2019. szeptember 27., péntek

Gyerekeknek: Miért nem járnak fogorvoshoz a cápák? és Alfa bácsi titka


Két szuper könyvet mutatok ebben a bejegyzésben, melyeket az 5-8 éves korosztálynak ajánl a kiadó. Most, amikor rengeteg jó gyerekkönyv jelenik meg, betérve egy könyvesboltba, akkora kínálattal találjuk magunkat szembe, hogy hirtelen választani sem tudunk. Ebben segíthet az ajánlóm, mert ha ezeket a könyveket meglátjátok, már eszetekbe juthat, hogy olvastatok róla, és bátran leemelhetitek a polcról.


Petra Maria Scmitt: Miért nem járnak fogorvoshoz a cápák?

Történetek kíváncsi gyerekeknek

Ez a könyv több kívánalomnak is eleget tesz egyszerre. Egyrészt új ismeretek birtokába juthatnak a gyerekek (sőt, azt mondhatom, hogy a felnőttek is, mert egy-két dolog nekem is új volt), másrészt pedig nagyon szórakoztató történetekbe ágyazódnak ezek az új ismeretek, ezért tökéletesek meseolvasásra, akár esti mesének is.

Azért tetszik különösen, mert nem a szokásos kérdezz-felelek könyv, hanem egy keretet kap maga a kérdés és válasz, ezáltal sokkal jobban megjegyezhető, mintha csak a kérdéseket és válaszokat olvasgatnánk. 

Ha nem tudtátok eddig, hogy a cápák fogaival mi is a helyzet, akkor a címadó történetből nagyon érdekes információkat kaptok a témát illetően. Egy osztályt kísérhetünk el az Akváriumba, ahol éppen a cápák etetését figyelik meg. 

De olyan fontos dolgot is megtudhatunk, hogy lehet-e kézen állva enni és inni, vagy hogy beszélgetnek-e a növények és azt is, hogy miért nem fázik a pingvinek lába.

Láttatok már szakállas indiánt? Na ugye, hogy nem. A könyv egyik történetéből azt is megtudhatjuk, hogy ez vajon miért lehet. Mint ahogyan azt is, hogy miért van olyan sok nyelv a világon, de még azt is, hogy miért emelik fel a lábukat a kutyák pisilés közben. :D 

Nem tudtam, hogyan kerülnek a fogkrémbe csíkok, de őszintén szólva nem is gondolkodtam rajta soha, most viszont, hogy már tudom, nagyon érdekes dolognak tartom. 

Téma még a csuklás, a villámlás, a zsiráfok nyaka, a hajózás, az eszkimók és a hűtőszekrény, és  más egyéb érdekességekről is olvashattok történeteket.
Az illusztrációk is aranyosak, viccesek, informatívak, jó választás ez a könyv 5-8 éves gyerekeknek.

"Ha egy cápának kihullik a foga, akkor a mögötte következő automatikusan előretolódik. Tulajdonképpen úgy, mint egy futószalag. Ez a futószalag kitart egy egész cápaéleten át. 
Egy cápa akár tízezer fogat is elhasználhat."

*****
"Egyébként a lányok és a fiúk kamaszkorukig nagyjából ugyanannyit sírnak. 
Azonban a sírás bizonyos kultúrákban férfiatlannak számít, ezért sok férfi az idők során 
egyszerűen leszoktatja magát róla. Márpedig ez nem éppen egészséges. 
Sok orvos azt mondja, hogy akik nem sírnak, hamarabb betegek lesznek."




Marék Veronika: Alfa bácsi titka

Ismét egy csodálatos mesegyűjtemény Marék Veronikától, akitől legutóbb A bohóc és a kismajom meseválogatást olvastam el, és azt is nagyon szerettem. 

Óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánlanám a könyvet, meséi humorosak, léleksimogatóak, izgalmasak és ismerősek is. Ismerősek, mert bármelyikünkkel megtörténhetnek, és valószínűleg meg is történtek. Én pl. teljesen átéltem az elkóborolt hörcsögkeresés minden izgalmát, meghatódtam A kalóz nagypapa meséjén és elgondolkodtam az Áruházi történeten, eszembe jutott, mennyire szorítottam a gyerekeim kezét, amikor emberekkel teli helyen, tömegben voltunk.

Lapos története eszembe juttatta az én Maki majmomat, aki évekig hű társam volt, de ma is velünk él Leó, aki ugyancsak lapos, de oroszlán, és még mindig megbecsült szerepe van az egész család életében, hiszen szívet melengető pillanatokat, történeteket őriz. 

A címadó történet, Alfa bácsi titka meglehetősen vicces és a gyermeki fantáziáról szól, amely olykor túlgondolja az eseményeket, az Apu-bé az elfoglalt szülők és elhanyagolt gyerekek megható története, de a Bagollyal nyaraltunk is sokunknak ismerős lehet, a régi táborozások első, magányos napjait, majd az azt követő barátkozásokat juttatja eszünkbe. 

Olvashatunk barátságról, magányosságról, testvéri szeretetről, egyszerű és különleges napokról, nekünk felnőtteknek a gyerekkorunkat juttathatják eszünkbe ezek a retró hangulatú mesék, gyerekeinket pedig egy számítógépek és internet nélküli világba repítik el, ahol egymással játszhatnak, megélhetnek valós dolgokat, együttérezhetnek, nevethetnek, kalandozhatnak. 

Marék Veronika könyveinek van valami rendkívül bája, ezekre a mesekötetekre pedig különösen igaz ez. Az illusztráció Baranyai (b) András munkája, akinek rajzaival már sok könyvben találkoztam, ezúttal is remek munkát végzett.

- Bea -

"Reggeli után elballagott Viki nénihez, a tábor könyvtárosához, 
s egy ingó-bingó könyvtornyot egyensúlyozva tért vissza a sátorba. 
A húsz könyvet letette az ágyára, és olvasni kezdett. De nem akárhogyan olvasott! 
Olvasott kirándulás közben, a tábortűz mellett, pihenő előtt és pihenő után, 
a hintán ülve és a fűben fekve. Sétált, könyvekkel a kezében. 
Fára mászott és a fa tetején folytatta az olvasást." 
/Bagollyal nyaraltunk/


A könyveket megrendelhetitek IDE és IDE kattintva. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése