2022. szeptember 30., péntek

Hétvári Andrea: Kis Tündérkönyv

Minden, amit a tündérekről tudni szeretnél!


A tündérek köztünk élnek. Biztos mindannyian találkoztunk már olyan kedves, segítőkész emberekkel, akik jót tettek velünk, és azt mondtuk utána: egy tündér volt ez az ember! 

Vagy ránk száll egy pillangó, ránk mosolyog egy kisgyermek, részesei vagyunk egy szívet melengető pillanatnak, részt veszünk egy olyan eseményen, ami még hónapok múlva is megmelengeti a szívünket, vagy kapunk valakitől egy olyan dicséretet, vagy mondatot, ami megváltoztat bennünk valamit. Szeretném azt hinni, hogy ez mind-mind a tündérek műve. 

2022. szeptember 29., csütörtök

Julianna Margulies: Napsugárlány

Egy rendkívüli élet

Szeretem az életrajzi köteteket, ezért örömmel láttam, amikor megjelent Julianna Margulies memoárja, aki bár több híres filmben és sorozatban is szerepelt, én csak a Vészhelyzetben láttam, de abban minden epizódban. 

Julianna nemcsak remek színésznő, hanem nagyszerű mesélő is, hamar el is felejtkeztem arról, hogy ki is ő, mert a gyermekkoráról olvasva olyan érzésem volt, mintha egy kalandos és fordulatos regényt olvasnék. 

Megismerjük Julianna gyermekkorát, mely nem volt egyszerű, meglehetősen kaotikus és sokszor kiszámíthatatlan volt az elvált szülők mellett Julianna és két lánytestvére élete.

2022. szeptember 27., kedd

Margit Benes-Oeller: A klímabarát kert

Környezetünk természetes klímaberendezése


Ez a könyv eredeti nyelven 2020-ban született, de sajnos 2022-ben még aktuálisabbá vált. Most már talán azok is belátják, hogy nagy a baj, akik eddig tagadták, nem látták tragikusnak a dolgokat. Hogy nekünk, embereknek nagyon sok mindent kell tennünk a környezetünkért, élőhelyünkért, hogy még sok-sok év múlva a leszármazottaink is itt élhessenek. 

Már az utolsó utáni pillanatban is benne vagyunk, de a remény még mindig ott van bennünk, hogy megállíthatjuk a pusztulást. Vagy legalábbis lelassíthatjuk.

2022. szeptember 23., péntek

Sólyom Anna: Macskabár

Nincs szükség hét életre - ebben az egyben is boldog lehetsz

A napokban Sopronban nyílt egy macskakávézó, remélem, mihamarabb meg tudjuk látogatni. Ezt a könyvet pedig nemrég olvastam, és eszembe jutott, hogy még készült róla bejegyzés. Pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy szeretnék elmenni a macskakávézóba. Nekünk kutyáink vannak, de sok évvel ezelőtt volt egy cicánk, Kormi.

Nagyon jó lesz élőben is megtapasztalni, hogy vajon a kávézó cicái ránk se hederítenek, vagy odajönnek hozzánk egy kis simogatásra, amire amúgy nem is nekik van szükségük általában, hanem annak az embernek, akihez odamennek. 😉

2022. szeptember 22., csütörtök

Mollie Tunitsky: Alacsony FODMAP-diéta kezdőknek

Hétnapos terv a jobb emésztésért

Receptekkel az IBS tüneteinek legyőzésére

Mielőtt belekezdenénk a könyv olvasásába, érdemes tisztában lennünk a legfontosabb információval. Mi is az az IBS? Irrátibilis bél szindróma, ami az emésztőrendszer működésének zavara, mely olyan krónikus panaszokkal jár, mint a hasfájás, a puffadás és a rendszertelen székelés (hasmenés, hasfájás).

Sok helyen olvastam, hogy tulajdonképpen ez egy ártalmatlan betegség. Az ártalmatlanon azt kell érteni, hogy nem rosszindulatú, nem halálos, nem növeli a rák kockázatát sem, de nagyon megnehezíti az IBS-ben szenvedő emberek mindennapjait. 

2022. szeptember 20., kedd

Ecsédi Orsolya: Sárkányugatás


Kell egy csapat 3. 


A Banyavész és Nyanyacraft után megérkezett a Sárkányugatás is. Nagyon örülök, hogy újra találkozhattam az előző két kötetből megismert talpraesett, kedves és vicces főszereplőkkel, akik ismét belevetették magukat a kalandokba.

Zizu, Anka és Báti ismét nagy kihívással, pontosabban három nagy kihívással szembesülnek ebben a kötetben, ugyanis meg kell találniuk egy sárkányt, vagyis egy kutyát, aki pusztító sárkánnyá változhat, ha nem bukkannak rá időben, meg kell menteni a kórházban lévő Lóri bácsit az idősek otthonától és meg kell találniuk Kábelest, aki egyrészt magányos, másrészt megfagyhat a hidegben, harmadrészt pedig segíthet megtalálni Ulrikot, a sárkányt, vagyis a kutyát. 

2022. szeptember 17., szombat

Blogfaggató Orsival és Norbival

Ha nem jártatok még a Káptalantóti Liliomkert piacon, akkor mindenképpen vegyétek fel az "Egyszer látni kell" listátokra ezt a Balaton-felvidéken található, nagyon egyedi hangulatot árasztó piacot, ahol  mi első látogatásunk alkalmával szinte tátott szájjal sétáltunk végig. Nem is sétáltunk, lebegtünk és repkedtünk egyik sátortól a másikig, próbáltuk befogadni azt a sok szépséget és érdekességet, gyönyörű kézműves portékákat és házi finomságokat, amiket láttunk. Aztán rendszeres visszajárók lettünk. Bár 150 km-re van a lakóhelyünktől, 2-3 havonta elmegyünk és örömet okozunk magunknak ezzel az élménnyel.

2022. szeptember 13., kedd

Marie Pavlenko: Én vagyok a napod


Nekem ez a könyv volt a Napom azon a néhány napon át, míg olvastam. Annyira melengető, szeretni való, ragyogó, friss és kedves, jó humorú, hogy kedvencem lett. Ifjúsági regény pedig, de szerintem éppen ezért is fantasztikus, mert annyira meg tudott szólítani, annyira a magaménak éreztem, hogy teljesen mindegy volt, hogy ifjúsági történet. 

Amikor úgy adódott Déborah-nak éreztem magam, újra átéltem az utolsó, érettségi előtti évet a középiskolában, a feszültséget, az izgatottságot, a tanácstalanságot, hogy hogyan tovább, mindjárt felnőtt leszek, mit kezdjek magammal, éppen úgy, mint Déborah. 

Ha pedig úgy alakult, akkor a szülei helyzetébe képzeltem bele magam és bárhogy is volt, fantasztikusan élveztem és átéreztem ezt a könyvet. 

2022. szeptember 7., szerda

Stephanie Wrobel: Bocsáss meg, Rose Gold!


Négy évvel ezelőtt egy különös gyilkosság foglalkoztatta egész Amerikát. Az áldozat egy gyermekét egyedül nevelő anya volt, akit mindenki kedvelt, mindenkihez kedves volt, szomszédjaival remek kapcsolatot ápolt. A megdöbbentő, hogy az egyetlen lánya ölte, azaz ölette meg. Illetve megdöbbentő lenne, ha nem derült volna ki a nőről, hogy a lányát 23 éven keresztül beteg emberként kezelte, már kicsi korától fogva tolószékbe kényszerítette, azt hazudta, hogy nem tud járni, mérgezte az ételét, szándékosan megbetegítette, megtévesztve ezzel a lányt és gyakran az orvosokat is. 

A lánya, Gypsy Rose számos alkalommal volt kórházban és több műtétet is elvégeztek rajta, mígnem egyik nap kiderült, hogy az anyja meghalt. Gypsy Rose rávett egy fiút, hogy ölje meg az anyját, miután kiderült, hogy egyáltalán nem volt beteg, az anyja találta ki az egészet és tévesztette meg az egész környezetüket. 

2022. szeptember 1., csütörtök

Mörk Leonóra: Asszonyom, édes úrnőm

 


Egy világjárvány,  egy különös lány, egy szabálytalan szerelem

Már a címe is milyen szép ennek a könyvnek!! Miután pedig meghallgattam Lassus Zsoldosszerenádját, aminek a kezdő sora a könyv címe, rendszeresen megszólalt a fejemben a könyv olvasása közben. 

Ez a történet egyszerre történelem, egyszerre mese. Finom és kegyetlen, izgalmas és informatív, egy fantasztikus korrajz, valós és fiktív szereplőkkel.