2022. július 12., kedd

Bokor Katalin könyvei: Gyógyíthatatlan és Táplálékod legyen a gyógyítód!

Gyógyíthatatlan?

Mozgásszervi betegségek
Csontritkulás

Több helyen is találkoztam már Bokor Katalin nevével, aki természetgyógyászati tanácsadóként mutatkozik be a könyv előszavában. Ami azt jelenti, hogy nem akar gyógyítani, pusztán tanácsokat ad, amiket aztán vagy megfogadnak vagy nem. Katalin elkötelezett híve az egészséges étkezésnek, ezt a könyvét a csontritkulás témája miatt vettem ki a könyvtárból. 

Egy bizonyos életkor fölött már törvényszerűnek tartják a mozgásszervi betegségeket, de a fiatalokat sem kíméli, főként ha más egészségügyi problémák is jelen vannak, ezek a betegségek erősíthetik egymást. 

Ez egy régi kis könyvecske, de annál több segítő szándék és jóindulat van benne, Katalin példákon és eseteken keresztül mutat be gyógyulásokat és kudarcokat is. A kudarcok okaira is rávilágít és biztat a kitartásra és az egészséges életmódra. 

A könyv első részében a különböző mozgásszervi betegségeket mutatja be, mozgáskorlátozottság, ízületi, reumatikus fájdalmakról olvashatunk. Formáiról, okairól, természetes gyógymódokról, megelőzésről.

Katalin a könyv születése előtt 25 évvel megkapta a gyógyíthatatlan diagnózist reumás betegségére. Azonban ekkor lehetősége volt Brazíliába utazni, ahol megismert és saját magán megtapasztalt egy terápiát, valamint nagyon sok mindent megtanult a betegségével kapcsolatban. 

A könyv második részében a csontritkulásról olvashatunk, Katalin nagyon inspiráló sorai elgondolkodtatnak és rengeteg hasznos tanácsot adnak a betegségek kezelésére, de a megelőzésre is. Könyvében nagy szerepet kap a hite, mely mindig segített átvészelni, túlélni a nehéz pillanatokat. 

Bea

"Előadásaimon mindig fel szokták tenni a kérdést, hogy hányszor együnk egy nap. A válaszok általában egyformák: ki kétszer, ki háromszor, ki ötször tanácsolja. Mikor a kérdést folytatva szóba kerül, hogy naponta hányszor kell székletnek lennie, akkor az emberek 90 %-a azt mondja, hogy egyszer. Csak igen kevesen gondolkodtak el azon, hogy az lenne az ideális, hogy ahányszor táplálkozunk, annyiszor legyen székletünk is. Az az étel a legegészségesebb, melyet szervezetünk gyorsan megemészt, és hamar eltávolít a testből. Ennek pedig elsőrendű segítője a rendszeres, egészséges táplálkozás, elegendő rostos és nyers anyagot tartalmazó táplálék és önmagunk idegrendszeri ránevelése arra, hogy erre a királyi helyre többször is járjunk."

*****

"Az önsajnálat csak betegebbé tesz, ezért el kell felejteni."

******

"Tanuljunk meg örülni a napfénynek, a madárcsicsergésnek,
a legkisebb virágnak, egy jó szónak is.
Ismerjük meg a belső béke és öröm boldogító érzését.
Csak rajtunk áll!"



Bokor Katalin: Táplálékod legyen gyógyítód!


Bokor Katalin egy nagyon inspiráló, nagyon szerethető, kedves, akarattal és jó szándékkal teli ember. Ebben a könyvében, - melyre szerencsére, szintén sikerült rátalálnom a könyvtárban -, őt is jobban megismerhetjük. Egyszerre memoár és segítő könyv. 

Már a Gyógyíthatatlan című könyvében is megtudunk róla egyet s mást, ebben a könyvében viszont egészen gyermekkoráig vezet bennünket Katalin, mesél szüleiről, családjáról, hétköznapjaikról és étkezési szokásaikról. A szülei vegetáriusok voltak, ahogy ő mondja, így ebből következik, hogy a gyermekeik sem ettek húst. Katalin hetedik gyermekként született, gyermek- és fiatalkorát csont- és lábfájásai keserítették meg, kórházról kórházra járt, felnőttkorában derült ki, hogy egy csont tbc-t élt túl gyermekként, melynek fájdalmas tünetei évről évre kiújulnak, de az ilyen betegek nem élnek hosszú életet. Katalint az orvosok világosították fel, hogy vegetárius életmódjának köszönheti, hogy még ma is él. 

Elolvashatjuk dióhéjban fantasztikus életét, majd csodálatos gyógyulásait, miközben megismerhetjük mély, megingathatatlan hitét, mely élete összes nehézségén átsegítette. Részletesen mesél arról, hogyan került Brazíliába, egy Sao Paolói kórházba, hogy természetgyógyászatot tanuljon. Mesél ott megismert emberekről, betegekről, orvosokról, gyógyulásokról, módszerekről.

A könyv jelentős részében az étkezésről, testünk egészséges táplálásáról olvashatunk. Megtudjuk mi a három legnagyobb ellenség a konyhában, milyen helytelen főzési szokásokon kellene változtatnunk, és sokat megtudunk az emésztésről, amit nyilvánvalóan az étkezés befolyásol. Megismerjük a gyógyító, egészséges táplálékokat, hasznos gyógynövényeket, 

Természetes gyógymódokról, masszázsokról, gyógytornákról olvashatunk, találkozunk különféle kúrákkal, étkezési tanácsokkal, majd a könyv végén Katalin jól bevált receptjeit olvashatjuk. 

Bár a könyv régen íródott, ma is érvényes tudnivalókról mesél, Bokor Katalin életével bizonyítja be a könyv és gondolatai, tudása helyes mivoltát, hiszen 87 évesen még mindig hirdeti az egészéges étkezés fontosságát. Vallja, hogy mindennap van miért örülni és hálát adni, mert egy hálálkodó szív felül tud emelkedni a bajokon, nehézségeken. 

Bea

"Minden ember szeretne erős lenni fizikailag és lelkileg is. Ideg-lelki terápiáról tartott előadásaimon sokszor felmerül a kérdés: ha a testünket, átlagosan naponta háromszor tápláljuk hogy fizikai erőnk legyen, vajon a lelkünket hányszor tápláljuk - vagy tápláljuk-e egyáltalán?"

*****

"Az élet egy nagy ajándék, s nem szabad, hogy rossz szokásainkkal,
amelyeknek rabjai lehetünk, tönkretegyük."

*****

"Elfogadni életkörülményeinket sokkal jobb, mint állandóan emésztenünk
magunkat azokon a dolgokon, amiken nem tudunk változtatni.
Energiánkat csak a megváltoztatható dolgokra
használjuk fel, s tudjunk különbséget tenni a kétféle dolog között."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése