2018. szeptember 5., szerda

Bjorn Berge: Eltűnt országok nyomában

Egy különös könyvet ajánlok figyelmetekbe, amelyről én azt hittem, amikor felületesen elolvastam valahol a fülszövegét, hogy kitalált történelem, kitalált országokról. 

Így is kíváncsi voltam rá, de amikor beleolvastam, rá kellett jönnöm, hogy ez bizony valós, egykor létezett országokkal ismertet meg, ezáltal még érdekesebb olvasnivalóvá vált.


A történelem iránt érdeklődők, a földrajz- és térképek megszállottjai, és a bélyeggyűjtők egyaránt élvezni fogják ezt a könyvet. Olyan bélyegeket láthatnak, amelyek nagy valószínűséggel sosem jöttek velük szembe, olyan országokat szemlélhetnek meg a térképen, amelyek már nem léteznek, és ezeknek a nem létező országoknak igencsak érdekes történelmük is volt.

A könyvben bemutatott minden országnak megismerhetjük egy-egy bélyegét, ami nekem egykori bélyeggyűjtőnek nagyon izgalmas volt. A bélyegek sokat elárulnak egy országról, annak vezetőjéről, társadalmi és gazdasági állapotáról. 

A könyv tartalma kutatásokon, történészek feljegyzésein alapul, de a legfőbb és megdönthetetlen bizonyítéka a könyvben szereplő országoknak maguk a bélyegek, melyek konkrét bizonyítékai ezeknek az eltűnt országoknak.

Olvashatunk az 1800-as évek közepén megszűnt országokról, egészen az 1970-es évekig bezárólag megszűnt országokról. Nagyon különös utazás egy egyszervolt világba, ahol országok születtek és olvadtak be a környező államokba, mindez lakosaikkal, kultúrájukkal és saját bélyegeikkel nyelte el őket.

Heligoland például az angolok és a németek stratégiai lépéseinek az áldozatává vált, mint valami társasjátékban, egy csere alapjává lett. Országomat egy szigetért elképzelés alapján lett Németországé az egykori angol terület, bélyegén Viktória királynővel.

Tudjátok, milyen egy íróasztalország? Olyan, amit különböző stratégiai lépések során hoztak létre, a békés egymás mellett élés biztosítására. Így született meg Kelet-Rumélia, amely 1878-tól 1908-ig létezett, keleten a Fekete-tenger, délen pedig a Sztrandzsa-hegység határolta, majd idővel visszaolvadt Bulgáriába. Ám közben természetesen saját bélyege is volt.


Batum, Danzig, Tripolitánia, Iquique, Csiaocsou, Mafeking, Juby-fok, Saseno, Tanno tuva, hogy csak néhányat említsek, mind letűnt korok országai, amelyekről már csak a bélyegeik és a megmaradt történeteik árulkodnak. Hála ennek a könyvnek, mi is megismerhetjük őket, visszautazhatunk időn és téren át, hogy tanúi lehessünk dicsőségüknek, tündöklésüknek és elmúlásuknak.

Bea

"A történelem, ahogy maga az élet is, igen bonyolult dolog - sem az élet, sem a történelem nem azoknak való vállalkozás, akik egyszerűségre és következetességre vágynak."

*****

"Elhelyezni magunkat a világban - számomra mindig is ez volt az élet értelme."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése