2016. január 30., szombat

Paula Hawkins: A lány a vonaton

Elképesztő lélektani thriller - a Hátsó ablak találkozása a Holtodiglannal.

Rachel ingázó. Minden reggel felszáll ugyanarra a vonatra. Tudja, hogy minden alkalommal várakozni szoktak ugyanannál a fénysorompónál, ahonnan egy sor hátsó udvarra nyílik rálátása. Már-már kezdi úgy érezni, hogy ismeri az egyik ház lakóit. "Jess és Jason", így nevezi őket. A pár élete tökéletesnek tűnik, és Rachel sóvárogva gondol a boldogságukra.
És aztán lát valami megdöbbentőt. Csak egyetlen pillanatig, ahogy a vonat tovább halad, de ennyi elég.
A pillanat mindent megváltoztat. Rachel immár részese az életüknek, melyet eddig csak messziről szemlélt.
Meglátják; sokkal több ő, mint egy lány a vonaton...

A könyv, ami már hetek óta a moly legolvasottabb könyvei között van, én pedig vagy egy fél éve előjegyeztem magamnak, és várom, hogy olvashassam. Nem tagadom, nagyon kíváncsi voltam már.
Kezdjük a fülszöveg első mondatával: "Elképesztő lélektani thriller - a Hátsó ablak találkozása a Holtodiglannal.", ez egy nagyon csábító mondat volt nekem, de sajnos nem volt itt semmiféle találkozás. Hitchcock remekével, a Hátsó ablakkal köszönő viszonyban sincs ez a könyv szerintem, a Holtodiglannak pedig egy fejezete izgalmasabb volt számomra, mint az egész  A lány a vonaton.

Nem tudom mit vártam a könyv nagy hírneve után, de biztosan nem ezt, amit kaptam. Mert számomra ebben a történetben nem volt semmi különleges, csupán egy harmadosztályú, sima (semmiképpen sem lélektani) thriller volt, egy rendkívül idegesítő főszereplővel. A kétszázadik oldal után már elképesztően untam Rachel állandó jelleggel ismétlődő nem iszok - mégis iszok egy kicsit - kiütöm magam - másnap nem emlékeszem semmire - jézusom, milyen szánalmas vagyok cselekmény sorozatát.
Olyan fajta vagyok, aki általában nem szokott a gyilkos személyére tippelni, még akkor sem, ha ez elég egyértelmű. De igazából szeretek is "ilyenfajta" lenni, mert így mindig jó kis meglepetések érnek. 
Ennél a könyvnél viszont már elég hamar sejtettem, hogy ki lesz a mi emberünk, így azt gondoltam, hogy a könyv végén lesz még egy jó nagy csavar, egy olyasféle, ami talán még segít elhalványítani a Rachel-sirámok okozta csalódottságomat is, de sajnos számomra nem volt ilyen csavar...pedig olyan sokáig reménykedtem. 


Nem tudom, talán ha úgy olvastam volna a könyvet, hogy nem tudok róla semmit (ami azért elég nehéz lett volna, legfőképp a féléves könyvtári várakozás miatt), akkor nem lett volna ilyen nagy csalódás, hanem csak egy sima középszerű thrillerként maradt volna meg bennem, de ezt már ugye sosem fogjuk megtudni... :)

6/10

Zsófi

20 megjegyzés:

  1. Hűű, de jó hasonlat! Csak el kellene olvassam, (?)bár a 6 nem túl biztató pont...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a hat pont nem túl bíztató, de nagyon kíváncsi lennék, Te hogy látnád a könyvet. :) :) Az, az igazság, hogy én az ilyen felkapott thrillereket szeretem mindig elolvasni, hogy tudjam miről van is szó, mert addig úgysem tudna megnyugodni a kiváncsiságom. :)
      Zsófi

      Törlés
  2. Örülök, hogy nem csak nekem nem tetszett. Tudtad, hogy lesz belőle film is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen hallottam már róla, ráadásul mintha még Spielberg nevét is láttam volna a készítők között, úgyhogy arra is nagyon kíváncsi leszek :), bár szerintem alaposan át kell majd dolgozni az alaptörténetet, hogy filmben ez izgalmas legyen. :)
      Egy kicsit számomra is mindig megnyugtató, ha egy könyvről az én véleményemhez hasonló értékelést olvashatok. :)
      Zsófi

      Törlés
    2. Hát nagyon alaposan át kell dolgozni. Még olyat is hallottam, hogy már a megjelenés előtt megvették a filmes jogokat. De remélem az jobb lesz, mint a könyv volt. :)
      De ahogy elnéztem, nem csak nekünk volt negatív véleményünk. Vannak még jó páran.

      Törlés
  3. Hűűűű..... nagyon jó ilyen negatív véleményt is olvasni, mert eddig még én még csak sztárolva láttam a könyvet! Gyanús is volt nekem a dolog, főleg mert a történet leírása alapján engem egyáltalán nem hozott lázba. De most megnyugodtam, hogy talán mégis jó a megérzésem és nekem ez nem tetszene. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, a fülszöveg ráadásul még egy kicsit félre vezető is szerintem, egész sokáig vártam, hogy végre kiderüljön, hogy mi az amit Rachel a vonatból látott, aztán egyszer csak rájöttem, hogy az már rég kiderült, de egy olyan kis jelentéktelen dolog volt, hogy csak na. :)
      Igen, lehet, hogy jó a megérzésed, de azért egyszer majd nagyon szívesen olvasnám a Te értékelésedet is a könyvről. :)
      Zsófi

      Törlés
    2. Hú, pedig ezzel most csak méginkább elvetted a kedvem a könyv olvasásától! :D Én is azt hittem, hogy valami fontos, szokatlan dolgot lát a vonatból. Valószínűleg ezt a könyvet én kihagyom. :)

      Törlés
  4. No ez nekem tetszett - mármint az értékelés -. Érthetetlen számomra, mikor zagyvaságokat, érthetetlenségeket próbálnak magas szinten magyarázni. Ja a könyvet nem olvastam, és azt hiszem nem is fogom. Gratulálok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem zagyvaság és érthetetlenség volt ez Mama, csak nekem nem jött be, nem volt izgalmas, sokkal nagyobb a felhajtás körülötte, mint amennyire jó a könyv. Köszi! :)

      Törlés
  5. MÁr az első pár mondat után tudtam, hogy az értékelés-elemzést te írod. A kendőzetlen igazságod miatt gratuláltam.
    A zagyvaságot és érthetetlenséget nem is könyvre gondoltam, hiszen azt nem olvastam. Olyan könyvre, filmre aminek semmi története, mondanivalója nincs, de próbálnak bele művészetet magyarázni.

    VálaszTörlés
  6. Köszi! Ilyen az én nagymamám, kitalálja az első mondatokból... :) Még jó, unalmas is lenne, ha egyforma stílusban írnánk Anyával. :) Puszi

    VálaszTörlés
  7. Egyetértek, szerintem hatalmas hiba a borítón a Holtodiglanhoz hasonlítani, na de a marketing az marketing. ;o)
    Nekem se jött be annyira, olvastam már jóval jobbat ebben a műfajban. ;o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, lassan csak meg szokjuk most már ezeket a marketing fogásokat és nem dőlünk mindig be nekik. :) :)
      Zsófi

      Törlés
  8. Ahhoz viszonyítva, hogy mennyire túl lihegték a könyvet, szerintem sem volt egy nagy eresztés, bár érdekes volt egy negatív főszereplő szemszögéből nézni az eseményeket, ez azért nem mindennapos megoldás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Végül is ez igaz, kíváncs vagyok majd a filmben Emily Blunt milyen lesz Rachelként. :)
      Zsófi

      Törlés
  9. :-( Jajj, ne, pedig én is előjegyeztem, de lehet, hogy nem éri meg az olvasást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha már előjegyezted, tégy vele egy próbát. Sok embernek tetszett, csak akkor tudod meg melyik tábort erősítenéd, ha elolvasod. Vagy legalábbis elkezded. :) Mindenesetre, ha elolvasod, kíváncsian várjuk a véleményedet. :)

      Törlés
  10. Nekem roppant szimpatikus ötlet ez az anya-lánya blog, talán mert az én anyám is sokat olvasott, amíg élt. A könyv értékelésben viszont nertek egyete veletek. sztem ütős volt a mondanivaló is, meg a történetvezetés is, de a szereplők tényleg hülyék voltak. Nade legalább lehet róluk beszélni. Azt is elismerem, hogy tömény borzalom volt a sok nyavalygást hallgatni, de könyben a mögöttes mondanivaló a lényeg sztem. Bővebbet a saját blogomon mondok: http://riaolvas.blogspot.hu/2016/03/paula-hawkins-lany-vonaton.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Örülünk, hogy leírtad a véleményed, és elolvastam az értékelésedet is. Meg kell mondjam, hogy egyre kíváncsibb vagyok erre a könyvre, ugyanis Zsófi véleménye után nem olvastam el. De annyira megosztó, teljesen egyértelműen két véleményt tükröznek a molyos értékelések is (szar vagy nagyon jó) , hogy kezdem egyre határozottabban azt érezni, hogy el kell olvasnom és ki kell alakítanom a saját véleményem. Szép napot neked, üdv Bea

      Törlés