2019. augusztus 21., szerda

Gyerekeknek...


Mai bejegyzésemben két olyan gyermekkönyvet szeretnék mutatni, amelyeket segítő könyveknek nevezhetünk, számíthatunk rájuk bizonyos nehézségek megoldásában, ebben az esetben az óvodakezdéshez nyújt segítséget Finy Petra Óvodások kézikönyve című könyve, valamint az apai szeretetet önti szavakba és képekbe Farkas Nóra Apa szeret című könyvében.


Finy Petra: Óvodások kézikönyve

Ha gyermeketek most kezdi az óvodát és nem olvastátok ezt a könyvet, akkor nagyon ajánlom még gyorsan beszerezni. A gyerekek vagy várják az ovit, vagy nem, magától értedődően az előbbi esetben könnyű dolgunk van, ha viszont nem várják, akkor megpróbálhatjuk kideríteni az okát. Amely ok leggyakrabb esetben, az ismeretlen, a szülőtől való elválás okozta félelem.

Az Óvodások kézikönyvében Luca ősszel lesz óvodás, de már tavasszal nagyon izgatott és kíváncsi, minden gyereket megkérdez, hogy milyen az óvoda. Természetesen hall jót is rosszat is, ezért édesanyja úgy dönt, elviszi meglátogatni az óvodát.

Lucának nagyon tetszik ez a látogatás, mindent megtud, amire kíváncsi, és még azt is, amiről fogalma sem volt. Megismeri az óvodai jeleket, az öltözőket, benne az óvodás zsákokat, megtudja mit kell belerakni egy ovis zsákba, miért van szükség kinti és benti cipőre és miért kell a váltóruha. 

A csoportszobában is szétnézhet, ahová egy óvónéni hívja be kedvesen, a gyerekek éppen reggeliznek, aki pedig már kész van az rajzolgat, játszik, könyvet lapozgat. Az udvaron is szétnéznek, Luca megnyugodva várja az óvodát. 

A nyár további részében otthon készül az ovira, megtudjuk, mit kell még megtanulnia otthon, milyen ovis felszerelést vásárolnak és amikor végre eljön az ovikezdés ideje, elkísérhetjük az első napjára is, végignézhetjük, amint megismerkedik ovistársaival és ahogyan a kis ovisok az első napon átbukdácsolnak.

Nagyon hasznos könyv ovikezdőknek, mert minden lehetséges nehézséget megemlít, mint ahogyan azt is, hogy mindent meg lehet oldani. Ugyanakkor az ovislét jó oldalát is nagyon kedvesen, szeretetreméltóan, viccesen ecseteli Finy Petra. Nagyszerű segítség az óvoda előtti szorongások, félelmek feloldására, többszöri elolvasás után a gyerekek már szinte ismerősként üdvözölhetik az óvodát. 

Fiatal szülők, akik gyermekükkel együtt szintén most "kezdik" az óvodát is hasznát veszik ennek a könyvnek, mert bár valószínűleg szinte mindenki volt már óvodás, ez a kis kézikönyv feleleveníti az emlékeiket és ezáltal a saját ovis élményeikről is mesélhetnek a gyerekeiknek. 

A könyv végén  található egy ovis napló rész,  amibe a saját adatokat, emlékeket lehet megörökíteni, mint például kedvenc ovis étel, kedvenc ovis játék, kedvenc vers, mese. 

Rippl Renáta rajzai nagyon kedvesen, bájosan illeszkednek a szöveghez, jó belefeledkezni az illusztrációkba.

A könyvet IDE KATTINTVA vásárolhatjátok meg.




"Varázslatos helynek tűnik. Azért nem hiszem, hogy varázslók járnak ide. 
Én inkább gyerekeknek nézem őket."

****
"Ketten jobb megérkezni az oviba, mint egyedül. Boldival közös szekrénybe kerülünk. 
Az ő jele a vonat. Az enyém a pöttyös labda. Az ő váltócipője egy sportcipő. 
Az enyém egy rózsaszín szandál. Ő sír, amikor el kell köszönni a mamájától. 
Én csak egy picit pityergek. Épp csak csillog a szemem. 
Mintha egy kicsi eső esett volna benne. "




Farkas Nóra: Apa szeret

Tapasztalatom szerint kevés gyerekkönyv szól az apákról, bár ez a helyzet javuló tendenciát mutat. Farkas Nóra könyve az anyukájával otthon lévő Pötyiről szól, akinek apukája sokat dolgozik, ezért a kislánynak meglehetősen hiányzik és azt gondolja, hogy ha az apukája szeretné, akkor biztos vele lenne. 

Tulajdonképpen ennek a szeretetnek a bebizonyítása a könyv, az apával kapcsolatos jelek felkutatása, a szeretet nyomainak megtalálása. A könyv végére Pötyinek világossá válik, hogy apa éppen annyira szereti, mint anya, szeretetének nyomát megtalálni a plüssnyusziban, amit apa vásárolt Pötyinek, a málnában, amit apa szedett a nagyinál, a pöttyös labdában, a közös mesélésekben.

Ennek a  könyvnek a végén is van egy foglalkoztató rész, amelybe le lehet rajzolni sok apával kapcsolatos dolgot, vagy közös fényképet beragasztani. 

A könyv segít megnyugtatni az apukájuk után vágyakozó gyerekeket, segít megerősíteni és felelevíteni az apával kapcsolatos érzéseket, szeretetet, vidámságot, biztonságot.

- Bea -

A könyvet IDE KATTINTVA vásárolhatjátok meg.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése