2019. május 27., hétfő

Michel Bussi: Fekete vízililiomok


Egy faluban élt három hölgy.
Az egyik gonosz, lelketlen volt, a másik csalárd, a harmadik önző.

Michel Bussi nevét jól jegyezzétek meg! Szerintem fantasztikus könyvet írt, amely könyv egy krimi, de egyáltalán nem egy sablonos bűnügyi regény. És itt nem csak a végére gondolok, ami szenzációs, hanem az egész könyv hangulatára, ami egyszerre megnyugtató és feszültséget keltő, gyönyörű képeket varázsol elénk és álmélkodva csatangolunk Givernyben, a Párizstól mindössze 70 km-re lévő csodálatos falucskában, miközben azon gondolkodunk, hogy ki ölhette meg Jerome Morvalt, a sikeres szemészt, Giverny lakóját.


Giverny arról nevezetes, hogy Claude Monet több, mint negyven évet élt a faluban, egészen 1926-ban bekövetkezett haláláig. Legismertebb képei nagyrészét a givernyi kertjében festette, a híres vízililiomos képei is itt készültek, ő maga alkotta meg a tavat  is a vízililiomokkal, hogy aztán évekig festeni tudja őket. 

Ebben a nevezetes falucskában találják meg a sikeres szemész holttestét az Epte patakban, több különféle sérüléssel, amelyek arra utalnak, hogy nyilvánvalóan gyilkosság történt. Ez a gyilkosság egy nagyon különleges nyomozást indít el. Imádtam a nyomozópárost, a művészetimádó Laurence Sérénac felügyelőt és helyettesét Sylvio Bénavides-t. Kettőjük csipkelődése nagyon szórakoztató volt, nyomozási stílusuk pedig teljesen kiegészítette egymást. 

A három nő: egy 11 éves kislány Fanette, aki nagyon tehetségesen fest és meglehetősen komoly gondolkodású kislány, a fiatal, férjezett,vonzó tanítónő, és egy idős hölgy, aki a malom lakója. Párhuzamosan és felváltva mindhármójuk életébe belelátunk, megismerjük Fanette  napjait, barátait, édesanyját és a fesztészet iránti rajongását, vágyait. 

Stéphanie Dupain, a gyönyörű tanítónő elvágyódik a faluból, különös kapcsolat szövődik közte és Laurence felügyelő között. Az öreg hölgy, aki a malom tornyából mindent szemmel tart ugyancsak nagyon titokzatos szereplője a történetnek.

A nyomozás néha mintha haladni látszana, de a következő pillanatban kiderül, hogy mégsem. Egyszer mindenki gyanús, a következő oldalon pedig már senki sem. Központi szerepet kapnak Monet vízililiom festményei, azok közül is egy, a titokzatos eltűnt vagy ellopott Fekete vízililiomok. Létezik-e egyáltalán?

Szerettem a könyv hangulatát, a titokzatosságát, szereplőit. A festészet Claude Monet művészetének középpontba helyezése teljesen egyedivé és hangulatossá tette a regényt, ehhez persze hozzájárult még Giverny szépsége, az időnként elbeszélő szerepet betöltő öreg hölgy rejtélyessége, Fanette, a kislány különlegessége, és a tanítónő finom bája, szépsége. 

A nyomozók is remek karakterek voltak, mindkettőjüket szerettem, talán Sylvio valamivel jobban a szívembe lopta magát, de nagyon impontált Laurence intelligenciája és esendősége is. 


A történet vége zseniális, csattanó a javából, többször leesett az állam egymás után. Ha egy krimire lehet azt mondani, hogy szépségesen és nagyon eredetien van megírva, akkor Michel Bussi könyvére ez nagyon igaz. 

Néha felmerültek bennem ugyan kérdések, éreztem egy-egy apró elvarratlan szálat, de ezt én nagylelkűen megbocsátom, mert ennek a történetnek az olvasása hatalmas élmény volt. 

Találtam egy rövid videót, amely gyönyörűen és tökéletesen összefoglalja a könyv történetét és hangulatát, Didier Cassegrain és Fred Duval nevéhez fűződik ez a gyönyörűség, közreműködésükkel képregény formában is megjelent már Franciaországban a Fekete vízililiomok, a videóban látható fantasztikus képek is ebből a könyvből valók.



Bea

"De az öregemberek vagy öregasszonyok... láthatatlanok. 
És mivel lassan járnak, szinte beleolvadnak a díszletbe, mint egy fa vagy lámpaoszlop. 
Ha nem hiszitek, járjatok utána."

*****
"Bénavides felmegy a Szépművészeti Múzeum lépcsőjén, miközben fogalma sincs miért, 
ismét felmerül benne a kérdés, és befészkeli magát az agyába, 
mint valami fülbemászó dallam: 
Mit imádnak az emberek az őrültekben? Főleg a nők."
*****
"Szabadon? Mit jelent az, hogy szabadon? 
Nem tudnának pontosabban fogalmazni maguk ott, a rendőrségen? 
Arra kíváncsi, hogy kallódhat-e valahol Monet-festmény? 
Létezik-e elfelejtett darab? Egy giverny padláson vagy pincében? 
Bizonyára arra gondol, hogy egy ilyen fogásért, 
ekkora vagyonért kétségkívül ölni lehetne. 
Nos, felügyelő, akkor jól figyeljen arra, amit most mondok..."

*****

A könyvet IDE KATTINTVA rendelhetitek meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése