2015. szeptember 17., csütörtök

Natasha Solomons: Mr. Rosenblum listája

Jack Rosenblum a második világháború előtt feleségével és kislányával menekülni kényszerül Berlinből. Így megannyi sorstársával zsidó menekültként érkezik Angliába. A bevándorlók kapnak egy listát, hogy könnyebb legyen számukra a beilleszkedés, és hogyan viselkedjenek "angolként". Jack igyekszik pontról pontra betartani a javaslatokat. Kitartásának köszönhetően egy szőnyeggyárat működtet, méregdrága Savile Row öltönyt visel, Jaguárral közlekedik, sosem beszél németül, és fel tudja sorolni a brit monarchia valaha élt összes szereplőjének a nevét.
Egy dolgot nem tud elérni: hogy megbecsült tagja lehessen egy előkelő angol golfklubnak.  A háború utáni Angliában ez számára a lehetetlennel egyenlő. Ezért Jack Rosenblum úgy határoz, hogy megépíti a saját golfpályáját, és létrehozza saját elegáns golfklubját.

Natasha Solomonstól ez az első könyvem, úgy érzem nagyon jól választottam, amikor leemeltem a könyvtár polcáról, bevallom, csak a csodaszép borítója miatt.  Mr. Rosenblumot az első oldalakon még nem nagyon tudtam hová tenni magamban, magának való, önző embernek tűnt, annyira angollá akart válni, hogy nem nagyon foglalkozott mással, főként nem a feleségével Sadie-val, aki viszont nem akart angollá válni, nem akarta elfelejteni a zsidó szokásokat, az édesanyja receptjeit, a Németországban maradt családtagjait, és esténként titokban németül mondta a hagyományos német esti meséket kislányának Elizabeth-nek. Jack azonban nem foglalkozott már ezekkel a dolgokkal, otthon is angolul beszéltek, ezáltal elvesztették a meghittséget, a kapcsolatuk már szinte csak formai volt. Így fordulhatott elő, hogy Sadie egyszercsak Dorsetben találta magát, ahol Jack egy nádtetős falusi parasztházat vásárolt hatalmas területtel, ahol a golfpályáját készült felépíteni. És itt történt az igazi varázslat, az angol vidéki emberekkel, Curtissel, Basettel, a gyapjas disznóval, Curtis titkos receptű almaborával, Bobbi Jonessal. Zöld Jack, és a szentjános-bogarak, a Baum torta, a gyönyörű angol vidéki táj segített a Rosenblum házaspárnak, hogy  megtalálják az életben, amit szeretnének, rátaláljanak magukra, mégha nagyon göröngyös is az út odáig. 


Ez a könyv a Pettigrew őrnagy utolsó csatája c. könyvet juttatta eszembe, és ahhoz hasonlatosan a kedvencem lett. Finoman átszőtt humor jellemzi, nem harsogó, hanem az a nagyon megmosolyogtató, jóleső. És ahogyan az a történet is, úgy ez a könyv is szól a kitartásról, a család erejéről, a szeretetről, és ami a mai napokban nagyon aktuális, az elfogadásról is.  Aki szereti az angol vidéki életet, az angol embereket, a gyönyőrű tájleírásokat, a finoman szórakoztató történeteket, mindenképpen olvassa el.

10/10

Bea

2 megjegyzés:

  1. Óóóó, Natasha Solomons! Ezt a regényét ugyan még nem olvastam, de most meghoztad hozzá a kedvem. Fantasztikus író, nekem az Eltűnt férjek galériája lett nagy kedvencem tőle. Ajánlom neked azt is, mert az is kihagyhatatlan. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, mindenképpen elovasom, amint sikerül beszereznem. A Mr. Rosenblum is egy igazán remek könyv, majd írd meg, neked hogy tetszett. :)

      Törlés