2016. április 30., szombat

Neil Daniels: Matthew McConaughey/ Texasból a csillagokig

Matthew McConaughey korunk egyik legnépszerűbb és legkedveltebb színésze. Életrajzi könyvéből megtudhatjuk, hogyan vált azzá, akinek ma is ismerjük. Hogyan sikerült befutnia Hollywoodban egy texasi család harmadik gyerekeként? Milyen munkákat vállalt az 1990-es években, merre folytatódott karrierje az évezredforduló után, majd végül hogyan kapta meg olyan komoly filmekben a főszerepet, mint az Igazság ára, a Mielőtt meghaltam, a True Detective - A törvény nevében és a Csillagok között? Érdekességek és kulisszatitkok napjaink egyik legnagyobb hollywoodi sztárjának életéről.

Nem sok filmet láttam Matthew McConaughey főszereplésével, de a Mielőtt meghaltam címűt, amiért megkapta az Oscar díjat, azt igen, és mivel az önéletrajzokat is szeretem, ezért mindenképpen szerettem volna elolvasni ezt a könyvet.

Kicsit más volt, mint amire számítottam, mert nem összefüggő történet volt, hanem inkább amolyan dokumentumfilm-szerű. Mint amikor valakit mások méltatnak, és mások véleményéből ismerhetünk meg valakit. A szerző a saját ismeretei mellett, sokat idézett Matthew-val készült interjúkból, valamint a filmek utáni filmkritikákból. Miután túltettem magam azon, hogy ez nem egy szívhez szóló történet, hanem tulajdonképpen tények sokasága, Matthew életének bemutatása egészen gyerekkorától napjainkig, már ismét nagy érdeklődéssel vetettem bele magam az olvasásba.

Matthew szülei nagyon szimpatikus és bohém emberek voltak, imádták egymást és mérhetetlenül szerették a fiaikat. Matthew meglepetésként született, "terven felül" érkezett, természetesen szülei imádták, de az egész család nagy szeretetben élt.

"Gyerekkorunkban nem jártunk moziba, nem ültünk a tévé előtt, nem foglalkoztunk a médiával… Nappal kint kellett játszanunk. Nyafogtunk: „Miért, mama? Miért nem nézhetem csak fél óráig a tévét?” Erre ő: „Ne azt nézd, hogy valaki a tévében eljátssza neked, hanem csináld te magad! Tűnés kifele, és láss hozzá!” Most, oly sok év múlva ezt gondolom: nagyszerű recept ez ahhoz, hogy valaki színész legyen."

"Azt is megtanultam tőle, hogy vázában álló rózsának, valami csodálatos dolognak tekintsem az életet. Amikor rosszkedvűen ébredtem, odajött hozzám, és megsimította a homlokomat. Azt mondta: "Menj vissza a szobádba, és még egyszer nekifuthatsz." Megfogadtam a tanácsát és újrakezdtem a napot."

Nem voltak egy átlagos család, a szülők tevékeny életet vártak el fiaiktól, mindemellett rengeteget beszélgettek. A fiúkat önbizalomra nevelték, megtanulták a szüleiktől, hogy semmi sem lehetetlen.

Megismertem a kamasz Matthew-t, megtudtam, hogy jogi pályára készült, ám anyagi és egyéb okok miatt a filmes pályán kötött ki. Nagyon érdekes volt belelátni Hollywood kulisszatitkaiba, hogyan készül el a forgatókönyv megvásárlásától a bemutatásig egy film, hogyan válogatják a szereplőket, Matthew hogyan bújik bele a ráosztott figura személyiségébe, olyannyira, hogy a filmforgatás alatt a hétköznapokban is benne marad a szerepben. Mikor sikeres egy film, és nem biztos, hogy a moziban való vetítés hozza egy filmnek a legnagyobb hasznot. Az összes film elkészültéről olvashattam, amiben Matthew McConaughey szerepelt, a gagyi, nem túl sikeres vígjátékoktól kezdve, ami viszont nagy pénzeket hoz, a független filmek elkészítéséig, ami anyagilag nem mindig volt sikeres. Rengeteg kritikát elolvashattam ezekről a filmekről, ami bizony nem mindig volt méltató, sőt nagyon sokáig csak rossz kritikákat kapott.


Nagyon tiszeletre méltó, hogy mindezek ellenére kitartott hivatása mellett - persze azért a pénz sem elhanyagolható ebben a kitartásban -, nem hagyta magát beskatulyázni, játszott szépfiú, és nem szépfiú szerepeket, hősszerelmest és bűnözőt is. Az Oscar díjas Mielőtt meghaltam című film kedvéért például rengeteget fogyott, hogy hitelesen tudja eljátszani a HIV-fertőzött Rob Woodroof szerepét, aki egy rodeós cowboy és villanyszerelő volt. Mint írtam, ezt a filmet láttam is, és azt gondolom, hogy valóban megérdemelte érte azt a szobrocskát. Sok filmjét viszont még nem láttam, de a könyv olvasása közben szorgalmasan jegyzeteltem, mert így, hogy a filmek készítésének körülményeiről is tudtam meg dolgokat, még érdekesebb lesz megnézni őket. A jókat azért, mert jók, a gyengébbeket pedig azért, hogy eldöntsem, hogy tényleg olyan rosszak?

Matthew-t nagyon szimpatikus embernek ismertem meg a könyvből, nincsenek sztárallűrjei, tényleg egy egyszerű texasi fickó, aki a kitartásával és a szorgalmával felküzdötte magát a hollywoodi nagyok közé. Mindeközben nem veszítette el emberségét, tetszett, hogy már akkor is apa akart lenni, amikor még nem választott élethivatást, és az sem változtatta meg elhatározását, hogy híres színész lett, sőt azt vallja, hogy amit a magánéletében csinál, az érdekesebb, mint a munkája. Az életrajzokat kedvelők számára érdekes olvasmány lehet, ám a Matthew McConaughey rajongók számára kihagyhatatlan.

A könyvet köszönöm a Magnólia kiadónak!

8/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése