2016. január 14., csütörtök

Cassie Beasley: A varázslatos Circus Mirandus

„A Circus Mirandus az a fajta hely volt, amivel egészen tele lesz az ember feje.”

Micah életének legmeghittebb órái azok, amikor Ephraim nagyapa csodálatos történeteit hallgathatja a Circus Mirandusról, arról a varázscirkuszról, ahova nagyapjának még gyerekkorában sikerült eljutni. Ott találkozott a Fényhajlítóval, aki ígéretet tett neki: teljesíti egy kívánságát. Ephraim súlyosan megbetegszik, úgy érzi, eljött az idő, hogy beváltassa a Fényhajlítóval az ígéretét. Micah-ban ekkor tudatosul, hogy a Circus Mirandus, noha túl meseszerű, a valóságban is létezik. Útra kel, hogy megkeresse a cirkuszt és a Fényhajlítót, hiszen ez az egyetlen esélye, hogy megmentes nagyapját.
Varázslatosan szép történet a képzelet erejéről, hazatalálásról, elszakíthatatlan kötelékről. Gyönyörű ívű, igazi remekmű, értékes iránytű, mely irányt ad, hogy megtalálhassuk saját utunkat.

Megint csak ismételni tudom magam, hogy azért szeretek ifjúsági és gyerekkönyveket olvasni, mert nem lehet csalódni bennük, viszont általában nagyon is izgalmasak, csodálatosak, olykor meghatóak, szóval nagyon jót tesznek az én gyermeklelkemnek. 

Hamar kiderült, hogy a Circus Mirandus is egy ilyen igényes és rendkívül élvezhető gyermekkönyv lesz.
Már rögtön az első oldalakon kapunk egy gonosz nagynénit, egy aranyos tízévest Micah Tuttle személyében, és egy nagy mesélőkedvvel ellátott nagypapát, majd később még megjelenik Micah osztálytársa, a néha tudálékos, de jószívű Jenny is.

Ephraim nagypapa meséi nyomán a szemünk elé tárul a varázslatos Circus Mirandus, megismerjük Geoffrey-t a jegyszedőt, akinek igencsak érdekes elképzelései vannak a belépőjegyekről. Megismerjük az Erőseket és a Bámulatos Amazóniai Madárnőt, aki gyönyörű hangjával még a madarakat is megbűvöli, és együtt reppen fel velük a látogató gyerekek nagy örömére és csodálatára. Én mint nagy cirkuszrajongó imádtam ezeket a részeket. A cirkuszban megismerünk még egy nagyon fontos szereplőt is, mégpedig  Az Embert, Aki Fényt Hajlít (de használhatjuk még a Fényhajlító elnevezést), aki varázslat segítségével, csodálatos helyekre repíti el a gyerekeket.
A csomókészítésben nagyon ügyes Ephraim pedig kiérdemel egy csodát a Fényhajlítótól.

Micah látja, hogy a nagyapja nagyon beteg, ezért mindenképpen meg szeretné találni a Circus Mirandust, és a Fényhajlítót is, hogy a nagyapa megkaphassa a csodáját.
A cirkusz keresésébe beszáll még Jenny is,  és ezzel kezdetét veszi a nagy kaland.
Még ejtenék pár szót a Tuttle család csomókészítő mesterségéről is, amiben mind Ephraim, mind Micah igen ügyesen tevékenykedett.

A varázslatos cirkuszi hangulatnak sikerült magával ragadnia, részt vettem a kipu csomók készítésében, és  nagypapa csodájának keresésében is, amit nagyon élveztem, de mindeközben néha elszorult a torkom, hisz a varázslat és a kalandok mellett még egy nagyon komoly dologról, a szeretteink elvesztéséről, a búcsúzásról szólt a a könyv. Megmutatta azt nekünk, hogy egy történet vége, akár egy új élet kezdete is lehet.

A könyvet köszönöm a Betűtészta Kiadónak!

9/10

Zsófi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése