2019. szeptember 18., szerda

Játszik a család: 1,2,3 és High Voltage


Mai bejegyzésünkben ismét két játékot mutatunk be nektek a Piatnik Kft-től. Mindkettő kártyajáték, méghozzá nagyszerű és tökéletes kikapcsolódást nyújt az egész családnak. Olvassátok el, miként játszottunk mi négyen  ezekkel a nem csak gyerekeknek megalkotott játékokkal és hogy tetszett a családnak.




1, 2, 3

Bence:
Ez egy nagyon aranyos társasjáték gyerekeknek. A feladatunk egyszerű, minden körben van egy játékvezető, aki a különböző állat alakú fabábukat véletlenszerűen leszórja az asztalra, a többi játékosnak ezután tíz másodperce van, hogy megfigyelje azok elrendezését, hogy melyik állatból mennyi van, melyik hol helyezkedik el egymáshoz képest. 


Ezután mindenki becsukja a szemét, kivéve persze a játékvezetőt aki eközben húz egy kártyát. A játékban található kártyákon különböző utasítások láthatók, például helyezz át egy állatot egy másik helyre, vagy vegyél el egy malacot az asztalról és ehhez hasonlók. A játékvezető végrehajtja az adott utasítást, majd a többiek kinyitják a szemüket. 


Ezután agyukat tornáztatva megpróbálják kitalálni, mi változhatott az állatok elrendezésében, majd a játékoskártyáikon látható állatokkal adják meg a tippjeiket. A helyes válaszokért pont jár. A játékvezető szerepe három körönként továbbhalad, a játék akkor ér véget, ha mindenki sorra került. Természetesen a legtöbb ponttal rendelkező játékos nyer.

Szerintem ez a társas minden kívánalomnak megfelel, amit csak egy gyerekeknek szóló játék elé állíthatunk. Először is, a játék grafikája nagyon aranyos, csakúgy mint az apró lovakat, malacokat, bárányokat és teheneket ábrzoló bábuk. Aztán ott van maga a játék, ami egyszerű, nagyon gyorsan tanulható, könnyen megérthető, pörgős és nagyon szórakoztató.

Ráadásul nagyon sokféle készséget fejleszt, a számolástól a megfigyelőkészségen át a memóriáig. A játékszabály pedig még egy kisebbeknek szóló variációt is tartalmaz.

Összefoglalva tehát, ez egy nagyszerű társasjáték gyerekeknek, amely nem csak szórakoztató, de hasznos is, amely nem csak kikapcsolódást nyújt, hanem egy kis agytornát is. Az állatos témája pedig szerintem sok gyerek kedvence lehet.


Bea:
Elsőként a pici fabábuk, faállatkák lettek a kedvenceim, Bencéhez hasonlóan én is azt gondolom, hogy ez egy plusz vonzerő a gyerekeknek. El tudom képzelni, hogy még akkor is előszedik, amikor nem társasozni készülnek, mert az apró állatkákkal is remekül lehet játszani.


Régebben nem gondoltam, hogy a memóriajátékot ennyiféleképpen lehet művelni. Hogy nem csak a hagyományos lapkafelhúzogatós játék létezik, hanem teljesen más, rendkívüli variációk is lehetnek, amelyek igazán izgalmassá és érdekessé teszik a játékot. 


Mindamellett, hogy nálunk a teljesen hagyományos memóriajáték is nagy kedvenc, mindig örülünk, amikor egy újfajta ilyen stílusú játék kerül a kezeink közé. Annál is inkább, mert szerintem, ez az agytekervényeink más részét mozgatja meg, sokszor komplex képeket kell a fejünkben tartani, és teljesen máshogy megközelíteni, mint az eredeti memóriajátékot. 


Ebben az állatkákat pakolgató játékban szerintem nagyon jó eredményeket érhetnek el a gyerekek, mert tudvalevő, hogy az ő megfigyelőképességük sokszor túlszárnyalja a felnőttekét, éppen ezért  nagy örömmel fogják ezt a játékot választani, ha családi társasozásra kerül a sor. És bizony nekünk felnőtteknek és elkél időnként egy jó kis agytorna.


*********************************************************************************


High Voltage

Bence:
Nem hittem volna, hogy ennyire fogok élvezni egy olyan játékot, aminek a számok állnak a középpontjában, pedig így van. Ez egy nagyon szórakoztató, gyors, rövid, igazi parti hangulatú kártyajáték.


A játék 73 darab kártyát tartalmaz. Ezeknek a sarkában különböző számok láthatók egytől tízig, a közepükön pedig egy másik szám. Minden kör elején egyenlően szétosztjuk a játékosok között a kártyákat, egyet pedig kiteszünk középre. A feladatunk egyszerű, a kártya szélén lévő számból villámgyorsan ki kell vonnunk vagy éppen hozzá kell adnunk ahhoz a középső számot, majd az így kapott két szám közül az egyiknek megfelelő lapot kell raknunk a kezünkből a paklira. Ezután újra kivonjuk vagy összeadjuk az új kártyán lévő számokat és megint megpróbálunk minél hamarabb lapot lerakni. Ez azért fontos, mert az a játék győztese, akinek legelőször elfogynak a lapjai.


Ez persze egy igazi kapkodós, izgalmas partijáték hangulatot eredményez sok nevetéssel és kiabálással. Lázasan próbálunk megfelelő kártyát keresni, hogy aztán kapkodva mi rakhassuk le elsőként.

 A játék címe nagyon találó, igazán szikrázó lesz a hangulat, 
persze jó értelemben. 

Felnőttek számára is ugyanúgy szórakoztató, hiszen itt alapvetően a kihívást a gyorsaság jelenti. Ugyanakkor az is nagyon jó, hogy a játékban annyira kell csak  megerőltetnünk az agyunkat, hogy az még könnyed maradjon, de azért kihívás is legyen benne.



Bea:
Talán elég jól érzékelteti a játék nagyszerűségét és sikerét, hogy Titusz, aki nem rajong a matematikáért, először nem is akart ezzel a játékkal játszani. Természetesen mi mindenkit meggyőzünk a családban, hogy legalább egyszer próbálja ki, és utána eldöntheti, hogy tényleg nem tetszik neki, nem ezt a fajta játékot szereti.
És milyen jól tettük!! Titi annyira élvezte ezt a játékot, hogy az első kör után, amikor már menni készült tanulni, ottragadt velünk az asztalnál és ezek a mondatok hangzottak el a szájából a körök végén:  csak még ezt az egyet meg na, ez lesz az utolsó (nem az volt),  és á, most már maradok, vegyük úgy, hogy matekozok.  

Annyira jó és pörgős játék, hogy egyszerűen lehetetlen abbahagyni, nemhiába kedvenc lett mindenkinél a családban. Apa legalább annyira kétkedve fogadta, mint Titusz, de második alkalommal már a játék előtt dörzsölgette a kezét, hogy ez a kedvenc játéka, még jó, hogy jön ő is játszani. Meg is nyerte. :D 



Imádom azt a hangulatot, ami kialakult a játék közben, mindenki felszabadultan kiabált, csapkodta a kártyákat, én sokszor azért nem tudtam számolni és figyelni a játékot, mert annyira nevettem a lassabb családtagok félbemaradt bekiabálásain, hogy a számolás szóba sem jöhetett. Az is nagyon vicces, amikor valaki véletlenül rossz lapot tesz le, és másvalaki azonnal észreveszi ezt, és minden nagy hangon a játék hevében történik, még ez a korrigálás is. Egyszóval nagyon vicces.

Amilyen kicsi ez a játék, hiszen egy doboznyi kártyáról van szó, akkora hangulatot teremt, garantáltan elfeleded közben minden bajodat és gondodat. 

Számolni tudó gyerekek már teljesen nyugodtan bevonhatók a játékba, a kiadó 8 év felettieknek ajánlja, 2-4 játékos vehet részt, és kb. 15 perc a játékidő. Ez is határozottan nagy előnye a játéknak, mert akkor is előveheted, ha nincs túl sok időd, de mégis játszanál valamit, ami feldvidít, kimozdít akár a hétköznapi rutinból, felfrissít gyereket, felnőttet egyaránt.


A játékokat megrendelhetitek IDE KATTINTVA.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése