2019. május 29., szerda

Játszik a család: Cloud Mine


BENCE:

Ez egy nagyon különleges játék. Én alapból nagyon szeretem az asszociációs játékokat, sokféle létezik belőlük, de ennek a játéknak sikerült egy picit új oldalról megközelítenie ezt a műfajt. 

A Cloud Mine-nak egy jópofa felhő alakú fémdoboza van, szerintem nagyon ötletes, ez az ötletesség pedig magán a játékon is tükröződik.

Az egész mindössze 80 darab kör alakú kártyából áll, melyek különböző felhőformációkat ábrázolnak. A játék során ezeknek a felhőknek kell különböző neveket adnunk úgy, hogy kitalálhatóak, de azért ne túl könnyűek legyenek.


Ez egy nagyon gyönyörű alapötlet, hiszen kivel ne fordult volna még elő, hogy felnézett az égre azt mondván, hogy, jé az a felhő pont úgy néz ki, mint egy sárkány, vagy annak a felhőfoszlánynak olyan a formája, mint egy almának. Ez olyan téma amivel mindenki tud azonosulni, gyerekek és felnőttek, unokák és nagyszülők egyaránt.

A játékban a játékosok között három különböző szerep vándorol körbe, ezek a kiválasztó, az álmodozó, és végül a megfigyelők. A kiválasztó feladata, hogy felhúzzon a pakliból, adott számú kártyát, kiválasszon közülük egyet, majd továbbadja a lapokat az álmodozónak úgy, hogy az csak a kiválasztott lapot lássa.

Az álmodozó feladata, hogy nevet adjon a kártyán látható felhőalakzatnak, pont úgy, ahogy már fentebb is említettem.

Ezután mindenki számára láthatóan kiterítjük a lapokat. Ekkor jönnek be a képbe a megfigyelők, akiknek a feladata, hogy kitalálják az álmodozó által adott leírás alapján, hogy melyik lehet a választott kártya. 


Ha hibás tipp érkezik egy kártyára akkor az a lap az álmodozóé, ha helyes a tipp akkor akkor a megfigyelő kapja az összes megmaradt kártyát, ha pedig senkinek nem sikerül megtalálni a kiválasztott kártyát, akkor az összes lap a kiválasztóhoz kerük. Ez azért fontos, mert ezek a játék végén pontokat érnek, ez dönti majd el, hogy ki győzött.

 Az adott kártya megtalálása nem is olyan egyszerű feladat, a felhőkártyák nagyon jól vannak kitalálva. Ha elsőre ránézünk tényleg csak felhőfoszlányokat meg nagy fehér pamacsokat látunk, de ha tüzetesebben megvizsgáljuk azokat, táncoló párok, pandák, Star Wars szereplők és még sok minden más elevenedhet meg előttünk. 

Azért sem egyszerű mert sokszor előfordul, hogy az adott név akár több kártyára is ráillik, csak a képzeletünk szab határt annak, hogy mit látunk bele az alakzatokba. Ráadásul van olyan, hogy a játékosok teljesen különböző dolgokat látnak meg ugyanabban a kártyában, és olyan is előfordul, hogy egymástól függetlenül pont ugyanarra gondolnak.

Ezért ez a játék valójában egyszerre nagyon egyszerű és nagyon mély is. Gyorsan és könnyen tanulható és tényleg bárkivel játszható, szerintem igazi családi játék.


TITUSZ:

Engem megfogott a játék. Valamiért nagyon tetszettek a szerepek nevei. Az első játékot már meg is nyertem egyből. Úgy gondolom ebben jó leszek. Bármit bele lehet látni az alakokba. Az egyikbe anyának egy baglyot, Bencének egy pandát, nekem pedig egy mexikói koponyát sikerült belelátnom. Egyébként a játék címe (szerintem) utal a Cloud 9 (nine) kifejezésre, ami Amerikában használatos. Ezt a boldog, euforikus állapotra szokták használni. Egy kis érdekesség: egy felhő súlya meghaladhatja a 400 tonnát.

Ez egy saját kép, imádok felhőket fotózni. :) /Bea/

BEA:

Titusz említette, hogy nagyon tetszenek neki a szerepek nevei, mármint az álmodozó, megfigyelő és kiválasztó. Mivel a játékról a fiúk már mindent leírtak elmondom, hogy nálunk én kit, hogyan neveznék el, családunk játékosai közül.

Bence a jól megfontoló, Titusz a lazuló, Apa a viccesen fantáziáló, én pedig a rendet tartó. Ugyanis néha annyira elszabadulnak a nevetőmolekulák, hogy Titusz nagy röhögések közepette szó szerint becsúszik az asztal alá, (fotóm is van róla, de nem merem megkockáztatni, hogy megmutassam), Apa a nagy álmodozások alatt néha a hűtőnél terem és benyom egy tejszínhabos, nutellás palacsintát, Bence pedig kétségbeesve nézi, hogy mikor áll helyre a rend. Na ekkor jövök én, és hipp-hopp már folytatjuk is a játékot. 

Ez leginkább már akkor szokott előfordulni, amikor a játék a tetőfokára hág, és mindenki formába került, jókedvre hangolódott. 

Azt kijelenthetem, hogy Apa a játékok mókamestere, és ezt a játékot különösen élvezte, ezért a hangulat igazán nagy magasságokba emelkedett. Már-már a felhőkig is elért.

A játékot IDE KATTINTVA rendelhetitek meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése