2019. augusztus 13., kedd

Tapodi Brigitta: A hajtű


Ha szeretitek a történelmi, a romantikus, az igényesen, szépen megírt, régmúltban és jelenben játszódó, némi titokzatosságot, rejtélyt tartalmazó történeteket, akkor  ajánlom Tapodi Brigitta regényét. 

Tökéletes nyári olvasmány, aminek nyáriságát az adja, hogy Keszthelyen, a Balaton partján indul a történet, csodás környezetben, kastélyok között és gyönyörű tájakon járhatunk, miközben a könyvet olvassuk.

Elhatároztam, ha Keszthelyen és a környékén járok, magammal viszem a könyvet és megkeresem a benne lévő helyszíneket. Ha ez sikerül, mindjárt több dimenziós élmény lesz ez a könnyed, szeretnivaló történet.


A hajtű, az emlékek és Kövesi Levente kötik össze a múltat és a jelent a történet eseményeiben. A jelenben megismerjük Stark Emmát, a fiatal festőművészt, aki a saját kiállításának megnyitására érkezik haza Kesztelyre Weimarból, ahová néhány éve költözött és mesekönyvek illusztrálásával foglalkozik a festés mellett.

Emma találkozik fiatalkori szerelmével Erikkel és nagymamája régi barátjával Kövesi Leventével. A gyerekkori emlékek, a váratlan találkozások következtében honvágy fogja el szülőhelye iránt, egyre többet gondolkodik azon, hogy hol érzi igazából jól magát, mit szeretne magával és az életével kezdeni. 

Miközben Emma saját érzéseivel viaskodik, és ide-oda utazik Weimar és Keszthely között, megismeri Erik lányát Anettet, és szeretettel teli barátság szövődik közöttük, közel kerülnek egymáshoz. Erik számára sem közömbös a lány és Emma sem vágyik már annyira Weimarba vissza, mint korábban. 

A történet másik szála 1944-be nyúlik visszak, amelyben Emma nagyanyja, Stark Nóra szülésznő és egy házukban elszállásolt német tiszt, Cristoph von Vogel történetét ismerhetjük meg. Nóra férje, Stark Richard, legjobb barátjával Kövesi Leventével a frontra indul, Nórát pedig a helyi katonakórházba osztják be szolgálatra. 

A történet egyik szála egy festmény körül kavarog, amely a múltban született, de a jelenben kap nagy jelentőséget. Ez adja a regény rejtélyes jelenségét is, amely okoz némi bonyodalmat a történetben.

A könyv könnyen olvasható, szeretnivaló, a történelmi tényekkel megtűzdelt, érzékeny olvasmány, a remek sílus következtében jól bele tudtam magam élni, mind a jelen, mint a múlt eseményeibe.

Kicsit talán szívesen megismertem volna jobban, alaposabban a szereplőket, beleláttam volna jobban az életükbe, ez hiányzott nekem, de tulajdonképpen ez a könyv javára írható, mert ha nem tetszett volna a történet, akkor a szereplők sem érdekeltek volna. 



Női sorsok, szerelmek, történelem, család, titkok, háború, Keszthely és Balaton.  Bátran válasszátok ezt a könyvet, ha meglátjátok a könyvesbolt polcán, szórakoztató és izgalmas útitárs a nyaraláshoz, de természetesen otthoni olvasásra is tökéletes olvasmány. 

- Bea -

Valójában mindannyian érző embernek születünk, akiben állandó vágy él a szépre, a jóra.

*****

- Húzd el a firhangot, hadd süssön be a Nap!, mondogatta a nagyi.

*****

A gyönyörűséges Balaton-part. A tó felől áradó selymes víz illata.
A zöldellő somogyi dombságok, a szőlőtőkék végein kunkorodó levelek, 
a csüngő zamatos szőlőszemek. 
Tavasszal a pitypang repkedő bóbitái, nyáron a méhek zümmögése,
ősszel az illatos szőlők, télen a befagyott Balaton. 
A négy évszak változatos arcai.


2 megjegyzés:

  1. A Szárhegy értékelés után, persze, hogy ezt is szeretném!:) Ha nem olvasnám a blogod, nem tudom, rábukkantam volna az írónőre és könyeire! Köszönöm!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szép történet, kár lenne kihagyni. Sajnos a magyar szerzők nem kapnak akkora felhajtást, mint egy-egy külföldi akár elsőkönyces író. Pedig kincseket lehet találni a magyar könyvek között is. 💛

      Törlés