2019. április 15., hétfő

Acsai Roland: Pillangókisasszony

Giacomo Puccini operája alapján

Szimonidész Hajnalka rajzaival

Hogyan lehet egy szomorú, felnőtteknek szóló operából egy gyerekek nyelvére átültetett csodaszép történetet írni? Hát így, ahogy Acsai Roland tette. Tele finomsággal, szépséggel, érzelmekkel, mindezt olyan stílusban, hogy egy szomorú, ám szépséges mese kerekedjen belőle.

Puccini operája, a Pillangókisasszony csupa bánat és keserűség, Cso-cso-szán drámája, tragédiája, a világ egyik legtöbbet játszott operája. A történet kegyetlen, egy fiatal lány naivitását és optimizmusát mutatja be. Miután szerelmes lett, csúnyán kihasználják, eldobják, magára marad, végül nem választhat mást csak a halált. 


Acsai Roland kiváló érzékenységgel nyúlt a témához, sikerült olyan megközelítésből bemutatnia Pillangó történetét, hogy a gyereklelkeket is megérintse. Nem kicsi gyerekekre gondolok ebben az esetben, én olyan 10-12 éves kortól ajánlanám a könyvet.

Pillangó története nem ott kezdődik, ahol Puccini operája. Ebben a történetben megismerhetjük Pillangó szüleit is és szerelmüket, melyben Pillangó megfogant. Pillangó megszületésének is tanúi lehetünk és édesapja határtalan boldogságának is, mellyel elújságolja fűnek-fának kislánya születését.

"Elmondta a kovácsnak, a péknek, a lovásznak, a tanárnak, az orvosnak és még az állatoknak is. Bekiabált az egérlyukba, az istállóba, a gerlefészekbe, a kutyaólba."

Részt vehetünk a kislány boldog gyermekkorában, élvezhetjük a születésnapjára kapott kis barátai társaságát. Az ékkövekkel kirakott pici teknősbékát Narit, Vörösfül úrnőtől kapta, a mindig muzsikáló babatücsköt Violint pedig nagybátyjától Bonctól.

Mivel azonban ez egy szomorú történet, sajnos rossz dolgok  következnek a mesében, Pillangó elveszíti szüleit, egy gonosz ember pedig bosszút akar rajta állni egy múltbéli sérelemért.

Az árvaságra jutott Pillangó a városba kerül, ahová csak hű barátai- Nari és Violin - kísérik el. A városban találkozik a szerelemmel Pinkerton amerikai tengerészkapitány személyében, hozzáköti életét, hogy aztán kihasználják, csúful becsapják.

A történet ugyanaz maradt, mint az eredeti, mégis egészen más. Acsai Roland Szimonidész Hajnalka gyönyörű rajzainak segítségével becsomagolta valami simogató puhaságba, sok-sok szeretetbe, hogy a gyerekszívek is megértsék a történetet. A szomorúságot úgy írja le, hogy rögtön gyógyírt is jelentenek a szavai, a mondatai. Összeköti a bánatot a szépséggel és a vigasztalással, a kegyetlenséget ellensúlyozza a jóval és a tisztasággal.


Mindemellett talán hihetetlennek tűnik és azt gondolnánk, hogy nem is illik ebbe a történetbe, de Roland megtalálta azt a néhány tökéletes helyet, ahová egy kis humort is becsempészhetett.
Gyönyörű kötet, tartalmilag és külsőleg is. Olvassátok és hallgassátok. Igen, hallgassátok, mert egy CD is tartozik ehhez a gyönyörűszép könyvhöz, amelyen az opera néhány zenéjét hallgathatjuk meg.

Bea

"Ez a történet egy Japán nevű távoli országban játszódik, ahol minden kicsi. 
Nem csak azért tűnnek kicsinek, mert olyan távol van ez az ország, hanem közelről is kicsik. 
A fák olyan aprócskák, hogy virágcserepekben állnak, mint nálunk a muskátlik, és körömollóval kell metszeni őket. Japánban kicsik a házak, kicsik a lábak és a szemek is - szinte csak résnyiek. 
Még a versek is kicsik. Egészen rövidek. Kisebbek az emberek is. A kis embereknek kis teáscsésze dukál, kis tányér és kis kerti tó, amiben kis aranyhalak úszkálnak. 
Itt még a kakasok is kicsik, és úgy is hívják őket, hogy japán kakasok, 
és akármelyik nagy kakasnak nekimennek."

*****
"Pillangónak viszont annál jobban hiányzott. 
Mint a fogmosás elalvás előtt. Mint kakaóhoz a kalács. Mint pillangónak a repülés. 
Mint fecskének a légy. Mint teknősnek a páncél. Mint tücsöknek a hegedű. 
Mint díszpontynak a kerti tó. Mint szamurájnak a kard. Mint nindzsának a dobócsillag. 
Mint az apja. Mint az anyja. Mint... mint.... mint....
Nem volt rá hasonlat."

***** 
"...az idő olyan, mint a patak. Nem folyik visszafelé."

*****
"Te most messze földre mész. Nélkülem. 
De minden pillangó, amit látni fogsz, engem fog eszedbe juttatni. 
Minden lepke én leszek, amelyik utadba kerül."

******
A könyvet IDE KATTINTVA megrendelhetitek!

2 megjegyzés: