2018. október 10., szerda

Irány a világűr! és Irány a Föld!

Dr. Cristoph Englert - Tom Clohosy Cole: Irány a világűr!

Dr. Cristoph Englert a glasgow-i egyetem fizikaprofesszora. Kutatásai az elemi részecskék fizikájára és kölcsönhatásaira irányulnak. Ez az első gyerekkönyve. 

Az Irány  a világűr egy olyan igényes és tartalmas kötet, mely alapfokú, de alapos tájékoztatást ad a világűrről tudható ismeretekről. Földöntúli utazásra invitál az idő kezdetétől, a világűrön át a Tejútrendszerig és még azon is túlra. Megtudhatjuk hogyan születnek a csillagok, közelebbről megismerjük a fekete lyukakat. 


Sok érdekes információt megtudhatunk, mint például azt is, hogy az univerzum majdnem 14 milliárd éves. Vagy azt, hogyan jött létre a tér és idő, mi volt tulajdonképpen az ősrobbanás, aminek visszfényét ma is láthatjuk az égbolton. 

Számomra elképzelhetetlen és helyenként felfoghatatlan dolgok ezek, hiszen a mindennapi életben ritkán jár a fejünkben, hogy mi van a Földön túl. Amikor viszont egy ilyen könyv alkalmat ad elgondolkodni, és még újabb és újabb tudnivalókkal is szolgál, akkor úgy érezhetjük, mintha egy sci-fi filmben járnánk. 

Olvashatunk a mai világegyetem kialakulásáról, az elképzelhetetlenül végtelen nagyságáról, érdekességeket a gravitációról, a galaxisokról, melyekből a csillagászok becslése szerint több mint 100 milliárd van. Bepillanthatunk a Tejútrendszerbe, megismerhetjük a csillagok életét, a fekete lyukak titokzatosságát, sok új információt szerezhetünk be a Napról, a Naprendszerről, a bolygókról.

Fénysebesség, frekvencia, hullámhossz, akinek ez fizika órán kínaiul hangzott, az ebből a könyvből egy kicsit jobban megértheti a dolgokat. A Föld mágneses tere, a légköre és a földi ciklusok, azaz évszakok is nagyon érdekes téma, de a kisbolygók, üstökösök és meteoritok  is tartogatnak számunkra új információkat. 

Ami nem maradhatott ki az az űrutazás és űrkutatás igen izgalmas témája, valamint a kérdés, hogy élnek-e még rajtunk kívül a világűrben, van-e rá esély, hogy távoli bolygókon idegen civilizációk élnek.

Nagyon érdekes és hasznos könyv gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, gyönyörű illusztrációk kísérik végig a világűrben tett felfedezésünket.


"Néhány távolba küldött űrszonda fedélzetére ÜZENETEKET helyeztünk el, arra a nem túl valószínű esetre, hogyha a szondánkat egy nap megtalálná egy idegen civilizáció. De hogyan üzenhetünk egy ismeretlen fajnak? Nyilvánvalóan nem szavakkal. A Voyager-1 fedélzetén egy ARANYLEMEZT helyeztek el, ami 500 éven át lejátszható marad. A lemezen a lemez lejátszásához és dekódolásához szükséges útmutató ábrák is szerepelnek, valamint rajz mutatja a Naprendszer helyét a galaxisban. A lemez tartalmaz továbbá több mint száz fotót és hangfelvételt a Naprendszerről, a Földünkről, a tudományos fejlettségünkről, sportról, oktatásról és az emberekről."


Jo Nelson - Tom Clohosy Cole: Irány a Föld!

Ez a könyv a világűr után már jóval emberközelibb, ami nem is csoda, hiszen lakóhelyünkről, a Földről szól. Ám nem akárhogyan ismerhetjük meg Földünket, hanem egészen a földkéreg mélyétől a légkör tetejéig bejárhatjuk. Ami igen félelmetes utazás lesz, és egy hatalmas  csoda is egyben.

A földrészek kialakulása, a tájékozódás képessége, az Északi-sark és a Déli-sark, az Egyenlítő, a légkör különböző rétegei, az időjárás, az éghajlat csupa izgalmas dolog a bolygónkról. A földi világunk életközösségei, a tápláléklánc lehet, hogy nem fog nagy meglepetést okozni, de vajon mindenki tudja-e, hogy mik azok a "biom"-ok?

A víz körforgása, a folyók kialakulása és útjaik, a tengerpart megismerése és tektonikus lemezek, földrengések és vulkánok, egyszóval érdekfeszítő tudnivalók a Földünkről, melyekkel nem árt tisztában lennünk. A könyv elolvasásával olyan élményben lesz részünk, és legfőképpen a gyerekeinknek, minta egy igazán izgalmas és interaktív földrajzórán vettünk volna részt.

"A FÖLDI ÉLŐHELYEK hihetetlenül nagy része, 99 %-a vízben van. A szárazföldi élőhelyek a felszín alatti  néhány méteres mélységtől a fák csúcsáig terjednek, míg az óceán minden szintjén zajlik az élet, a felszíntől egészen a legmélyek árkok fenekéig.  És az óceánok nagyon mélyek, a legmélyebb részen majdnem elérik a 12 km-t."

*****

"A víz nem tűnik túlságosan izgalmas dolognak, ám nélküle nem lehetne élet a Földön. A bolygónk vízkészlete évmilliárdok óta megvan. Ha legközelebb esik az eső, vagy kezet mosol  csapvízzel, gondolj arra, mennyi helyen járhatott már az a víz."

*****

"A földfelszínnek csak 2 %-át takarja esőerdő, jobbára az Egyenlítő vidékén. Mégis, ezekben él a Föld állat- és növényfajainak TÖBB MINT FELE."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése