2019. augusztus 29., csütörtök

Nina Brochman - Ellen Støkken Dahl: A csoda odalent


Minden, amit a női nemi szervről tudni akarsz, és amit tudnod kell

Napjainkban is előfordulhat az, hogy vannak, akik félve veszik le a könyvesboltok polcairól az intimebb témákról, szexről, felvilágosításról szóló könyveket, vagy a könyvtárban igyekeznek jól elkeverni a többi között, hogy a kölcsönzőpultnál ne keltsenek feltűnést.

Az az igazság, hogy szerintem sem a könyvtárosnőt, sem a könyvesbolti eladót nem különösebben érdekli a dolog, hiszen napi sok könyvet kölcsönöznek és adnak el, így nem hiszem, hogy azzal fognak foglalkozni, hogy jéééé, ez a vevő megvett egy felvilágosítókönyvet, avagy vaginakönyvet, mint ahogy a borítón is láthatjuk ezt a megnevezést.


Ez egy hiánypótló könyv, hiába megtalálunk már mindent a világhálón, legtöbbször sok-sok oldalt kell végigolvasnunk, míg az adott témáról megtudunk valami érdemlegeset, és akkor még mindig nem vagyunk biztosak abban, hogy a sok információ közül melyiket tekinthetjük hitelesnek, összezavarodunk a tények sokaságában. 

Mindamellett, hogy a mai világunkban is nagyon jól jön egy ilyen könyv, az jutott eszembe, milyen jól jött volna az én kamaszkoromban, fiatalkoromban, amikor még internet sem volt, csak egy vékonyka Gólya hozza...? című, 10-14 éves kislányoknak és kisfiúknak (:D) szóló felvilágosító könyvecske, amelyből szerintem sokan szereztük meg a szükséges információkat akkoriban.

A csoda odalent egy nagyon fantasztikus könyv a maga nemében és témájában, és még korhatárt sem rendelnék hozzá, mert fiataloktól az idősebbekig egyaránt nyújthat hasznos információkat. Ez egy hasznos, megnyugtató, informatív könyv a női nemi szervekről, szexuális egészségről és higiéniáról, nemiségről, fogamzásgátlásról, szexről, és sok más nagyon érdekes dologról. A szerzők norvég orvostanhallgatók, szexuális egészségügyi tanácsadóként dolgoznak és egy blogot is vezetnek ebben a témában. 

A könyv szórakoztató, információkkal teli és bizony izgalmas, ami furcsa lehet egy ilyen könyv esetében, de nekem izgalmas élmény volt ilyen témákról ennyire nyíltan olvasni és tájékozódni. 

A szerzők nagyon jó stílusban és megközelítésben mutatják be a női nemi szerv felépítését, a női mindennapi problémákat, a menstruációt, a fogamzásgátlást. Természetesen szó van szexről, első alkalomról, normális nemi életről, és orgazmusról.  

Vérzészavarokról, miómákról, aranyérről, méhnyakrákról, vetélésről, abortuszról, POS-ről, vizeletszivárgásról, hormonokról, és olyan dolgokról is, amit még ma sem ismernek teljesen és száz százalékosan.  Például az endometriózisról, amit tulajdonképpen csak az utóbbi években nevesítettek, régen is szenvedtek tőle a nők, de nem volt betegségként meghatározva. 

A könyv érthető módon, - csak annyira tudományosan, amennyire szükséges - mutatja be a női testet, nagyon érdekes, és biztos, hogy olyan dologról is olvashatunk benne, amiről fogalmunk sem volt. Szórakoztató és könnyed, de ez cseppet sem von le a téma komolyságából. Milyen jó lenne, ha ilyen könyvek is lennének akár az iskolai kötelező irodalomban, és már a fiatalok teljesen természetesen kezelhetnék a témát, mert saját testünk nem lehet ismeretlen és tabu számunkra. 

A könyv illusztrációkat is tartalmaz, melyek aranyosak és viccesek, tökéletesen passzolnak a könyv stílusához. 


Minden nőnek ajánlom ezt a könyvet, sok mindent tisztábban láthattok, tévhiteket engedhettek el, ha elolvassátok. Amit eddig az orvostól nem mertetek megkérdezni, arra választ kaphattok, és még önbizalmat is ad a könyv, mert arra biztat, hogy döntsünk önállóan, öntudatosan, okosan és tájékozottan saját testünket illetően. 

A könyvet Patat Bence fordította, remek munkát végzett, és érdekesség még vele kapcsolatban, hogy a blog első Blogfaggatója vele készült. IDE KATTINTVA el is olvashatjátok. 

- Bea -

A könyvet IDE KATTINTVA megvásárolhatjátok.

"A testünk csak egy test. Mindannyian vele születtünk és egész, 
és egész életünkön át örömöket és kihívásokat tartogat számunkra. 
Légy büszke arra, amire a tested képes, és légy türelmes vele, amikor küzd valamivel."

*****
"Az a benyomásunk, hogy a legtöbb nő nem fordít figyelmet a saját méhnyakára, 
ami nem is különös. Látni nem lehet, és az sem biztos, hogy valaha megérintettük, 
vagy egyáltalán tudunk a létezéséről. Pedig a méhnyak megérdemli, 
hogy minél jobban odafigyeljünk rá, elvégre az egészségünkről van szó.
 A méhnyak testünk azon része, ahol sok fiatal nőnél az egyik legvégzetesebb rákfajta kialakul."

*****
"Úgy jövünk a világra, hogy megvan minden petesejtünk, születésünkkor úgy 300 000. 
Ezek a petesejtek azonban még nem érettek. 
A születésünkkor a petesejtek valójában csupán a termékeny petesejtek előszakaszában vannak. 
Ezek az előpetesejtek már a magzati életünk ötödik hónapjában készen állnak. 
A serdülőkorig, amíg a menstruációs ciklus be nem indul, jövőbeli dolgukat gyakorolják. 
Elkezdenek csoportosan érni, de mivel az agytól nem kapják meg a jelet a tüszőrepedésre, elpusztulnak. Tömegével. 
A serdülőkor eléréséig petesejteink több mint egyharmadát veszítjük el 
az efféle próbajáratokkal, és csak egy nagyjából 180 000 petesejtből álló 
exkluzív csapatunk marad meg. 
25 éves korunkra 65 000-re csökken a számuk."

*****

"A terhesség vízválasztó a nők  életében. 
Eleinte sokszor tartunk tőle, és komoly fejtörést okoz, hogyan kerülhetjük el, 
később viszont annyira vágyunk rá, hogy nem bírjuk kivárni. 
Ez a legrosszabb és a legjobb, ami történhet velünk, attól függően, 
hogy mely életszakaszban és kivel vagyunk éppen."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése