2019. április 9., kedd

Sissel-Jo Gazan: A dinoszaurusz tolla

Soren Marhauge 1.

A dinoszaurusz tolla egy olyan krimi, amelyben nagyobb szerepet kapott a szereplők lelkivilága és élete, mint a nyomozási rész. Nagy szerepet kapott ugyancsak az a tudományos kérdés, hogy a madarak a dinoszauruszok leszármazottai-e, avagy valóban léteztek tollas dinoszauruszok.

Ennek a témának a körüljárását és bebizonyítását választotta Anna Bella, a koppenhágai egyetem végzős biológiai hallgatója vizsgatémául. Ami akár egy átlagos, tudományos téma is lehetne, ha nem gyilkolnák meg a témavezetőjét, Helland professzort.


Anna Bella egyedül neveli hároméves kislányát és egyáltalán nem szimpatikus karakter ebben a történetben.
Dühös mindenkire, nincsenek barátai és a gyereknevelésben segíteni akaró szüleivel is haragban van. Ha ez még nem lenne elég, akkor az óvodás lányával Lilyvel sem túl jó a kapcsolata, türelmetlen vele és a gyilkosság után végképp összecsapnak a feje fölött a hullámok.

Lars Helland professzor nagyon titokzatos halált halt, ami a boncolás után még nagyobb rejtély lesz. A professzor hosszú évek óta tudományos vitát folytatott a kanadában élő Clive Freeman paleoornitológus professzorral, aki Helland véleményének  a szöges ellentétét állítja, miszerint a dinoszauruszok és a madarak között semmi összefüggés nincsen. Így hát bekerül ő is a gyanúsítottak körébe. 

Rajta kívül természetesen a professzor kollegái is, akik egytől-egyig igen különleges fazonok. Ez elmondható a nyomozást vezető Soren Marhauge-ról is, ő sem egy egyszerű eset. És itt el is jutottunk oda, hogy nekem éppen az tetszett ebben a könyvben, ami egy vérbeli, izgalmas, akciódús krimit váró olvasónak talán majd nem fog, hogy nagyon alaposan megismerjük a könyv főszereplőit, Annát, Sorent, Clive Freeman professzort. 

Évekre visszamenően láthatunk bele az életükbe, megismerhetjük tragédiájukat, problémáikat, magánéletüket, megpróbálhatjuk megfejteni velük együtt, hogy miként lehet kilábalni egy nem éppen boldog helyzetből, hogyan lehet továbblépni. Lehet, hogy lesz, akinek túl sok a személyes információ a szereplőkről és talán olyan információk ezek, melyeknek nincs túl sok értelme és jelentősége a történet szempontjából, de ezt az első rész alapján nem jelenthetjük ki teljes bizonyossággal, mert bizony ez egy sorozatnak tűnik, mégpedig Soren Marhauge nyomozót helyezve a középpontba.

Hogy ki marad még a történetben, ezt nem tudhatjuk, bár a bűneset megoldódik, a gyilkos kilétére fény derül, én úgy érzem, lesz még akit viszontlátunk a következő részben is. 

A szerző kutatóbiológusként is dolgozik, ami nagy segítségére lehetett a különleges és titokzatos atmoszféra megteremtésében, ami a koppenhágai egyetem Biológiai Intézetét és Zoológiai Múzeumát jellemezte, a sötét, ijesztő folyosókat és termeket, ami ennek a gyilkosságnak és az ott dolgozó emberek mindennapjainak a hátterét adta.

Érdekes karaktereket vonultat fel a szerző, a meggyilkolt Lars Hellandon kívül ott van Clive Freeman professzor, Anna témavezetője Erik Tybjerg, a furcsa gerincesanatómus, Anna barátja Johannes, aki civilben goth összejövetelekre jár, Helland professzor felesége, Anna régi barátai, akik tartogatnak jónéhány meglepetést.

Nem az izgalmas, körömrágós könyvek közé tartozik ez a kötet, sőt mintha több hangsúlyt fektetne a szereplők életében történt drámák bemutatására, a nyomozás pedig nem túl bonyolultan és izgalmasan fejeződött be, bár azt azért bevallom, meglepően váratlan és érdekes fordulattal, ennek ellenére nekem egy jó olvasmányélmény volt, még akkor is, ha maradtak benne tisztázatlan kérdések, és nem minden darabka került a helyére.

Jó első kötetnek tartom és úgy érzem jó kis sorozat lesz ez, mindenképpen kíváncsi vagyok Soren Marhauge nyomozó további életére és arra, hogy jobban megismerhessem a nyomozási technikáját, amire a következő részek remélem több alkalmat nyújtanak majd. 

Bea


"Lehet, hogy néha igyekszünk nem odafigyelni a jelekre, 
de a lelkünk mélyén nem tudjuk becsapni magunkat."

*****
"A dolgok nem mindig fekete-fehérek."

*****
"Mindenki szorongat mindenkit. Ez már csak így megy. 
Ha nincs elég fóka, az eszkimók egymásnak ugornak."

*****
"Fogadj el olyannak, amilyen vagyok, vagy húzz innen!"

*****
"Emberi vonás, hogy azt látjuk, amit akarunk."

*****
"Annak a belátása, hogy hibát követtünk el, nem vereség."

A könyvet IDE KATTINTVA megrendelhetitek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése