2020. december 7., hétfő

Karácsonyi mesekönyvek


Az ünnepek közeledtével jólesik elővenni a karácsonyi meséket, az ünnepi történeteket. Biztosan mindannyiótoknak vannak olyan könyvei, amit karácsony előtt minden évben elővesztek, elolvastok, télapós, angyalkás, karácsonyfás. 

Az pedig nagyon jó, ha ezt a karácsonyi készletet minden évben tudjátok bővíteni, egy-két jól megválogatott új könyvvel. Ebben a bejegyzésben három nagyon karácsonyi és nagyon igényes, tartalmas könyvet mutatok nektek, mind friss kiadású, erre a karácsonyra várakoznak, hogy sok gyerek megismerhesse őket.


Harcos Bálint: A medve, aki  a karácsonyfában lakott

Agócs Írisz és Harcos Bálint duplán garantálják a karácsonyi szuper cukiságot, ami tulajdonképpen egy karácsonyra felkészülő és karácsonyt váró mese. Liza és apukája karácsonyfát indultak vásárolni, és azt látták, hogy az egész város felbolydult, mindenki készülődik az ünnepre. 

Liza szeretne egy állatot, de apukája minden állatra talál egy kifogást, aztán megtalálják a megfelelő fát, amit haza is visznek. Útközben hazafelé rájönnek, hogy a fa nehéz és nyögdécsel. De vajon mitől?

Azt hiszem nem árulok el semmit, ha megmondom, hogy bizony egy macitól. A karácsonyfa feldíszítése a benne lakó medvével vicces pillanatokat eredményezett, a mese vége meglehetősen szürreális volt, amit mostanában kezdek megszokni Harcos Bálint történeteiben. 

Aranyos, bájos, karácsonyi, a gyerekek szeretni fogják, karácsonykor bármi előfordulhat, még egy karácsonyfában lakó medve is. 


3-5-8 perces téli mesék

Ismét egy fantasztikus illusztrátor rajzaiban gyönyörködhetünk ebben a könyvben. Szimonidész Hajnalkát sem kell a gyerekkönyvek ismerőinek bemutatnom, nagyon hangulatos, bájos, szeretnivaló illusztrációi minden meséhez hozzátesznek egy kis csipetnyi varázsport és egy csodás hangulatot.

Ez a könyv magyar szerzők csodálatos meséivel van tele. Alapból szeretem ezt a 3-5-8 perces mesés koncepciót, (bár meg vagyok győződve arról, hogy a mesét szerető gyerekeknek egy mese tuti nem elég egyszerre), de az, hogy még magyar szerzők meséit is tartalmazza, az egy külön plusz élmény. 

Marék Veronika, Kiss Judit Ágnes, Vadadi Adrienn, Szabó Borbála, Berg Judit, Bendl Vera, Igaz Dóra, Molnár T. Eszter, Gimesi Dóra, Kertész Edina, Wéber Anikó, Zágoni Balázs, Dániel András, Mészöly Ágnes, Szabó T. Anna, Majoros Nóra, Csepregi János, Adamik Zsolt, Stiglincz Milán - muszáj volt felsorolnom ezt a nagyszerű társaságot, mert megtalálható itt a magyar irodalom gyermek és ifjúsági szerzőinek színe-java és mondhatom, hogy nem hazudtolták meg magukat. Imádtam ezeket a meséket. 

Fantasztikus ráhangolódás ez az ünnepekre, a télapó várásra, a karácsonyi hangulatra, nem csak a gyerekeknek, hanem a felnőttnek is, aki felolvassa a meséket. Van közte vicces mese, megható, aranyos, szeretettel teli, melankolikus, állatos, télváró, kalandos, kicsit abszurd, karácsonyfa díszítő, szóval elég változatos a felhozatal. 

Egy ilyen téli, karácsonyi meseválogatásnak minden gyerek könyvespolcán ott a helye, jó szívvel ajánlom ezt a könyvet. 

"És hát van az úgy, hogy akkor is boldog az ember, ha nem szól, csak hallgat. 
Pláne ha együtt hallgat valakivel, akit szeret."
/Csepregi János: A kis-nagykutya és a közelgő tél/

*****

"Utálom, ha tartozok, de azt még jobban, ha úgy tartoznék, hogy még meg is feledkeztem róla."
/Csepregi János: A kis-nagykutya és a közelgő tél


Wéber Anikó: Hanga régi karácsonyai

Ha kedvencet kellene választani a bejegyzés könyvei közül nehéz helyzetben lennék, de azért azt elmondhatom, hogy ezt a könyvet nagyon-nagyon szerettem, felnőttként is nagyon élveztem az első betűtől az utolsóig.

Kezdve a szépségesen szép illusztrációtól, ami Keszeg Ágnes munkája és annyira csodaszép, hogy jó volt belefeledkezni minden oldalon, nagy vizuális élmény volt ezeknek az illusztrációknak a megcsodálása. 

A mesekönyv Hanga kalandjait mutatja be, aki egy hópehelylány. Azt hiszem, sosem olvastam még egy hópehely kalandjairól, pedig igazán izgalmas és érdekes volt. Megtudhatjuk, hogyan indulnak el a hópelyhek a felhőkről az útjukra, hogyan dől el, hogy hová esnek, és hogy mi történik velük. 

Látják-e őket a gyerekek, és mit tud tenni egy hópehelylány a gyerekekért, tud-e velük beszélgetni és esetleg tud-e rajtuk segíteni, ha szükségük van rá. Azt a titkot is megtudhatjuk, hogyan tud egy hópehely régi karácsonyokba visszautazni, és ott élni át kalandokat. Megismerünk királylányokat, láthatunk gazdag karácsonyokat. Majd egy más alkalommal a szegények karácsonyaiba is betekinthetünk, de éjféli misére, betlehemezésre és cirkuszba is elmehetünk Hangával.

Azt is megtudhatjuk, mi történik egy hópehellyel, amikor eljön az olvadás. 

Nagyon tetszett a könyv végén az ismertetés arról, hogy kik voltak a könyvben szereplő történelmi személyek, természetesen ez is a gyerekek nyelvén meseszerűen, és a Hugó hópehely meséi a régi karácsonyokról, amelyek lehettek kastélyos karácsonyok, polgári karácsonyok, falusi karácsonyok, mindegyiknek megvolt a maga szépsége és varázsa, mert csak szeretet kellett hozzá.

A könyveket megvásárolhatjátok IDE KATTINTVA.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése