóta csodás állapotban és makkegészségesen éli napjait. Idővel társa is lett, ő  Piri. Cucu is lány és Piri is. Fantasztikusak ők ketten, annyira szívet melengetőek, ölelnivalóak, akár csak kucorognak valahol, akár pedig cukin rágcsálják a finomságokat. Általában egy helyen, együtt vannak, de nem szoktak összebújni.

Szezonális gyümölcsöket esznek és nagyon sok természetes élelemmel látja el őket a gazdájuk.  Vivi ha kell szénát szárít, gyógynövényeket gyűjt és szárítja télire. A kertből kapják a friss zöldséget és gyümölcsöt.


Cucu rendszeres fodrászkodásra tart igényt, azaz nem biztos, hogy ő tartana, de Vivi időnként kezelésbe veszi, mert Cucu egy nagy szőrgombóc lenne enélkül, és keresgélni kellene, hogy hol az eleje és hol a vége. A fodrászkodás kétemberes munka, ollóval történik, emellett még a rendszeres pedikűr, azaz körömvágás tartozik bele mindkettőjük szépészeti rutinjába, amit Piri békésen tűr, Cucu viszont ilyenkor keményen hisztizik. Cserébe ezekért a megpróbáltatásokért, no meg azért, mert Cucu élvezi, Vivi gyakran magával viszi dolgozni a Farkasdi horgásztóhoz. Piri nem szereti a felhajtást, ő szívesebben marad az otthon nyugalmában. 



Itt amúgy szabadon bandázhatnak, nagyon emberközpontúak, soha nem bujdosnak el, amint belép  valaki a szobába, azonnal rohannak az üdvözlésére.  Két imádnivaló szeretetgombóc, akiket mindig örömmel nézegetek.





Sanyi

Cucu és Piri Sanyival, a nagy sándorpapagájjal szuperül kijönnek. Sanyinak van egy nagy röpdéje , amelynek az ajtaja mindig nyitva van így ő is szabadon jár s kel a lakásban. 

Általában a nagy röpdében eszik, iszik, játszik, ezért a dolgát is oda végzi el az esetek 90 %-ában. Ha a 10 % esete forog fenn, akkor hűséges alattvalói ugranak, hogy a ragyogó tisztaság megmaradjon, hiszen az mindannyiuknak, embernek, állatnak egyaránt fontos a csapatban.



Azért megéri a pénzét Sanyi, ugyanis, ha valami nem tetszik neki, azt minden szégyenkezés nélkül a gazdái tudomására hozza, képes eltorzult hangon ordítani ilyenkor. :D Pl. ezt teszi, ha dudál a postás. Még jóhogy, hogy merészeli egy dudálással megzavarni, mégiscsak egy Nagysándor papagáj ő. Cserében viszont éjszaka csendesen, nyugodtan viselkedik és alszik.  



Ricsi

Ricsike  kétéves korában lett Vivi malackája, akit egy barátjától kapott. Ő egy 8 éves belga mini malac, akinek Rozi, a kecske nagy barátja illetve volt egy idős tyúkja Borcsa, aki sajnos már nincs vele. 

Ricsi egy végtelenül kedves, szeretetre méltó jószág, nincs olyan, hogy nem tetszik neki valami, mindent elfogad, mindent szeret, minden úgy van jól, ahogy van. Emellett pedig nagyon okos is. 


Ricsi jól tartja magát rengeteget mozog, turkál. A táp mellett ő is sok egészséges, természetes élelmet kap Vivinek köszönhetően. Rendszeresen ehet frissen szedett makkot, és csipkebogyóval dúsított finomságokat. 

Szereti a hasát, gyakran tartanak gyümölcs vagy zöldségnapot. Előfordul, hogy rengeteg zöldet kap, a tököt nagyon szereti. Speciális tápot kap, hogy ne hízzon el, és az ízületei ne sérüljenek a túlsúly miatt. Szokott kapni korpát és néha kevés házikosztot is. Mondanom sem kell, hogy mindennek nagyon örül és nagyon hálás. 



Miközben Vivivel az állatokról beszélgettem, megmentett egy autók között szaladgáló kiscicát, akinek azóta gazdit is talált, és örökbefogadta Herceget, a vak kismacskát, akire egy komoly műtét vár a közeljövőben, de szerintem semmi kétség, érzi ő is, hogy a legjobb helyre került, hogy boldog, egészséges cica váljon belőle. 


Herceg és Holly

A következő részekben őt is bemutatom majd, no meg természetesen hírt adok a többiekről is. 

"Igyekszem az állataimat úgy tartani hogy a lehető legjobbat kapják mindenből és itt nem csak a tápról beszélek, hanem a tengerimalacoknak saját szárítású szénáról amit gondosan összeválogatok  különféle növényekből: búzafű, réti komócsin, búzavirág, csalán, kamilla, és imádom szárítani a csipkebogyó rózsáját is amit nagyon szeretnek."

Vivi minden szava és gondolata csupa szeretet és gondoskodás, jó nála állatnak lenni.

A fotókat készítette: Hajnal Vivi



2 megjegyzés:

  1. Ez a bejegyzés tipikus példája annak, hogy bár nagyon különbözőek az egyes állatfajok tartása, tulajdonságai, igényei, de szeretettel egyben lehet tartani a csapatot! Odafigyeléssel és kivétel nálküli, egyénre szabott gondoskodással teljesn kialakította Vivi az élni és élni hagyni szabályait! Fantasztikus közösség!:)

    VálaszTörlés