2018. szeptember 19., szerda

Játszik a család: Carta Impera Victoria, azaz CIV


Ma családunk 3 tagjának véleményét olvashatjátok el erről a társasjátékról, nagy örömünkre úgy néz ki, hogy a Játszik a család rovatunkkal is rendszeresen tudunk majd jelentkezni.

Bence:
A Carta Impera Victoria, vagyis röviden CIV egy nagyszerű stratégiai kártyajáték. A játék során kártyáinkat pakolgatva arra törekszünk, hogy a mi civilizációnk legyen  a legfejlettebb, ezt ráadásul 104 darab kártyával tesszük, ami római számokkal írva pont CIV.A kártyákon szép, sajátos hangulatú illusztrációk láthatóak, melyek hat különböző területhez, a katonasághoz, a gazdasághoz, a valláshoz, a tudományhoz, a kultúrához és az utópiához tartoznak.

A játékdoboz kisméretű, mindennek megvan a helye,
akár utazás esetén is könnyen találunk neki helyet a bőröndben.
A játék során kártyákat húzgálunk fel a pakliból, majd az általunk választott kártyákat kijátsszuk és lerakjuk magunk elé, ezzel fejlesztve saját civilizációnkat az adott területen. A célunk természetesen az, hogy minél több kártyát gyűjtsünk az egyes területekből, ugyanis hét azonos kártyával (két játékos esetén nyolccal) hegemóniát érünk el, vagyis  automatikusan megynyerjük a játékot. Ha a pakli elfogyna, mielőtt bárki is megszerezhetné a szükséges mennyiséget, akkor pontozással dől el a győztes kiléte, ebben az estben is az a döntő, hogy kinek hány kártyája van a különböző területeken.
A játékosok folyamatosan próbálják akadályozni egymást, miközben ők maguk próbálnak előnyre szert tenni, és itt jönnek be a képbe a kártyák különböző hatásai.


Ha egy területen összegyűjtöttünk bizonyos mennyiségű kártyát, akkor használhatjuk a terület hatásait. Ezek minden terület esetében másak, de mindegyik hasznunkra válhat, ha a megfelelő pillanatban játsszuk ki azokat. És ez jelenti a játékban az igazi csavart. Ez az ami gondolkodásra késztet, itt hozzuk meg a stratégiai döntéseket, hogy melyik hatásokat használjuk, ezeket ráadásul kombinálhatjuk is, így tényleg rengeteg lehetőség rejlik a játékban.

Mi próbáltuk ketten és négyen is, mindkétféleképpen nagyon izgalmas és pörgős volt. Ami érdekes, hogy egészen más lesz így a játék. Két játékos esetén kicsit nehezebb megakadályozni, hogy ellenfelünk összegyűjtse a nyolc kártyát.
Három vagy négy játékossal előfordulhat olyan helyzet, amelyben egyes játékosok időlegesen szövetségesei lesznek egymásnak, együttesen akadályozva a többiektől éppen elhúzó játékost.A játékban van némi szerepe a szerencsének is , hiszen véletlenszerűen húzunk a pakliból, de mégis mindig van mit csinálnunk, amivel közelebb juthatunk a célunkhoz, akkor is ha esetleg nem kedvez számunkra a lapjárás.

A szabályok eleinte kissé bonyolultnak tűntek, aztán egy-két menet után rájöttem, hogy egyáltalán nem nehezek, inkább a különböző hatások azok, amiknek kell némi idő a megtanulásához, mert, bár a segédlettáblákra oda vannak írva, de az ember jobban átlátja a lehetőségeket, ha fejből tudja a hatásokat.

A játék rengetegszer újrajátszható, mivel nincs két ugyanolyan játszma, így szinte megunhatatlan, de legalábbis nagyon sokáig szórakoztató marad.Apa:
Amikor először játszottunk, akkor elkezdtem keresni a táblát. Úgy hozzászoktam az előző játékoknál, hogy elsőre fel sem tűnt, hogy ez egy kártyajáték. Igen, a legmagasabb összegű #bambaságipótlékot kapom. Havi kétszer. :D

Elsőre valóban kicsit bonyolultabbnak tűnik a játék, de 2-3 kör után már minden világos. Amint átlátjuk, hogy a kártyák képességeivel miket tudunk elérni, a játék egy csapásra nagyon izgalmassá válhat, főleg ha 4-en játszunk. Itt megjegyezném, hogy a játék még nyomokban sem hasonlít a szerepjátékokra. (Hmmm.. ezt miért is találta szükségesnek megjegyezni?? - a szerk. megjegyzése :D) 


Öröm volt látni azt a családi összefogást, amikor már csak 2 lapra jártam a második győzelmemtől. Sikerült is benne megakadályozniuk, olyannyira, hogy közben nem vettük észre, hogy másvalakinek meg kigyűltek közben a lapjai és megnyerte a kört. Nálunk a legfiatalabb játékos 13 éves. (Ő Titusz - a szerk. megjegyzése) Átlátja és nagyon kedveli. Szóval ettől a kortól bátran tudom ajánlani mindenkinek. Nem egy kifejezett #partijáték, mint pl. az Activity. Ettől függetlenül remek szórakozást nyújthat, bárkinek, de főleg a stratégiai játékok kedvelőinek.


Bea:
Teljesen egyszerűnek tűnik a játék, gyűjtögetjük a kártyákat, és igyekszünk egyféle kártyából összegyűjteni a győzelemhez elegendő darabot. Amikor úgy érezzük, hogy  már csak másodpercek választanak el a győzelemtől, egyszercsak életbe lépnek a hatások. Innen már a kártyák lepakolgatásán túl egy kis agymunka és stratégia is szükségeltetik, de még nekem is sikerült megértenem és boldogan alkalmaznom ezeket a hatásokat. Már amikor nem felejtkeztem el róluk, és nem arra koncentráltam, hogy összegyűjtsem a 7 darab kártyát.

Először megijedtem, mert a fiúk azt mondták, hogy nagyon nehéz. Na gondoltam, ha ennek a két agytrösztnek sem sikerült felfognia, akkor én labdába sem rúghatok ebben a játékban. De este, amikor a szokásos bevásárlásunkat intéztük boldogan hívtak fel, hogy mióta elmentünk, azóta a CIV-vel játszanak, és annyira jó, hogy nem bírják abbahagyni. Elsőre kicsit nehézkes volt a leírás alapján a játék, de némi próbajáték után már nagyon ment nekik. Nemhiába bevált gyakorlat nálunk, hogy a fiúk ketten játszanak egy-két próbajátékot és sokkal érthetőbben tudják nekünk is elmagyarázni.

Szórakoztató családi kártyajáték, amihez nemcsak szerencse, hanem ész is kell. No és az összefogás sem jön rosszul időnként.A játékot megrendelhetitek az alábbi linkre kattintva:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése