2022. május 31., kedd

Ashley Audrian: A szív sötétje


Ezt a könyvet Zsófi lányom ajánlására kölcsönöztem ki a könyvtárból. Akkor egy éppen 7 hetes kisbaba anyukája  volt,  és aki már olvasta a regényt, tudja, miért van ennek nagy jelentősége. Amikor én is olvasni kezdtem, meg is jegyeztem magamnak, hogy te jó ég, nem éppen a legjobb időszakban olvassuk ezt a könyvet, mert talán még közelebbről érint, még jobban át tudjuk érezni a könyvben szereplő anya érzéseit, így, hogy kisbaba van a családunkban. 

Bár ez enélkül is ment volna, de talán így még jobban jöttek a libabőrök olvasás közben, még jobban sokkolt az egész.  Erősen ható, megrázó történet, úgy gondolom, hogy nálam biztosan az év könyve lesz pszichológiai thriller kategóriában.

2022. május 26., csütörtök

Koniorczyk Borbála - Merker Dávid: Hosszúlépés Budapesten

Séták, titkok, történetek

Budapestet alig ismerő vidékiként nagy érdeklődéssel fogtam kezembe ezt a könyvet. Éppen valami hasonlót képzeltem el, amikor először olvastam róla.

Egy nem hagyományos útikönyvet Budapest egyes részeiről, a házak és lakóinak történetével. Sétáink közben bárhol meglátok egy érdekes, hangulatos, különös házat, mely lehet hogy a szépségével, de az is lehet, hogy a csúnyaságával, elárvultságával hívja fel magára a figyelmemet, mindig kíváncsi vagyok arra, kik lakhatnak benne, kik építhették, vajon milyen története van. 

2022. május 25., szerda

Cecelia Ahern: Szeplők


Cecelia Ahern olyan szerző, akitől bármikor szívesen olvasok, kellemes élményeim maradtak a könyvei után, nem csalódtam még benne. Mint mindenkinek, neki is vannak nagyon jó és még jobb könyvei, nem mindegyik egyforma, de a Szeplőket a nagyon jó könyvei közé sorolnám. 

A történet főszereplője Allegra Bird, aki elhagyva barátait,  szeretett szigetét még jobban szeretett édesapját Dublinba költözik, hogy végrehajtsa önmagának kitűzött nagy vágyát, hogy felkutassa édesanyját, aki születésekor elhagyta. 

Másik nagy álma az volt, hogy rendőr lehessen, de ez nem sikerült, ezért Dublinban parkolóőrként dolgozik, elképzelése szerint ez kicsit közel áll a rendőri feladatokhoz. 

2022. május 23., hétfő

Németh Krisztina: A hazara

Valahol élnem kell

Még a felénél sem tartottam, amikor már javasoltam anyukámnak ezt a könyvet, aki gyorsan el is szaladt a könyvtárba és szerencsére sikerült  is azonnal kikölcsönöznie. Két nap múlva pedig örömmel mesélte, hogy már mindjárt befejezi, és nagyon tetszik neki, fantasztikus könyv.

Az év egyik legjobb könyve címet is megkapja nálam, mindegy milyen könyvek jönnek még az évben, miket fogok még olvasni, A hazara megkapja a dobogón az első helyet, legfeljebb kerülnek még mellé. A könyvről A magyar szerzőkért facebook oldalán olvastam először, és annyira magával ragadott és megfogott egy értékelés, hogy azonnal megkerestem én is a könyvtárban.

2022. május 19., csütörtök

Vass Norbert: Mindenki!

Koncertek, történetek a beat és a rock aranykorából

"Mindannyiunk életében kell legyen egy novemberi délután, amikor a vihar elcsendesül, és megszólal a zene. Attól fogva mese nincs. Dalok jutnak eszünkbe, amikor öröm ér bennünket, amikor szomorúak, szerelmesek, elcsigázottak vagy büszkék vagyunk. Lemezeket teszünk fel, ha elveszítünk valakit vagy hogyha társra lelünk, de sokszor saját magunkra is dalokon keresztül ismerhetünk."

Az én életemben sok megmosolyogtató történet van, ami a zenéhez kapcsolódik. Legalábbis a gyerekeim megmosolyogják, és ma már én is nevetve gondolok vissza ezekre a pillanatokra.

2022. május 17., kedd

Idén is igazi programdömpinggel vár a Művészetek Völgye fesztivál!

Július 22. és 31. között több, mint 2000 programmal csalogat a Balaton-felvidékre a Művészetek Völgye. Nagyszínpados koncertek, mesés panoráma, színház, újcirkusz, kortárs irodalom, izgalmas produkciók, beszélgetések, workshopok, kiállítások várnak idén is mindenkit az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.

Immáron 31. alkalommal a nyár legjobb tíz napján olyan, mintha mindenki a Művészetek Völgyében lenne: a fesztivál ideje alatt a zenei színpadokon szinte a teljes hazai könnyűzenei paletta megfordul, de itt helye van a jazznek, a folknak, a világzenének és a komolyzenének is. Társulatok bútoroznak be egy-egy napra a Színház Színpadra és a Cirque du Tókert hatalmas cirkuszi sátrába, megszólal az irodalom a Kaláka Versudvarban és a Poket Udvarban, kiállítások várnak a tűzoltószertárban, a buszmegállóban vagy éppen a templom kertjében, alkotó kezek tevékenykednek a különféle workshopokon, de a Balaton-felvidéki táj is felfedezésre kalauzol. 

2022. május 16., hétfő

Dr. Belső Nóra: Félelem, szorongás, pánik


Hogyan találjuk meg a kiutat?


Nem ismerek olyan embert, aki ne szorongana valamiért. Van akinél rövid ideig tart és sikerül saját magában, magával feldolgoznia a szorongásának okát és van, akinél tartós ez az állapot. Rövid ideig tartó szorongásai mindenkinek vannak. Egy munkahelyen, egy közösségben, egészségügyi probléma esetében, párkapcsolatban és társas kapcsolatokban, tragédiák esetén és még rengeteg okból szoronghatunk.

Nem foghatjuk ezt csak szigorúan a mai világra, bár mai helyzetünkben konkrétan tényleg rengeteg okunk van szorongani, gondoljunk csak a covidra és a háborúra.

2022. május 11., szerda

Elle Cosimano: Finlay Donovan ölni tudna


Finlay Donovan 1.

Ez a könyv nekem annyira bejött, hogy igazán kíváncsi vagyok, hogy mit tartogat még a szerző a következő részekre, és nagyon drukkolok neki, hogy tudja tartani ezt a szintet, mert ez az első rész zseniálisan szórakoztató volt.

Egy őrült krimiparódia, melyben Finlay Donovant, a kétgyermekes, válófélben lévő, mindig rohanó és anyagilag teljesen leégett anyukát, aki nem mellesleg író, de éppen nem megy neki az írás, és a családjából senki nem igazán nézi foglalkozásnak azt, hogy ő könyvet ír, szóval Finlay-t véletlenül bérgyilkosnak nézik, és felkérik egy gyilkosságra egy olyan összeget ígérve ezért, amivel minden anyagi gondját meg tudná oldani. 

2022. május 9., hétfő

Freya Sampson: Az utolsó könyvtár


"Sokat elárul az emberről, hogy milyen könyveket vesz ki a könyvtárból."

Így kezdődik ez a könyv, és ez minden  valószínűséggel igaz. Néha én is kíváncsian nézem a kölcsönzőpultnál sorban állva, hogy miket kölcsönöznek ki mások és néha érnek meglepetések. Ha viszont magamból indulok ki, akkor ez a mondat nem mindig állja meg a helyét, mert legutóbb például a fiamnak, Bencének is kölcsönöztem. Így került hozzám a Nagy etimológiai kéziszótár és mindenféle bélyeggyűjtéssel kapcsolatos könyvek. 

De éppen ez a csodálatos a könyvtárban, hogy szinte bármit megtalálhatunk. Olyan könyveket is, amiket már régóta nem kapni a boltokban és ha lehet is, nem tudunk mindent könyvet megvásárolni, sem pedig tárolni. Imádok a könyvtárban böngészni, levenni egy könyvet, elolvasni a fülszöveget, és eldönteni, hogy érdekel-e vagy sem.

2022. május 5., csütörtök

Krasztev Péter (szerk.): Roma hősök

Öt európai dráma

Ez a könyv a kortárs roma drámairodalom 5 friss alkotását mutatja be, mely alkotások tökéletes témái lehetnek drámafoglalkozásoknak, beszélgetéseknek és vitáknak. Többszereplős színdarabokat olvashatunk ebben a kötetben, mintegy folytatásaként az első Roma hősöknek, amelyben monodrámák szerepeltek.

A Független Színház Magyarország második roma drámakötetében magyar, román, ukrán, délszláv, angol, azaz európai darabokat olvashatunk. Járunk a második világháborúban, a koszovói háborúban, a mai Erdélyben, a hetvenes években és napjainkban játszódó történetet is megismerünk ezekben a drámákban.

2022. május 3., kedd

Michelle Icard: Hogyan beszélgess vele?

14 téma és rengeteg hasznos ötlet, ami segít kapcsolódni a 14 évesekhez

Saját tapasztalat, hogy néha még a 16-17 évesekhez sem könnyű kapcsolódni, beszélgetést kezdeményezni. Amikor hazajön az iskolából és megkérdezem tőle, hogy mi újság, kapásból rávágja, hogy semmi  és már megy is a szobájába. Amikor viszont ismét előbújik néhány perc múlva ebédelni, akkor már legtöbbször lehet vele normális beszélgetést folytatni. 

Azt tapasztaltam, hogy az én 16 évesem először letudja a kellemetlen dolgokat, például egy rosszabb jegy, vagy egy dühöngeni való dolog az iskola miatt, és ha ehhez én jól viszonyulok, nem letolást kap a rossz jegyért, hanem érdeklődést és megértést, akkor már tovább folyik a beszélgetés mindenféle olyan dologról, ami őt is érdekli és szívesen beszél róla.