2020. augusztus 11., kedd

Lori Gottlieb: Akarsz beszélni róla?


Szerintem nincs olyan ember, akinek időnként ne lenne szüksége egy terapeutára, egy ember közelségére, aki megnyugtathatja, aki akár csak azzal, hogy meghallgat, akár a támogató szavaival átsegít egy nehéz helyzeten. Ha szerencsés az ember, akkor vannak olyan barátai, akiknek a segítségével túl tud lépni a kritikus  élethelyzeteken, mert lehet az is elég, ha kibeszéli magából a problémákat, és máris máshogy látja a dolgokat, látja a megoldást, a továbbvezető utat.

Van azonban olyan, amikor nem elég a barát, nem elég elfogulatlan, vagy egyáltalán nincs is barát, mert igazán probléma esetén jön rá az ember, hogy nincsenek is barátai tulajdonképpen, akiket addig annak hitt, azokról kiderülhet, hogy nem is azok, és akikről nem gondolta, azokról hirtelen kiderül, hogy sokkal jobban számíthat rájuk. No de ez már egy másik téma.

Ha nincs a közelben segítség, akkor bizony egy pszichológushoz fordulni sem ördögtől való dolog, ez a könyv pedig megmutatja azt, hogy a pszichológus, a terapeuta is ember, aki ugyanúgy átél nehéz helyzeteket, felbukkannak az életében olyan problémák, amikor nem lehet önmaga pszichológusa, amikor külső segítséget kell igénybe vennie. Ha jól akarja végezni a saját munkáját, ha segíteni akar a saját pácienseinek, akkor szüksége van arra, hogy őt is meghallgassa valaki, hogy rajta is segítsenek.

A könyv szerzője és főhőse Lori Gottlieb, Los Angelesben praktizál, mellette ír, könyvei bestsellerek lettek. Egyik nap elhagyja a Pasi, akivel már házasságot terveztek, de a Pasi rájön, örül, hogy az ő gyerekei már felnőttek, és nem akar gyereket a családba. Nem családot akar, hanem egy boldog párkapcsolatot. Ezzel nem lenne semmi baj, ha Lori is így gondolná, de Lorinak már van egy kisgyereke, akiről a Pasi már akkor is tudott, amikor megismerkedtek. 

Ebben a történetben ez az az eset, amikor a terapeuta is kiborul és meg kell találnia a maga pszichológusát, ami nem is olyan egyszerű, de végül sikerül és Lorival tarthatunk a terápiás üléseire, megismerhetjük, hogyan lett filmes szakemberből pszichológus, hogyan lett anya és egyáltalán, milyen problémái vannak egy egyedülálló anyaként élő terapeutának.

Mindemellett megismerjük a pácienseit, illetve klienseit, mert ő szándékosan nem nevezi őket pácienseknek, és felülünk arra az érzelmi hullámvasútra, amit az ő problémáik és életük kelt bennünk. Figyelemmel kísérhetjük a bennük végbemenő változásokat, mert az élet egyik legfontosabb folyamata az állandó változás és azok feldolgozása, elfogadása. A változásra való hajlamunk és a változás lehetősége segíthet bennünket át életünk nehézségein. Változtathatunk a másokhoz fűződő viszonyainkban és a hétköznapok apróságai iránt végrehajtott változásaink is meglepően sok változást hozhatnak az életünkbe. (Ez a bekezdés tele van változással. :D)

Lori könyvében több nagyon érdekes, különleges klienst ismerhetünk meg, de én hiszem, hogy minden ember különleges, érdekes és egyedi, ha hajlandóak vagyunk a figyelmünket és időnket rászánni egy embertársunkra, családtagunkra, akkor erről meg is bizonyosodhatunk.

Hihetetlenül őszinte pillanatoknak lehetünk részei, miközben a szívünk elfacsarodik és együtt próbáljuk feldolgozni az érintettekkel a halál közelségét, elfogadni a bekövetkező halál tényét, elgondolkodni rajta, hogy egyáltalán miként lehetséges ez. 

Vagy egy öntelt, cinikus és egoistának tűnő páciens maga köré növesztett páncélja alá láthatunk és megérthetjük, hogy mitől szorong, mi nyomasztja, mi elől menekül és miért nem tudja felszabadultan élvezni az életét, miért nem tudja kimutatni a szeretetét, miért fél boldog lenni.

Gyász, fájdalom, csalódások, depresszió, szorongás, függőségek, félelem, minden emberi érzelemmel találkozhatunk ennek a néhány páciensnek az életén keresztül, sírunk és nevetünk, reménykedünk és várakozunk, erőt merítünk és következtetéseket vonunk le. Magunkra ismerhetünk egy-egy problémában, bizonyos fájdalmakat már mi magunk is átéltünk, megvizsgálhatjuk magunkat, mi hogyan dolgoztuk fel, feldolgoztuk-e és rendben vagyunk-e. 

Egyszerre segítő könyv Lori Gottlieb könyve és egy jó regény is egyben, érdekes, izgalmas és tanulságos. Egyrészt életeket, történeteket ismerhetünk meg, emberi tragédiákat, családi konfliktusokat élhetünk át, másrészt megismerhetjük ezeknek a másik oldalát, azt ahogyan egy terapeuta megközelíti ezeket a problémákat. Nagyon tanulságos volt egy másik perspektívából látni minden gondot, bajt, azt pedig szintén különleges élmény volt végigkövetni, ahogyan a páciensek változnak, fejlődnek, világosabban látják önmagukat, az életüket, és máshogy viszonyulnak a környezetükhöz, mert rájönnek, hogy a életük kulcsa tulajdonképpen a saját kezükben van. 

Mindez igaz Lori életére is, az ő változását, gyógyulását is közelről figyelhetjük, mindemellett élvezhetjük empátiáját, kedvességét, őszinteségét és humorát is. 

Nagyon jó könyv, ajánlom mindenkinek, akinek sikerült felkeltenem az érdeklődését. 

Bea

A könyvet IDE KATTINTVA megrendelhetitek. 

"A szentjánosbogarak is szeretik a sötétet. Szépség is lakozik ott.
De azt csak akkor látjuk meg, ha be is nézünk oda."

*****

"Bizony- néha mi magunk vagyunk a pokol.
Időnként mi okozzuk magunknak a gondokat.
És ha képesek vagyunk változtatni a szokásainkon,
 akkor bámulatos dolgok történhetnek."

*****

"Félünk attól, hogy a szüleink nem nézik jó szemmel az életünket,
és félünk elfogadni önmagunkat. Félünk a betegségektől és a jó szerencsétől.
Félünk az irigységtől és attól, hogy túl sok jutott nekünk.
Félünk változtatni, és félünk nem változtatni.
Félünk, hogy történik valami a gyerekeinkkel, a munkánkkal.
Félünk a tehetetlenségtől, és attól is félünk, ha hatalmunk van.
Félünk attól, milyen rövid az élet, és milyen hosszú a halál.
(Félünk, hogy a halálunk után nem marad nyom utánunk.)
Félünk felelősséget vállalni a saját életünkért.
Néha eltart egy ideig, amíg bevalljuk a félelmeinket, különösen önmagunknak."

*****

"...túl sok szülő nehezíti meg a gyermeke életét azzal,
hogy túlságosan is igyekszik megkönnyíteni." 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése