2021. november 22., hétfő

Sarah McCoy: Marilla a Zöld Oromból


Akinek ismerős a Marilla név és a Zöld Orom, az valószínűleg olvasta az Anne-könyveket, vagy látta a filmeket, és talán éppen annyira kíváncsi volt vagy lehet erre a könyvre, mint én.

Kíváncsi arra, hogy Marilla és Matthew, a szeretnivaló testvérpár hogyan maradtak ketten Zöld Oromban, miért nem alapítottak családot, hogyan jutott el az életük odáig, ahonnan megismertük őket. Meg is tudtam mindent, sőt még sokkal többet is, mint vártam. 

Prince Edward szigete - a békesség, a szeretet, a bajtársiasság és összetartás helye, ezek maradtak meg bennem az Anne-könyvekből. Most örülök, hogy nem olvastam még el mindet, mert így ismét visszatérhetek majd Avonlea-be és a szigetre, amikor olvasom majd az elmaradt részeket. 

Mindenkit nagy élmény volt megismerni fiatalon, a kislány Marillát pedig nagyon a szívembe zártam. Megtudhatjuk, hogyan indult a barátságuk Rachellel és hogy alakult Marilla élete, milyen érzelmekben és eseményekben volt része, mi és ki formálta, alakította a gondolkodását, kik voltak rá hatással és mi történt a családjában, ami elvezetett odáig, hogy életük delén ketten élnek Zöld Oromban, Marilla és Matthew.

A történetet Marilla szemszögéből ismerjük meg és karaktere hű marad ahhoz a Marillához, akit L. M. Montgomery könyveiből megismerhettünk és megszerettünk. Az érzelmeit magába záró, nehezen megnyíló, de csupa szív Marillát, akinek bemutatásában megismerjük a szüleit, az ifjú Matthew-t, Rachelt, Izzy nénit, John Blythe-t és Avonlea többi lakóját. 

Marillának édesanyja halála után gyorsan kellett felnőnie, gondoskodnia édesapjáról és bátyjáról, Matthew-ról. Nyomon követhetjük, hogyan birkózik meg a lelki fájdalommal, mibe temeti bánatát. Ott vagyunk az első ribizlibor készítésénél, a hímzéseknél a Hölgyek Segélyegyletében, látjuk bimbózó románcát és azt is, hogyan küzd benne a szerelem utáni vágy és az otthonához való ragaszkodás és tudjuk is, hogy melyik lett a győztes. 

Nagyon érdekes momentumokat olvashatunk Kanada történelméről, politikai változásairól, a társadalom reagálásáról, Izzy nagynénjén keresztül bepillanthatunk a föld alatti vasút  mozgalmába és az akkori közhangulatba. 

Fantasztikus hangulata volt ennek a könyvnek, imádtam minden sorát. Szerettem, hogy ott lehetek Zöld Orom megszületésénél, a jótékonysági vásárokon, a vasárnapi templomi alkalmakon, a hímzőkörben és hallhattam a pletykákat a derék, jólelkű Avonlea-i lakosoktól. 

Nem voltak előzetes elképzeléseim Marilla fiatalkoráról, így nem ért egyáltalán csalódás. Azért azt sajnáltam, hogy nem tudta magát átadni a szerelemnek, és ha nem ismerném L.M. Montgomery történeteit, akkor még mérges is volnék rá, hogy miért viselkedett úgy John Blythe-tal ahogy, de az az igazság, hogy valahol meg nagyon is megértettem, és ha a szerelem győz, akkor hogyan jutottunk volna el ahhoz a pillanathoz, mikor Matthew és Marilla magához fogadja az árva Anne-t.

Szívesen olvasnék még egy második részt is az előzményekből, vagy akár egy Avonlea-hez hasonló falucska lakóinak életéről Sarah McCoy tollából.

Bea


"Az egyetlen megjósolható eleme a következő napnak,
hogy megjósolhatatlan, mit tartogat."

*****

"A nagyszerűséget bárhol meg lehet találni. Nem kell nagyszabásúnak lennie.
A nagyszerűség a hétköznapiságban rejlik. Talán ott a leginkább."

*****

"Ki mondta, hogy egy férfinak vagy egy nőnek muszáj férjnek vagy feleségnek lennie?
Hiszen egyszerűen önmaguk is lehetnek. Ráadásul a világban nagyobb bajok is voltak,
mint a szerelem, a gerlék és az esküvői harangok."

2 megjegyzés:

  1. Nekem is kedvencem! Örülök, hogy neked is pozitív élmény volt!:) Jó volt olvasni az értékelést és összefoglalót!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sőt, te hívtad fel rá a figyelmemet, amikor írtad, hogy most azt olvasod. Én meg gyorsan a várólistámra tettem. ;)

      Törlés