2021. január 28., csütörtök

Jennifer Chambliss Bertman: Könyvvadászok

Jennifer Chambliss Bertman: Könyvvadászok

Könyvek, titkosírás, kódfejtés, kalandok, család, új barát, testvér, izgalmak és még sorolhatnám, milyen eseményekkel találkoztok, ha ezt a könyvet elolvassátok. Egy abszolút könyvmolyoknak szóló könyv, melyben a főszereplők is könyvmolyok és a könyvek is nagy szerepet kapnak a történet lapjain.

Felnőttként is nagyon élveztem ezt a könyvet és bátran ki merem jelenteni, hogy a célkorosztálynak, a 9-12 éves korosztálynak is nagy valószínűséggel a kedvence lehet. 

A 12 éves Emily éppen San Franciscoba költözik szüleivel és bátyjával, amikor a Könyvvadászat kitalálóját Garrison Griswoldot megtámadják és utolsó pillanatban elrejt egy fontos könyvet, amit Emily viszont megtalál. Innen indulnak be a különös kalandok és a megszokottnál is érdekesebb és izgalmasabb feladványok.

Emily ugyanis nagyon aktív könyvvadász. A könyvvadászat arról szól, hogy bárki bárhol elrejthet egy könyvet, amit egy online rendszeren keresztül lehet követni és keresni, ezzel pedig pontokat gyűjteni, amit majd könyvekre lehet váltani. Egy könyvmoly számára mi lehet ennél izgalmasabb?

Emily szülei blogot vezetnek a költözésekről, és Emily úgy általában szeret is költözni, de igazi, hosszú barátságokat nem sikerül kialakítania, és a bátyja is egyre inkább eltávolodik tőle, ezért egyre magányosabbnak érzi magát. San Franciscoban azonban megismerkedik James-szel, barátok lesznek és együtt indulnak a talált könyv rejtélyének nyomába. 

Hogy ne legyen könnyű dolguk, mások is meg akarják kaparintani a könyvet, és itt válik izgalmassá a történet. Ki lesz a gyorsabb? Ők vagy Garrison úr támadói? És mi lett Garrison Griswolddal? 

Edgar Allan Poe is jelentős szerepet kap a történetben és San Francisco is nagyon kecsegtető, izgalmas helyszínnek tűnik. Emilyvel együtt fedezhetjük fel, akinek segítsége is van ebben, James és Steve. Steve James égnek álló hajtincse, szóval azért fura figurák is vannak ebben a könyvben. 

A kódfejtés és az iskolai kódfejtő verseny is nagyon szórakoztató volt, és izgalmas volt követni James és Emily barátságát. Ki mit hajlandó megtenni ezért a törékeny kapcsolatért, Emily hajlandó-e áldozatot hozni, vagy a könyvvadászaton kívül se hall-se lát? Az iskolai közösségbe való beilleszkedés, a testvérével meglazult kapcsolat és a szülők tervei mind-mind próbatételek elé állítják a lányt, miközben folyik a rejtélyek megoldása is. 

Jól kidolgozott cselekmény, izgalmas kincsvadászattal, kíváncsian várom a következő részt. 

"Az élet egy játék, amelyben a könyvek a zsetonok."

*****

"Volt egy Jack Kerouac-mondat, amit apjuk előszeretettel idézett, amikor a család
a hétvégi terveket beszélte meg. Emily most hangosan elismételte:
- Mit tartogatnak számomra azok az irányok, amerre nem indulok el?"

*****

"A negatív gondolatok nem jó társak."



Jennifer Chambliss Bertman: A feltörhetetlen kód

Könyvvadászok 2. 

És íme, a második részt is elolvastam! Ha lehet, még izgalmasabb, még mozgalmasabb volt, mint az első. Ebben a részben egy híres feltörhetetlen kód nyomába indultak a könyv hősei, mely nem kevés izgalmat tartogatott egy titokzatos gyújtogató megjelenése miatt. 

James és Emily barátsága még szorosabbra fonódott, családjaik is jó barátságba kerültek, és az iskolában is minden jól alakul. Azaz egy ideig, de a könyvből mindent megtudtok majd. 

Ismét találkozunk Hollisterrel és Garrison Griswolddal is, és jelentős szerepet kap a két gyerek tanára, az ugyancsak könyvvadász Mr. Quisling is a történet alakulásában. 

San Franciscóról is sok érdekes infot megtudhatunk, szinte már turistának érezhetjük magunkat a városban. Nem csak San Franciscót ismerhetjük meg ebben a részben, hanem a történelmét is, egészen egy 1800-as években írt kódexig vezetnek vissza a nyomok, amelyek a két hősünket foglalkoztatják ebben a részben. 

A kódfejtés mellett ki kell találniuk, mi a szerepe a tanáruknak egy régmúlt eseményben és az hogyan kapcsolódik a jelenhez, meg kell tudniuk, ki a titokzatos gyújtogató és még az iskolai táncmulatságra is készülniük kell, mert fontos szerepet vállaltak a szervezésben.

Sejthetitek, hogy semmi sem megy simán, a történet végére rengeteg bonyodalom adódik és az összes titokra fény derül. Kíváncsian várom, legközelebb hogyan bonyolítja az események alakulását a szerző. 


"Áruld el, mi a terved egyetlen vad és becses életeddel!"

*****

"Szerintem mindenkinek jót tenne, ha felállna a popójáról,
és keresne magának valami kihívást."


2 megjegyzés:

  1. Meg voltam győződve ( bár megvan a könyv:D), az első pár oldalba beleolvasva, hogy ifjúsági könyv. Kölcsön is adtam kis barátomnak! De mot, ahogy olvasom az értékelésedet, lehet, hogy elkérem, ha úgy látom, hogy nem olvassa.....Ha igen, akkor utána! De sort kerítek az olvasására, most már mindenképpen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves, kalandos, könyvekben gazdag olvasmány. :) Jó szívvel ajánlom neked is.

      Törlés