2017. február 8., szerda

E. K. Johnston: Ahsoka

A Zsivány egyes megnézése után előbújt belőlem a mindig is bennem rejtőző Star Wars fangirl. A fiúknak hála, már kijelenthetem, hogy elértem a Star Wars univerzum kezdő szakértője címet (a nagymesteri fokozat az természetesen a két fiúé, akik alkalomadtán elég hangos és hosszasan elhúzódó Star Wars-vitaesteket is szoktak tartani.).

Természetesen a filmeket is nagyon szeretem, ugyanakkor azt is kijelenthetem, hogy az univerzumhoz kapcsolódó animációs sorozatokkal sokkal közelebbi kapcsolatot ápolok. :)

Az éppen most futó Rebels című sorozat eddig meglévő részeit se perc alatt ledaráltam és hatalmas rajongó lettem. 
Igen ám, de volt nekünk még egy nagy kedvencünk egy régebbi animációs sorozat, mégpedig a Clone Wars, amelynek az egyik főszereplője mostani könyvünk címadó hőse volt, ő pedig nem más, mint Ahsoka Tano.

Azért is imádom a Star Warsot annyira, mert tele van fantasztikus női főhősökkel, a jedik között is rengeteg női mestert találunk, ők mind különleges és erős női karakterek, találkozhatunk még rettegett női fejvadászokal is (Aurra Sing karaktere nagy kedvencem például), de gonosz sith úrnőkkel is, mint például Asajj Ventreess (igen, az ő karekterét is imádom).
De akkor most térjünk is vissza mostani könyvünk hősnőjéhez, Ahsokához.

Ahsoka Tanot, mint egy ifjú jedi padavant ismerhettük meg a Clone Warsban, akinek a mestere nem más volt, mint Anakin Skywalker. Így, mivel az egyik legjobb jeditől tanulhatott, nem meglepő, hogy ő is elég menő lett, Ahsoka előttünk vált felnőtté, a karaktere minden rész után egyre összetetteb és teljesebb lett, aztán persze a Clone Warsból minden SW rajongónak egyértelmű okok miatt a 5. évad végén távoznia kellett. Nem kicsit sajnáltam ezt az eltűnését, persze tudtam miért volt erre szükség.

Aztán a Rebels sorozat második évadjában, egy rendkívül hatásos belépőt követően visszatért, de már nem mint padavan, hanem Tano úrnő. Nagyon örültem ennek a visszatérésének, imádom, hogy a sorozat készítői sokat merítenek a korábbi alkotásokból, Ahsoka karakterét pedig még magasabbra emelték, sőt a lázadás egyik meghatározó alakjaként az univerzum kulcsfigurájává tették. Ahsokának egyébként annyi menő és iszonyatosan jó jelenete volt, hogy csak na (most egy hatalmas nagy fangirl vigyorral a képemen gondolok vissza ezekre a momentumokra).

Fontosnak éreztem, hogy mielőtt rátérnék magára a könyvre írjak egy kicsit Ahsokáról is, egy kicsit lehet, hogy túlzásba estem, de hát mit tehetnék, az egyik legkedvesebb SW karakteremről van szó.

A könyv cselekményét időben a Clone Wars után és a Rebels előttre tehetjük, szóval Ahsoka életének egy nagyon érdekes, egyben szomorú és nehéz időszakát ismerhetjük meg. Miután kiábrándulva távozott a Jedi Rendtől, az élete tulajdonképpen céltalanná és üressé vált. 

Ám az övével  párhuzamosan a galaxis életében  is hatalmas változások mentek végbe. A Köztársaság elbukott, a klónok végrehajtották a 66-os parancsot, a jedik nagy részét megölték, a túlélőknek pedig menekülnie és bujdosnia kellett a birodalom ügynökei elől. Ahsoka Tano is erre kényszerült, céltalanul szállt bolygóról bolygóra, menekült a birodalom elől, nem maradt sokáig egy helyben, ha úgy gondolta, hogy mennie kell, egyből továbbállt. 

De egy idő után úgy érezte neki is tennie kell valamit, a lelkiismerete nem hagyta, hogy tétlenül nézze a Birodalom kegyetlenkedéseit. Kezdetben Ahsoka egyedül dolgozott, ahogy sokan mások, de aztán összefogva egy sokkal nagyobb mozgalom kezdett kialakulni, a Lázadás.


Ez a könyv remek - kalandos és fordulatos - átvezetés volt az előbb említett két sorozat között, jó volt követni Ashoka újbóli magára találását, és természetesen itt is nagyívű jeleneteket kapott, hogy megcsillogtathassa harci képességeit (mondtam már, hogy imádom, a bárkiket elagyabugyáló főhősnőket?). 
A történetünk folyamán Ahsoka megvívta a saját maga csatáit a lelkében és sikerült megtalálnia a küldetését.

A könyvnek én simán el tudnék még egy folytatását is képzelni (sőt akár többet is), Ahsoka Tano rajongóknak kötelező olvasmány. :)

Az erő legyen veletek!

9/10

A könyvet köszönöm a Szukits Kiadónak!

Zsófi


4 megjegyzés:

  1. Ez az a könyv amitvel az volt az egyetlen bajom, hogy RÖVID.
    Míg az A. C. Clarke könyvekkel mindig az volt a bajom, hogy feleslegesen hosszúak az Ahsoka simán elbírt volna még jó pár oldalt. Például a "űrbéli küldetések" kifejtése tökéletesen kitöltött volna 50 oldalt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A jó könyvek mindig túl rövidnek tűnnek. Én is szívesen olvastam volna még egy kicsit. :)

      Törlés