2020. november 18., szerda

Szuper könyvek gyerekeknek



Dániel András: A kuflik és az elveszett folt

A kufliktól és Dániel Andrástól megszokott lehetetlen események, a lehetetlen eseményekből következő őrült ötletek, és az őrült ötletek megvalósítása után indult kuflikalandok. 

Ebben a könyvben Zödön az évi szokásos tavaszi virágcsokrát akarta leszedni, amikor a heves dombról ugrálásban elreccsent a nadrágja, éppen a legrosszabb helyen a fenekén, ahol már amúgy is volt egy folt. 

A kuflik azonnal gondolkodóba estek, hogy milyen nadrágot hordhatna Zödön, ha mondjuk lecserélné a nadrágját, de ez az ötlet nem nyert hangszórót, így varázslathoz folyamodtak. A varázslat azonban az egész foltot eltüntette, amihez Zödön viszont nagyon ragaszkodott. 

A könyv arról szól, hogyan szerezték vissza a foltot Zödön fenekére. Mint láthatjátok a szokásosan zakkant, vicces, lehetetlen történet, nem is mondok róla többet. Jókat nevetgéltem, mint mindig.


Czernák Eszter: Kedves Apu!

Egy mozaikcsalád mindennapjai

Imádtam! Szeretem a naplóformátumot, szeretem a gyereknaplókat. A napló írója Ági, akinek az apukája nászútra ment az új feleségével, ezért ő naplót vezet, hogy mire az apukája visszajön, mindent el tudjon neki mesélni. 

Közben Ágiékhoz beköltözik az új apuka, azaz a testvérük apukája, aki anyukájuk új gyerekének az apukája. Amely új gyerek neki és az ikreknek és a bátyjuknak, Petinek is a testvére. Az ikrek, Norbi és Balázs az új apukát, azaz Zolit mindig palira veszik. Peti amolyan okostojásféle, mindig tanul.  Az apukájukat is Petinek hívják, de ő az, aki most nászúton van Noémivel az új feleségével. Zolinak is vannak saját gyerekei, Jázmin, Patrik és Mimi, akik az új testvér, a kisbaba Miki testvérei, de nekik nem a testvéreik.

És a Zoli gyerekeinek az anyukájának is van új férje és új gyereke, de azok csak a Zoli gyerekeinek a testvérei. Az új kisbaba Miki, majdnem mindenkinek a testvére, de attól függ, honnan nézzük. 

Ez annyira vicces, kedves, aranyos könyv, hogy attól függetlenül is ajánlom elolvasásra, hogy mozaikcsaládban éltek vagy sem. Fantasztikusan szívet melengető, ahogy az új apuka közel kerül az új gyerekekhez, nem retten vissza a nehézségektől sem, ahogy az új apuka gyerekei megismerkednek és összebarátkoznak az anyuka gyerekeivel, közben zajlanak a hétköznapok, óvoda, iskola, kutyasétáltatás.

Ami csak egy plüsskutya, de Áginak minden vágya egy igazi kiskutya, ezért be szeretné bizonyítani, hogy képes rendszeresen és felelősséggel gondoskodni egy kis állatkáról. A történetben még egy cserfes, magányos szomszéd néni is szerepel, akit a végén meg is kedvelhetünk.

Kedves, bájos, szeretnivaló történet, alkalmazkodásra, a megváltozott helyzetek elfogadására mutat példát, segíthet a hasonló szituációba került gyerekeknek, nem könnyű téma, könnyedén, humorosan előadva. 

"...létezik valamilyen kézikönyv szülőknek, mondjuk 
HASZNOS KIFOGÁSOK, HA A GYEREK KÉR VALAMIT,
DE NEM AKAROD MEGTENNI címmel?"


Bendl Vera: Mihályi Csongor és az időgyurma

Miért nem lehetek olyan, mint a többi gyerek? - ez a 13. fejezet címe, és tulajdonképpen ez a könyv fő érzékenyítő témája.

Szuper módon érzékenyít, ugyanis egy ideig halvány fogalmunk sincs, hogy ezek a gyerekek tulajdonképpen mások, mint a többiek. Eleinte annyit láttunk, hogy Csongor egy átlagon felüli intelligenciával rendelkező kisfiú, akit jobban érdekelnek a bolygók, a dinók és a zászlók, mint a szótagolás, mert az neki rettentően unalmas, ugyanis otthon már egész könyveket olvasott akkor, amikor a többiek még csak a szótagolást tanulták. 

Unalmas perceiben az időgyurma feltalálásáról álmodozott, amiről Ender bácsitól, a technikatanártól szerzett tudomást, és barátjával Duplamikkel már el kezdtek azon gondolkodni, hogyan hozhatnának létre időgyurmát, amivel nemcsak az időben lehet utazni, hanem a világ bármelyik részén ott teremhetnek.

Majd megtudhatjuk, hogy Duplamik, azaz Miklósi Miklós sem egy átlagos gyerek, lassan ki is derül, hogy Csongor képességét Aspergernek nevezik, Duplamikét pedig ADHD-nak, ami a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar rövidítése. Léna, aki ugyancsak a csapatba került, mindenféle okokból kifolyólag szomorkodik is, hogy neki miért nincsen semmi szuperképessége. 

Ez a három gyerek végül Párizsban köt ki, természetesen az időgyurma segítségével, és mindannyiuk szuperképességére szükség van, hogy ne érje őket baj az idegen nagyvárosban. Megismerkednek Ninával, aki szintén csatlakozik a csapathoz. Nina is más hozzájuk képest, fekete bőrű, de természetesen ezt ők fel sem veszik. A fiúk tudomást szereznek a drótozóról, aki embereket huzaloz át, ha valami elromlik bennük. 

Felkeresik, de a végén kiderül, hogy mindenki úgy jó, ahogy van, senkin nem kell változtatni semmit, azért szép a világ, mert mindannyian mások vagyunk és másféle képességekkel rendelkezünk. Ugyanúgy megvannak a könyv szereplőiben a különleges tulajdonságaikon túl azok a jellemzők is, amitől egy gyerek gyerek, igazi, érzékeny karakterek. 

Megismerjük a kalandok közben Csongor és Duplamik belső világát, gondolataikat, azt, hogy mennyire elszomorítja őket, amikor csúfolódást és kiközösítést kapnak a szokatlanságuk, másságuk miatt. Ez felhívhatja a gyerekek figyelmét a toleranciára, az elfogadás fontosságára. 

Mindemellett felnőtteknek is nagyon tanulságos olvasmány. A hangulatos, vidám, mozgalmas illusztrációkat Remsey Dávid készítette.

Ez a mese a gyorsan elhíresült Meseország mindenkié című könyvben is szerepelhetett volna. :)) 

Arról a könyvről IDE KATTINTVA olvashattok bejegyzést. 

A könyveket IDE KATTINTVA megvásárolhatjátok. 

"... az idő legyen olyan amilyennek én elképzelem: 
akkor teljen gyorsan, amikor én szeretném, és akkor lassan, amikor én  úgy határozok."

*****

"Nincs ezzel semmi baj, mindenki születik valahogy."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése