2020. augusztus 13., csütörtök

Ellen de Visser: A gyógyító beteg


Orvosok és ápolók történetei

Nem kevesen lehetnek, akiknek már volt rossz, kellemetlen, akár megalázó élményük az egészségügyben, ami olyannyira mély nyomokat hagyott bennük, hogy egy életre szóló szorongást alakított ki a kórházi vizsgálatokkal, kezelésekkel, de akár csak egy egyszerű vérvétellel szemben. 

Ilyenkor gondolhatunk arra, hogy az orvos, az ápoló is ember, lehet rossz napja, de azt gondolom, hogy ezeket a gondokat otthon kell hagynia, és nem a pácienseken, betegeken levezetni a feszültséget. 

Persze van, amikor semmiféle magyarázatot nem találunk az orvos, vagy egy ápoló viselkedésére, nem értjük, miért viselkedik velünk kiállhatatlanul és miért nem végzi lelkiismeretesen a munkáját.

Természetesen tisztelet a kivételnek, mert abból is nagyon sok van, sőt én merem remélni, hogy abból van a több. A lelkiismeretes, kedves, gondoskodó, szakmáját magas szinten művelő egészségügyi szakemberekből.

Ebben a könyvben olyan orvosok és ápolók mesélik el történeteiket, akiket egy betegük segített ahhoz, hogy érzékenyebbek, együttérzőbbek, figyelmesebbek legyenek. Mind emberileg, mind szakmailag megváltoztatták őket az elmesélt esetek, amelyeknek ők maguk is részesei voltak, amiből tanultak és a későbbiekben teljesen máshogy viszonyultak a pácienseikhez, mondhatjuk azt is, hogy ők is emberként viselkedtek és emberként bántak a betegekkel is. 

Egyszerre nagyon szomorúak és nagyon szépek ezek a  történetek, megérintenek, meghatnak és reményt adnak. Mert az nyilvánvaló, hogy egy egészségügyi dolgozó nem azonosulhat minden beteggel, szükség van arra, hogy távol tudja magát tartani érzelmileg a betegektől, különben nem tudná megbízhatóan elvégezni a munkáját, mert ő maga is belerokkanhatna a sok tragédiába, de vannak olyan esetek, amikor ez nem sikerült, amelynél valami okból kifolyólag az átlagosnál közelebb kerül egymáshoz az orvos, az ápoló és betege, és mindannyian tanulnak belőle.

A beteg azt, hogy az orvos, az ápoló is ember, vagy azt is mondhatjuk, hogy nem minden orvos játszik megközelíthetetlen és megkérdőjelezhetetlen istent, és az ápolók valóban érző szívű, gondoskodó emberek, az egészségügy dolgozói pedig azt tanulhatják meg, hogy a beteg is ember, sőt egészséges ember volt valamikor, és bárki kerülhet ugyanabba a helyzetbe, kerülhet a másik oldalra.

Az élet sebezhetősége, végtelensége, szépsége és minden nehézsége ott van ezekben a történetekben. Megmutatja, hogy nem kevesebb lesz egy orvos attól, ha érzelmileg is megérinti egy eset, egy ember, ha valamiért közelebb kerül emberileg is hozzá. Inkább sokkal több lesz tőle, és nem csak ő, hanem az elkövetkező betegei is profitálnak abból a tapasztalatból, tudásból, amit egy-egy bizonyos esetből az orvosok, ápolók tanulnak.

Több, mint 70 szakember meséli el a könyvben életének azt a történetét, ami megváltoztatta a gondolkodását, ami jobban megérintette, mint az addigiak, amitől másként viszonyul az egész hivatásához. 

A könyv szerzője tudományos újságíró, a könyv ötlete a holland de Volkskrant napilapnál indított cikksorozatából nőtte ki magát. A cikksorozatnak nagy sikere lett, az olvasókat meghatotta a szakemberek őszintesége és bizony néhány beteg is megmutatta kedvesebb oldalát az orvosának, mert azt azért el kell ismernünk, hogy vannak nagyon nehéz természetű betegek is, és nem, nem lehet mindent a betegségre fogni. Embernek kell maradni minden körülmények között, méghozzá jó embernek. Ebben is segíthet ez a könyv. 

Bea

A könyvet IDE KATTINTVA megvásárolhatjátok. 

"Azóta több, mint húsz év telt el, de az az éjszaka megtanította nekem, 
milyen fontos, hogy képesek legyünk értékelni az apró dolgokat. 
Kávézni a feleségemmel, együtt aludni, találkozni a barátokkal
- a boldogság a körülöttünk lévő emberekkel való kapcsolatból áll.
Az élet a halhatatlanság illúziója. Egyszer eljön a búcsú, gondoskodjunk róla,
hogy sok szép emlékünk maradjon."
/Erwin Kompanje klinikai etikus (58)/

*****

"Egy orvos, aki nem tudja, mit csináljon a beteggel, 
köteles keresni olyan valakit, aki esetleg segíthet."
Marc Scheltinga érsebész (58)

*****

"Legyünk nyitottak, tartsuk lehetségesnek azt, hogy másképp állnak a dolgok,
mint ahogy gondoljuk. Olyan gyakran vagyunk bizonyosak valamiben,
de bármiről is legyen szó, nem baj, ha olykor tévedünk."
Idije Pijnenburg nővér (62)

*****

"Most nagyon elfoglalt vagy - mondta nekem -, szeretnél mindent elérni,
de ne csak előre nézz, vedd észre, hogy az oda vezető út is szép.
Ha majd idősebb leszel, és visszatekintesz az életedre, rájössz,
hogy többször kellett volna egy kicsit megállni és elgondolkodni, ahelyett,
hogy rohannál tovább." Megtanította, hogy hálásnak kell lennem azért, amim van.
"Értékeld a kis dolgokat, figyel a körülötted lévőkre, mindarra, amit csinálsz."
Tommie Niessen ápoló (27)

*****

Az egészségügyi ellátás csodálatos szakma azoknak, akik szívesen segítenek másokon,
de létezik árnyoldala is. Rohansz, vigasztalsz, fontosak számodra a betegek,
gyakran még munkaidőn kívül is beugrasz hozzájuk,
de nem mindenki értékeli a jó szándékot.

Sandra Kleefstra, ápoló (39)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése