2022. január 30., vasárnap

És mit tudtok enni? - Sült sütőtök- és vöröslencseleves fokhagymával



Sült sütőtök- és vöröslencseleves fokhagymával

Hozzávalók (4 adaghoz):

olívaolaj a főzéshez
1 nagy sütőtök (sonkatök, bébitök - ki, hogy ismeri)
4 gerezd fokhagyma 
1,5 teáskanál szárított vegyes zöldfűszer
1 nagy lilahagyma/vöröshagyma apróra vágva (vagy több kisebb)
25 dkg vöröslencse
2-3 liter zöldségalaplé ( vegán levesporból vagy zöldségkockából) 

tengeri só és fekete bors

2022. január 27., csütörtök

Ákody Zsuzsa: Egy csúnya nő


Ez a könyv már a címével hívogat az olvasásra. Egy csúnya nő. Mi jut eszünkbe erről? Szegény, miért ilyen előnytelen külsővel áldotta meg a sors? De jó, nem csak én vagyok csúnya!! Attól, hogy csúnya, még lehetne kedvesebb! Vagy éppen ezért, ha már csúnya, akkor kedves legyen. Vagy okos. Vagy mindkettő. 

De mitől lesz csúnya valaki? A génektől, a családjától örökölt külső jegyektől? Egyáltalán, az számít, ha mások mondják valakiről, hogy csúnya, vagy akkor csúnya valaki, ha magát annak gondolja. Ha mások viszont szépnek látják azt, aki azt gondolja magáról, hogy csúnya, akkor kinek van igaza?

2022. január 25., kedd

V. E. Schwab: Addie LaRue láthatatlan élete


Mindig is vonzottak az időutazásos vagy az idő örökkévalóságát megragadó történetek, nem volt kérdés, hogy ez a könyv is érdekel.

A történet megmutatja az élet szépségét, az idő állandóságát, és megforgatja a fejünkben a kérdést, ha vajon, több száz évig élhetnénk, mit adnánk érte cserébe. Mondjuk az ördögnek. Érdekes és hívogató lehet-e a több száz év úgy is, hogy közben szeretteink elhalnak mellőlünk, csak az emlékük marad velünk, mi pedig tovább élünk? 

Közben pedig bejárjuk a világot, olyan helyekre, olyan országokba és városokba jutunk el, amiket sosem láthattunk volna, mert egyszerűen egy emberélet nem elég hosszú mindezek felfedezésére és megtekintésére.

2022. január 23., vasárnap

És mit tudtok enni? - Vegán zöldségburger


Főzős rovatunk új nevet kapott, az eddigi Megfőzünk mindent is cím helyett És mit tudtok enni? lett belőle. Azt is elmesélem, hogy miért. Több mint két éve férjem és én növényi étrend szerint étkezünk, nem eszünk húst, valamint más állati eredetű élelmiszert sem, és bár szoktam ritkán húsos ételeket is készíteni, mert van még a családunkban húsevő, de a Megfőzünk mindent is valahogy már nem állja meg a helyét ennek a rovatnak a címeként, ugyanis nem igaz, sokkal jellemzőbb ez a kérdés, amit legelőször Anyukám tett fel nekünk (nem tudom emlékszik-e még rá), de azóta sok ember kérdezte már ugyanezt.

Sokan még mindig azt gondolják, hogy a vegánok csak salátát és zöldségeket esznek és szegényeket sajnálni kell, mert nagyon egyoldalú az étkezésük. Ez egyáltalán nem igaz, sokkal színesebben, változatosabban étkezünk, mióta nem eszünk állati eredetű termékeket. Nem mondom, hogy az első napokban a kisujjunkból ráztuk ki, hogy mit együnk nap mint nap, hogy változatos és tápláló legyen, de nagy segítség volt az internet, ahol rengeteg jó receptet találtunk és ma már elég nagy a választék vegán szakácskönyvekből is.

2022. január 21., péntek

Tamási Izabella (szerk.): Átok, bosszú, erény


Nem olvastam még a Történelmiregény-írók Társasága kiadásában készült novellaválogatást eddig, de annál nagyobb örömmel vettem most a kezembe.

Volt egy időszak, amikor úgy gondoltam, hogy nem rajongok a történelmi témájú írásokért, nem is nagyon olvastam ilyen jellegű regényeket, ám nemrégiben a pöttyöskönyv-gyűjteményemből elolvastam Mikszáth Kálmán Akli Miklós című regényét, majd később Dénes Zsófiától a Zrínyi Ilonát, mindkettő nagyon tetszett, ezért  értetlenül kérdeztem magamtól, hogy akkor mi bajom is van a történelmi regényekkel.

2022. január 19., szerda

Suzanne Redfearn: Egyetlen szempillantás alatt


Egyetlen szempillantás alatt, ha belegondolunk, nem sok minden történhet, hiszen az nagyon rövid idő. Mégis elég ahhoz, hogy tragédiák történjenek. Olyan tragédiák, amelyek tönkreteszik az ember életét, amely szempillantás miatt már sosem lesz ugyanolyan, mint volt és egy életre viselni kell annak a szempillantásnak, annak a tragédiának a következményeit.

Már annak, aki viselheti, mert életben marad. A könyv története egy olyan tragédia, melyben a főszereplő lány, a 16 éves Finn Miller életét veszti egy autóbalesetben, és a baleset után ő a könyv narrátora.

2022. január 17., hétfő

ÚJÉVI FOGADALMAK BOOK TAG


Ismét kitöltöttem egy Book Tag-et, ezúton is köszönöm kedves molytársamnak, Izának a felkérést. Nem szoktam különösebb fogadalmakat tenni az új évre az olvasást illetően, de azért van egy polc, amin az elolvasásra váró könyveket tartom, azon mindenképpen szeretném csökkenteni a könyvek számát, valamint a könyvtárba is járok folyamatosan, az onnan kölcsönzött könyvek is előnyt élveznek, és van egy pöttyös-csíkos könyvgyűjteményem, amiből időről időre szeretnék olvasni egy-egy darabot. 

2022. január 14., péntek

T.J. Klune: Ház az égszínkék tengernél


Mint oly sokszor, most is a molyos értékelések hoztak kedvet a könyv elolvasásához, pedig a fantasy nem tartozik kifejezetten a kedvenc stílusaim közé. Mégis azt éreztem, hogy ennek a nagyon vidám, meseszerű borítójú és hangulatos című regénynek adnom kell egy esélyt. És milyen jól tettem!

Aki hozzám hasonlóan bizonytalan a fantasy szál miatt, tegye félre a vonakodását, tekintsen el attól, hogy 6 mágikus kisgyermeket is megismerünk ebben a könyvben, illetve ne tekintsen, mert fontos és lényeges szempont, hogy ők mások. És ezen a másokon van a hangsúly. 

Ebben a történetben mindenki más, mint az átlag. De mi és milyen is az átlag? És ki dönti el, hogy mi az átlag? Na de ebbe most nem mennék bele, hanem inkább erről a végtelenül bájos és szeretni való történetről írnék. 

2022. január 12., szerda

EGYEDI CÍMŰ ÉV VÉGI BOOKTAG

 


A molyon kaptam meghívást ennek a fura című book tagnek a kitöltésére, melyet ezúton is köszönök kedves molytársamnak.  Ez amolyan év végi összegzés is lehet, de azért ilyenkor mindig megállapítom, hogy vannak kérdések, amikre nehéz válaszolni. Pl. arra a kérdésre, hogy mi volt a legjobb könyv, amit az idén olvastál, nem tudtam egy könyvvel válaszolni és szerintem nem is nagyon lehet. 

2022. január 11., kedd

Jodie Cook: Instagram

A brand-, az üzlet- és a közösségépítés 125 szabálya


Sohasem volt egységes a feedem. Sokáig azt sem tudtam, mi az a feed. Néha már megkapom, hogy boomer vagyok. (boomer jelentése azoknak, akik nem tudják, mert higgyétek el, sokan vannak még most is: boomer (szleng) angol, jelentése: a második világháború után született, baby boom generáció tagja, mai, friss, lesajnáló értelemben: olyan idős, idősödő ember, aki nem értheti a fiatalokat. 

Szóval visszatérve a feedre. A feed a képek összességét jelenti az instagram oldalunkon. Azt a benyomást alakítja ki, amit először megpillantanak az oldalunkra tévedők. Ez lehet egy szép egységes, hasonló színvilágú kép, lehet bármilyen koncepció, ami állítólag nagyon sokat jelent abban, hogy kövessék az oldalunkat. 

2022. január 7., péntek

Sejal Badani: A mesemondó titka


Ismét egy szépséges történetre találtam, szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen olvasmányokkal zárhattam 2021-et, mert több jó regényt olvastam egymás után, egyik jobb volt, mint a másik, természetesen teljesen más témájú, hangulatú, stílusú, így párhuzamot semmiképpen nem szeretnék húzni közöttük, de nagyon örülök, hogy egy ilyen jó olvasási hullámot éltem meg. 

A mesemondó titka csodálatos nők csodálatos története. Jaya a new yorki újságíró házassága a harmadik vetélése után tönkremegy, a lány élete romokban, egymás után veszíti el gyermekét és a férjét.

2022. január 5., szerda

Steiner Kristóf & Nimród Dagan: Határtalan házikonyha

A nagyvilág ízei az otthon kényelmében

2019.februárjában írtam a Kristóf konyhája című szakácskönyvről, a könyvről írt értékelésem első mondata ez volt:

"Nem vagyok vegán, de még vegetáriánus sem. De egyre többet gondolok arra, hogy vajon menne-e."

És milyen az élet? 2019. november 12-től elhagytam az állati eredetű ételeket és áttértem a növényi alapú étkezésre. Igaz, egy betegség miatt döntöttem így, de életem egyik legjobb döntése volt, és azóta nem csak az étkezésem kapcsán figyelek oda a vegán termékekre, hanem a kozmetikumok és az öltözködéssel kapcsolatban is fontos, hogy csak vegán dolgokat használjak. Illetve használjunk, mert a férjemmel közösen léptünk erre az útra.