2016. június 7., kedd

Linda Gaylard: Nagy teakönyv

Hogyan emelhetjük magasabb szintre a tea élvezetét? Készüljön gyógynövényből vagy a világ legnépszerűbb keverékéből, érdemes megtanulni a tökéletes forrázat elkészítését, és elsajátítani a teakóstolás művészetét.
A Nagy teakönyv elkalauzol a legfontosabb termelő régiókba, bemutatja a főbb teafajtákat, a szüretelés és a feldolgozás módjait. A különböző szertartások megismerésével több kultúra elemeit építhetjük be a mindennapos otthoni teázásba.

A könyv elolvasása után rájöttem pár dologra a teázási szokásaimmal kapcsolatban:
- arra, hogy a szálas teának gondolt English Breakfast teakeverékem valójában nem is igazán nevezhető szálas teának.
- és arra is, hogy amikor a zöld teafilteremet leöntöm az éppen felforrt vízzel, az nem túl helyes módszer a teakészítés szabályait is figyelembe véve, mert a zöld teát 75°-os vízzel ajánlatos elkészíteni.
- de legalább azt is megtudtam, hogy az Ikeás teáskannánk, az egy nagyon jóféle teáskanna.

A könyvet olvasva körbebarangoltam az egész világot, és sokféle teakultúrát és teafajtát is megismertem. Találkoztam ínycsiklandónak tűnő teaákkal, és elég bizarrnak tűnő teafélékkel is (amiket egyébként ettől eltekintve, tuti, hogy megkóstolnék).

A távolkeleti tea szertartásokat nagyon elegánsnak találtam, szívesen részt vennék magam is egy ilyen eseményen. 

A könyv végén egy gyógyteáknak szentelt fejezet is helyet kapott, amitől nagy kedvet kaptam, ahhoz, hogy én magam is több ilyen egészségre rendkívül kedvező hatású nedűt fogyasszak (Csak sajnos eme nagy felbuzdulásaim általában egy csésze gyógyteáig szoktak kitartani.).

A kötet végén található recepteket is jó volt olvasgatni, attól függetlenül, hogy a legtöbb összetevő itt mifelénk elég nehezen lenne beszerezhető.
A legjobban a Buborék teák mozgatták meg a fantáziámat, amelyekhez kis durranós ízgolyócskákat kell készíteni. E durranós gyöngyöcskék elkészítését magam is kipróbálnám, az elkészítéséhez a teán kívül szükséges még nátrium-alginát-por és kalcium-klorid-por, amit fogalmam sincs hol szerezhetnék be, de Anyát már mozgósítottam ez ügyben. :)

A saját teakultúrámat, a napi egy liter ízesítetlen zöldteám fogyasztását, és a szálasnak hitt,  - de valójában nem az - teakeverékemet továbbra is nagy örömmel szürcsölgetem majd.

És ha már teákról van szó, akkor hallgassátok meg a kedvenc teás számomat a kedvenc zenekaromtól, a Kinks-től. :)


Zsófi

8 megjegyzés:

  1. Okos kis könyv lehet! A reggeli teám előtt elgondolkoztatott, vajon az én fekete teám igazi szálas tea? Greenfield márkájú és szárított gyömbér és gyümölcs darabok is vannak a hosszú tealevelek között. Mamánál is van egy dobozzal belőle, lesz mit innod! Sőt van egy különleges teám a részedre amiről nem mondok most többet, csak annyit, hogy nem tealevélből van! A nagy teaköny pedig tökéletes ajándék lesz nekem akármilyen jövőbeli alkalomra! Köszi! Puszi! Jó teázást!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Okos kis könyv volt! Olyan ínyenc teák voltak benne, hogy csak na! :) Már nagyon várom, hogy megkóstolhassam a teát, és a meglepit is! :)
      Puszi, Zsófi

      Törlés
  2. Kedvet kaptam! Megyek és csinálok egy Zöldteát magamnak! Köszönöm, ez jó volt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na hamarosan együtt zöldteázhatunk majd! ;)
      Zsófi

      Törlés
  3. Teára fel!!!!! hmm sok éredekes dolg lehet abban a könyvben ami a teázáasi szokással kapcsolatos és én is rosszul csinálom mármint a zöld tea nyakon öntését fórro vizzel :) kellemes napot s váro listázom a könyvet

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ettől függetlenül ma is forró vízzel öntöttem nyakon a filterem, de már annak is örülök, hogy közelebbi barátságot tudtam kötni a zöldteával :) :)
      Remélem neked is tetszeni fog a könyv! :)
      Kellemes estét, és jó teázgatásokat! :)
      Zsófi

      Törlés
  4. Mint nagy kávé-fan, nagyon vártam mit fogtok erről írni. Oké, télen szeretem a teát, mindenfélét. Zöldet, gyógy-gyümiset, feketét is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én ötven százalékban tea, ötven százalékban pedig kávé rajongó vagyok, de van olyan nap is, amikor valahogy egyiket sem kívánom :) Nekem is kávéból és teából is jöhet mindenféle finomság! :)
      Zsófi

      Törlés