2020. december 14., hétfő

Gyerekkönyvek három korosztálynak

Régen sokkal nehezebb volt könyvet választani, mint napjainkban. Vagy most a nehezebb, amikor akkora a kínálat, hogy egy könyvesbolt polcai előtt állva habozva nyújtjuk előre a kezünket és nem tudjuk eldönteni, melyik könyvet is vegyük le a polcról? Az biztos, hogy bőven van miből válogatni, és ha rászánjuk az időt, akkor szerintem nagy megelégedéssel jöhetünk ki egy könyvesboltból, ahol a legjobb karácsonyi ajándékokat szerezhetjük be.

Ebben a bejegyzésben három különböző korosztálynak való könyveket mutatok, az egészen kicsiknek egy szuper aranyos lapozót, a már nagyobbaknak, akik végig bírnak érdeklődéssel hallgatni fejezeteket is egy történetből egy kalandos mesét és a még nagyobbaknak, akik már maguk is olvasnak, egy szívet melengető kisregényt Jackról, akinek problémája sok kiskamasznak ismerős lehet. 


Axel Scheffler: Pipp és Polli

A barátságos csiga

A legkisebbeknek való kemény lapokból álló könyvecske. Pipp és Polli két aranyos nyuszi, akiket hétköznapi helyzetekben látunk, jelen esetben a kertben. Pipp kerti munkákat végez, ás, gereblyézik, locsol, ültetget, miközben Polli hangosan, kiabálva játszik. Pippet ez egy kicsit zavarja, meg is kéri Pollit, hogy csendesebben játsszon. 

Ő azonban nem nagyon hallgat Pippre, aki talál egy aranyos csigát, akit szintén megijeszt Polli hangoskodása. 

A történet aranyos, mert kiderül, hogy Polli hangereje mégis jó valamire. Olyan könyv, amit a gyerekeknek százszor el kell olvasni, és kétszázszor végiglapozni a könyvet, hogy minden oldalon újra és újra elsoroljuk az ott szereplő cukiságokat.

Az illusztrációk, mint ahogyan már Axel Schefflertől megszokhattuk, nagyon aranyosak, színesek, figyelemfelkeltőek, nagyon jó nézegetni őket. Minden van benne, ami egy kisgyermeket csak érdekelhet. Játékok, állatok, történet. 

Egyszerű cselekmény, hétköznapi érzelmek, játék, barátság, szeretet. Kicsiknek tökéletes választás.


Kerékgyártó István: Márk, aki hatévesen megmentette a világot

Kerékgyártó István unokájának ajánlja ezt a kötetet, akivel minden megtörtént, ami a könyvben írva van. Ebből már következtethetünk is arra, hogy ez a mese hasonló azokhoz a történetekhez, amikor szülőként fejből mondjuk a mesét, vagy azért, mert olyan helyen vagyunk, ahol nincs nálunk könyv, de a gyermeket szórakoztatni kell, vagy azért,  mert már nincs energiánk este felolvasni, ezért csak ledőlünk a gyerek mellé, és kitalálunk egy mesét.

Amiben ő a főhős, amibe beleszőjük a kedvenc játékait, az érdeklődési körét, a szeretett családtagjait, és a család kis kedvenceit is.

Márk története középpontjában a kisfiú hősiessége áll, az űrhajózás iránti érdeklődése, aki olyan ügyes és bátor volt, hogy egyedül, illetve két kutyája segítségével felment az űrbe, hogy a helyére kormányozza a Spero űrállomást. 

A történet kerek egész, van eleje, van vége, aranyos, kalandos, azt gondolom, hogy kisfiúknak nagyon izgalmas, többször olvasós lehet. Hiszen melyik gyerek ne szeretne hős lenni, valami hatalmasat véghezvinni.

A bátorságon és hősiességen kívül a családja iránti szeretet is erősen átjön a lapokon, no és a két kutyus fontos szerepe a családban szintén ott van a mesében.


Kate Scott: Csak Jack

Vannak szerzők, akiktől olvasol egy könyvet, és tudod, hogy legközelebb ha a nevét látod egy új könyv címlapján, akkor biztos, hogy azt te olvasni fogod. Így vagyok én Kate Scott-tal, akitől az Óriás című regényét olvastam el először, és nagyon tetszett. IDE KATTINTVA elolvashatjátok az arról írt bejegyzésemet.

A Csak Jack után továbbra is úgy gondolom, hogy Kate Scott összes jövőben magyarul megjelenő könyvét olvasni szeretném.

Jack már ötödik lakóhelyére költözik édesanyjával a szülei válása óta. Ez több új iskolát jelentett, mint ami a megszokott, ezért Jack kifejlesztette a Sherlock szabályt, ami szerint csak maradj a háttérben, figyelj és fülelj. Ne kerülj közel senkihez, ne barátkozz, maradj észrevétlen, úgyis ismét elköltözöl. 

Ha pedig nem tudod magadat adni, próbálj más bőrébe bújni! Jack ezt a viselkedést tökélyre fejlesztette, így szúrta ki magának az ikreket, akikkel majd barátkozik is meg nem is, és így próbálta elkerülni a laza, vicces, örökké kísérletező Tyler-t, aki viszont szeretett volna vele barátkozni.

Nagyon szép történet ez a szülei válása miatt vívódó, sérült fiúról, aki senkit nem akar zavarni. Sem a szüleit, sem az osztálytársait, megpróbál a háttérben, észrevétlenül meghúzódni. Nem beszél az érzéseiről, a gondolatairól, emiatt pedig egyre rosszabb helyzetbe kerül.

Tyler remek karakter, a két fiú kialakuló barátsága pedig szívmelengető, ez a barátság pedig képes megolvasztani azt a kérget, amit Jack maga köré növesztett. Láthatjuk, ahogy Jack végre megnyílik, szembenéz a problémáival és őszinte lesz önmagával és mindenkivel szemben. 

Kate Scott a rendkívüli érzékenységét ötvözi remek humorérzékével, fiatalos stílussal, így egy nagyon szerethető történetet alkotott, melyet helyenként meg is könnyeztem.

"Megtanulni nem gondolni valamire olyan, mint egy izmot edzeni, 
például a lábizmaidat futás közben. 
Először nehéz, de aztán az izom egyre erősebb lesz, a futás pedig egyre könnyebb."

Bea

A könyveket a PAGONY KIADÓ oldalán megrendelhetitek. 


2 megjegyzés:

  1. Én azt gondolom, hogy a két lehetőség ( a kevés és a ok könyvkínálat között), egy arany középutat gondolnék megfelelőnek! A mai napig emlékszem, hogy bármennyire " sok " könyvem volt, az akkori kínálat szerint, de egyet-egyet, képes voltam órákig nézegetni, bármennyiszer. Ilyen volt a Mesebolt pl. Aztán az "óvódások verseskönyve" ( ma azt hiszem Cini-cini muzsika a címe), alapján kívülről fújtam a verseket, annyiszor olvasta apukám! 25 évig, a bölcsődei munkám során, ezekkel szórakoztattam a kicsiket!:) Aztán a Öreg néne őzikéje, minden képe, minden oldala ,még mindig élénken él a fejemben ( bár van még abban a kiadásban!) Azt igaz, hogy most olyan széles a spaletta, hogy mindenki érdeklődésének található megfelelő, de éppen ez okoz sokszor nehézséget, fejtörést! Meg a pénztárcánk!:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Cini-cini muzsika nekem és a gyerekeimnek is nagy kedvence volt. :) És igen, leginkább a pénztárcánk okoz nehézséget, de én úgy tapasztalom, hogy a könyvtárak is igyekeznek a legújabb könyveket minél hamarabb beszerezni, tehát onnan is jó zsákmányokkal lehet hazatérni. ;)

      Törlés