2022. június 10., péntek

Linn Skåber: A szívem egy bezárt bódé


Kamaszmonológok


Nemrég olvastam ennek a könyvnek a "párját", melynek hasonlóan eredeti és különös címe van, a Ma négykézláb akarok járni. Korban ahhoz a könyvhöz állok közelebb, de mivel én magam is voltam kamasz és kamaszgyermekeim is voltak és még jelenidőben is van, ez a könyv sem hagyott hidegen. 

Hasonlóképpen gyönyörűen illusztrált, mint a felnőttmonológok, a képek nagyon megteremtették azt a hangulatot, azt a bizonytalanságot, kíváncsiságot és várakozást, amit a kamaszok éreznek magukban. Az érzések bizonytalanságát és a felnőttlét bizonytalanságát, merre tartanak, mit szeretnének, mi lesz belőlük, ha egyszer felnőnek. 

A kamaszok rengeteg szomorúságot is hordoznak magukban, mert ebben az életkorban még az átlagostól is érzékenyebbek. A könyv írásai úgy születtek, hogy a szerző olyan fiatalokkal találkozott, akik a kamaszkor kellős közepén járnak. Ücsöröghetett velük, beengedték a szobájukba, elkísérhette őket saját programjaikra, miközben elmesélték, hogy milyen érzés tinédzsernek lenni. 

A könyvben vannak szó szerinti idézetek a fiataloktól és vannak írások, melyet a szerző az ő érzéseik, elbeszéléseik nyomán írt meg. Megállapíthatjuk és ezek a fiatalok is elmondják, hogy kamasznak lenni nehéz és embert próbáló dolog.

A szerző gördülékeny és nagyon szerethető stílusban közvetíti az érzelmeiket, a gondolataikat egy nagyon bizonytalan életkorból. Amikor nem csak ők nincsenek tisztában saját magukkal, de sokszor a szülők nem tudnak közel férkőzni a saját gyermekükhöz, mert mintha egy védőfalat építene saját maga köré, talán ő sem tudja miért. Vagy talán tudja, de nem mondja el, és lehet, nem is tudja és nem is akarja elmondani, ezért nehéz annyira mindenkinek.

A felnőtt olvasók, szülők számára egy nagyszerű emlékeztető arra, hogy ők is voltak fiatalok, meg nem értett kamaszok, nekik is voltak problémáik, ezért esetleg nagyobb empátiával fordulhatnak a kamaszok felé. 

A kamaszoknak pedig megmutatja ez a könyv, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal, a gondolataikkal. Minden írásban ott bujkál a szomorúság, a komolyság, nem is olyan könnyű olvasni a fiatalok sokszor megdöbbentő érzéseiről és gondolatairól így felnőttként. 

A könyv elfogadást és nyitottságot teremt mindenféle élethelyzet és nemi hovatartozás felé, támogató és megértő. Nagyon jól megragadják a történetek a fiatalság mai küzdelmeit, mennyire aggasztja őket mások véleménye, a beilleszkedés, az elvárásoknak való megfelelési kényszer, a közösségi média.

Hormonok, szorongás, feszültség, félelem, szomorúság, megbánások és választások. Olvashatunk szülőkkel való kapcsolatokról, gyermekkori emlékekről, a vágyódásról a gyermekkor után, a várakozásról a felnőtt lét felé, első szerelmekről és szerelmekről, lányokról, fiúkról, bántalmazásról, kirekesztésről, családról, a kamaszok és a család viszonyáról, betegségről, halálról, tehát mindenről, ami csak belefér egy kamasz lelkébe, szívébe és fejébe. Az pedig nem kevés. 

Minden korosztálynak ajánlom ezt a könyvet, mert nem csak a kamaszokat érinti. Érinti a szüleiket, a nagyszüleiket, a barátaikat, a rokonaikat. Nekünk, nem kamaszoknak az a feladatunk, hogy segítsük őket ezen a nehéz időszakon át sok szeretettel, megértéssel és türelemmel. 

Bea


"Ilyen érzés kamasznak lenni. Mintha csak valaki átrendezte volna a szobádat a tudtod nélkül, anélkül, hogy megkérted volna rá. Hirtelen minden ismeretlen, teljesen más, te pedig ott állsz az új szobádat fürkészve, és arra gondolsz: mi ez a váratlan változás? Mi történt itt? Hol vannak a játékaim, az érzéseim, a biztonságom és az ismerős illatok? Hová lett mindez? Ez itt az enyém lenne?"

*****

"Egy lyuk a házban. Egy lyuk az életben. Egy lyuk Richardban. Az apa soha nem jött vissza, bármennyit sírt is Richard, bármennyit kábítószerezett is az anyja, bármennyit verte is Richard bátyja Richardot olyasmiért, amit nem értett, csak sejtett. Talán a Kis Richardot hibáztatta, amiért az Öreg Richard elment? Talán tényleg az ő hibája volt. Talán ezért verték. Nem tudta. Nem tudta, miért verik."

*****

"Amikor a felnőttek a szerelemről beszélnek, olyan egyszerűnek hangzik."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése