2019. február 12., kedd

Orbán Zoltán: Madárbarátok nagykönyve


"Egy madár még nyugalmi állapotban is maga a sűrített életerő."  
Saint-John Perse


Szereted a természetet? A fákat, a növényeket? A madarakat? Szíveden viseled sorsukat, szeretnél összhangban élni a környezeteddel? Esetleg aktív résztvevője is lenni a környezeted kialakításának? Szívesen lennél a madarak védelmezője és segítője? Ha bármelyik kérdésre igen a válaszod, akkor ezt a könyvet nem szabad kihagynod. 

Nagyon jól felépített, szép kivitelezésű könyv, gyönyörű fotókkal. Amely könyv ugyan a Madárbarátok nagykönyve címet kapta, de éppen annyira emberbarát is. 


Nekünk embereknek szeretné felnyitni a szemünket, hogy nem csak mi segítünk a madaraknak azzal, hogy etetjük, itatjuk, békén hagyjuk őket, hanem ők még többet segítenek azzal, hogy vannak, hogy gyönyörű madárdalt hallhatunk reggelente a kertünkben, a teraszunkon, vagy egy parkban, erdőben sétálva. Hogy gyönyörködhetünk bennük, amint csicseregve perelnek egymással, ahogyan leszállnak gyümölcsfáinkra, hogy némi kukacot keressenek, vagy ahogy az óriási fenyőfát végigkopogtatva gyógyító tevékenységet végeznek.

Fotó: Orbán Zoltán

Fotó: Orbán Zoltán
Rengeteg információval szolgál ez a remek könyv, elsőként is azzal ismertet meg bennünket, hogy milyen egy madárbarát kert. A fák, a bokrok, a kivágott, kertben hagyott korhadt fatörzsek milyen hasznos célt szolgálhatnak, milyen élőlényeknek segíthetünk bizonyos fajta növényekkel. Kik szeretik az örökzöldeket és kik költöznek szívesen kúszónövények közé. Hogyan alakíthatunk ki lepkelegelőket, és hol létesítsünk méhecskehotelt. Hogyan nyírjuk a füvet és kiknek segíthetünk egy-egy összegereblyézett levélkupaccal.

Fotó: Orbán Zoltán

Fotó: Orbán Zoltán
Magyarországon a lakosság körében a legismertebb és legnépszerűbb madárvédelmi tevékenység a madáretetés. Jó azonban, ha tisztában vagyunk azzal, miként tudunk helyesen etetni, és miért ne etessük nyáron is őket. Félelmetes tény, hogy Angliában vízityúk etetőket hoztak létre nyárra is, a rovarvilág vészes fogyatkozása miatt. /Erről eszembe is jutott A méhek története című disztópia, amit ajánlok ebben a témában elolvasásra./

Ne felejtkezzünk el az itatóról sem, mert legalább annyira fontos, mint a megfelelő etetők. Egész évben itassunk, ne csak nyáron. A jó itató, jó fürdőhely is egyben, erre is nagyon praktikus tanácsokat találunk a könyvben.
Fotó: Orbán Zoltán

Fotó: Orbán Zoltán

Alapos, részletes tanácsokat kapunk az etetéssel, etetőkkel kapcsolatban, sőt még tematikus etetőkertek kialakításához is, hogyan készítsünk harkályfát, hogyan építsünk "ökörszemkastélyt", hogyan lássuk el a vörösbegyeket és rigókat bogyókkal, és miből áll a bagolyetető egérvár. Odúkról és etetőkről olvashatunk szakszerű tanácsokat, nem csak madaraknak, de védett kisemlősöknek is készíthetünk lakóhelyet.

Örömteli információ számomra, hogy végre találtam újrahasznosítási lehetőséget a kutyaszőrre. Ugyanis a könyv szerint napjaink településein a legnehezebben hozzáférhető anyag a szőr, amit a madarak régen az istállók környékéről könnyen összeszedtek. Ahol nincs háztáji állattartás ott tudunk segíteni a madaraknak azzal, ha a macska- és kutyaszőrt több helyre kihelyezzük jól kigondolt módon a kertben. 

Fotó: Orbán Zoltán
Fotó: Orbán Zoltán
Nem csak a madarak védelméről olvashatunk, hanem segítséget kapunk bogártanyák, hangyaleső tálca, sárgödör, békamenedék, gyíkvár, süngarázs és természetvédelmi farakás kialakítására. 

Különösen érdekes fejezet volt számomra a fotózásról és videózásról szóló rész, az álcázásról, a különböző lesekről és kamerákról. 
Fotó: Orbán Zoltán

Fotó: Orbán Zoltán

Az utolsó rész a madárproblémákról és problémás madarakról szól, amiben madárbalesetek elleni védekezésről és békés egymás mellett élésről olvashatunk. Megtudhatjuk, mit tegyünk, ha elhagyott madárfiókat találunk, nagyon alapos tudnivalókat olvashatunk etetésről, gondozásról, madármentésről. 

A könyv legvégén pedig a lakott területeken leggyakrabban előforduló fajokról egy madárhatározót tanulmányozhatunk, érdekes és hasznos információkkal ellátva.

Rajz: Zsoldos Márton

Rajz: Zsoldos Márton
Nagyon informatív, hasznos, tartalmas, igényes kötet, gyönyörű fotókkal, melyet örömmel lapozgathat minden madár- és állatszerető ember, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt tanulságos, érdekes és szórakoztató. 

Bea


1 megjegyzés:

  1. Elérhetősége //.telefon.// miatt kerestem , sajnos nem jártam sikerrel ...

    VálaszTörlés